HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213zlatnici i srebrnjaci


18.srpnja 2020.
SASTANAK U SLOVENIJI
Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni

Milanovic na sastanku procesa Brdo-Brijuni u Sloveniji

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni koji je održan u Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji. Sastanak lidera država zapadnog Balkana organizirao je slovenski predsjednik Borut Pahor, u sklopu inicijative Brdo-Brijuni, čiji su pokretači Slovenija i Hrvatska.

Uz predsjednika Milanovića i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, koji su supredsjedatelji, na godišnjem sastanku Procesa Brdo-Brijuni sudjelovali su svi lideri zemalja tzv. zapadnog Balkana, predsjednica Republike Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Albanije Ilir Meta i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.


Deseta godišnjica Procesa Brdo-Brijuni čekala je godinu dana na obilježavanje zbog pandemije. Jedan
od domaćina, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, nije nosio masku i sa svima se rukovao.

Proces Brdo-Brijuni trebao bi približiti zemlje zapadnog Balkana ulasku u EU, ali u prvi plan došlo je pitanje državnih granica i međusobnih problema.

"Bavili smo se granicama, non paperima. Non paperi imaju očinstvo, a za ovaj se ne zna, bavili smo se takvim stvarima, a ne egzistencijalnim pravima država koje žele postati članicama", kazao je Milanović.

"Molimo i pozivamo Europsku uniju da na područje zapadnog Balkana gleda kao na cjelinu, ne samo na pojedinačne države s kojima Europska komisija pregovara, nego da cijela Europska unija, Komisija, Europsko vijeće, Europski parlament gledaju to područje kao cjelinu."

U prijedlogu zaključka summita trebalo je biti i stajalište o promjeni granica, ali do dogovora nije došlo jer srpski predsjednik inzistira na poštivanju granica prema odredbama UN-a, a one zapravo uključuju Kosovo kao dio Srbije.

"Neki misle da se granice mogu mijenjati onako kako oni hoće, a mi mislimo da ne mogu i po tome se razlikujemo", kazao je Vučić.

Hrvatski i srpski predsjednik susreli su se prvi put otkako je Milanović preuzeo vlast. Vučić je o dojmovima i razgovorima vrlo kratak. "Moje mišljenje o odnosima je da su OK i korektni." Rekao je da su on i Milanović kratko razgovarali.

Milanović je pak rekao, referirajući se na svađu Srbije i Kosova: "Razgovarali smo tako jer je trebalo snižavati tonove i s jedne i s druge strane."

Domaćin ovog sastanka trebao je biti francuski predsjednik, Emmanuel Macron, ali je on samit ipak propustio. Macron je još lani izrazio spremnost da bude nazočan na ovogodišnjem godišnjem sastanku na Brdu kod Kranja, a taj je interes ponovio predsjedniku Borutu Pahoru u ožujku. Datum mu nije išao na ruku, ispričao se zbog obveza koje je istodobno imao na jednom značajnom međunarodnom sastanku, navode slovenski mediji. Kako piše mariborski list "Večer", pozivajući se na slovenske neslužbene izvore, u međuvremenu je s Macronovim kabinetom dogovoreno da će francuski predsjednik sudjelovati na jednom od idućih summita čelnika iz regije u okviru inicijative Brdo-Brijuni, "možda" već idućem, koji bi se iduće godine po prvi put održao u Beogradu, navodi mariborski list "Večer". (rtl.hr)DEKLARACIJA IZ BRDA, 2021.

Mi, čelnici Procesa Brdo–Brijuni, sastali smo se u Brdu 17. svibnja 2021., na izvanrednom sastanku na vrhu kojim se obilježava 10. obljetnica pokretanja inicijative.

Važnost Procesa Brdo–Brijuni

Povodom njegove 10. obljetnice, ponovno smo potvrdili svoju predanost Procesu Brdo-Brijuni.

Od svog početka, Proces Brdo-Brijuni značajno je pridonio jačanju dobrosusjedskih odnosa i poboljšanju regionalne suradnje. Nadalje, postao je platforma za iskrene i otvorene razgovore između čelnika.

Proces Brdo-Brijuni također je povećao svijest država članica Europske unije i institucija o značaju bržeg proširenja na zapadni Balkan.

COVID-19, gospodarski oporavak i Plan ulaganja za Europu

Što se tiče izazova pandemije COVID-19 i njezinih ekonomskih i društvenih posljedica, naglasili smo potrebu da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju koja će dovesti do održivijeg razvoja, nudeći mogućnosti mlađim generacijama.

Pozdravljamo usvajanje Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan u listopadu 2020. i činjenicu da je popraćen značajnim financijskim resursima.

Kao sastavni dio Europe, zapadni Balkan ima pravo i odgovornost pratiti što je više moguće razvoj država članica EU, olakšavajući im tako postizanje članstva u EU.

Europa, cjelovita, slobodna, ujedinjena i u miru

Mi, čelnici Procesa Brdo-Brijuni, zalažemo se za zajedničku stratešku viziju Europe, cjelovite, slobodne i u miru. Ističemo našu predanost miru i stabilnosti, što uključuje dobrosusjedske odnose.

Zapadni Balkan dio je Europe i ujedinjenje Europe nije dovršeno bez zapadnog Balkana.

Članstvom u Europskoj uniji, granice između država članica postaju manje značajne, što pruža širi prostor za suživot raznovrsnih nacionalnih identiteta.

Još jednom prepoznajemo potrebu za pronalaskom onih koji su nestali tijekom sukoba na teritoriju bivše Jugoslavije i ponavljamo potrebu za istragom okolnosti njihovih nestanaka i privođenjem počinitelja pravdi, s ciljem pridonošenja trajnom pomirenju, miru i stabilnosti. 

Proširenje kao geostrateški prioritet

Proširenje EU-a s cijelom regijom zapadnog Balkana u političkom je, sigurnosnom i ekonomskom interesu EU, geopolitička je nužnost i najvažniji politički preduvjet za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Europe.

Putem ambicioznijeg i svrhovitijeg procesa proširenja, EU bi se trebao aktivnije angažirati sa svima na zapadnom Balkanu kako bi sve potaknuo da što prije ispune jasno postavljene potrebne uvjete za članstvo u EU.

Ponudom članstva u EU i ukidanjem viznog režima za čitav zapadni Balkan, EU ima na raspolaganju najmoćnije transformacijsko političko sredstvo. Svaki je partner svjestan da mora usvojiti i provesti potrebne reforme, uključujući na području vladavine prava, demokratizacije i gospodarstva, te se zalaže da to učini brže i učinkovitije. 

Apsorpcijski kapacitet EU dovoljan je da zemlje zapadnog Balkana prihvati kao nove članice. Pozivamo Europsku uniju da – i to vrlo brzo – ubrza proces pristupanja i uključi u EU čitav zapadni Balkan, imajući u vidu napredak koji je postigla svaka zemlja.

Snažno se zalažemo za hitno otvaranje pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, bez daljnjeg odgađanja.

Pozdravljamo namjeru Slovenije da održi sastanak na vrhu između EU i zapadnog Balkana tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije i njezinu namjeru da uključi zapadni Balkan u Konferenciju o budućnosti Europe koja je započela 9. svibnja 2021. godine.

Suglasni smo da će    …..     biti sljedeći domaćin sastanka čelnika Procesa Brdo-Brijuni. (predsjednik.hr)


Pozicije država u procesu pristupa EU-u

Europsko vijeće je u ožujku 2020. dalo zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, ali točnog datuma još nema jer su nastali novi problemi.

Za formalno otvaranje pregovora zemlje članice moraju usvojiti pregovarački okvir, ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori. Pregovarački okvir jednoglasno trebaju usvojiti zemlje članice EU-a i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju. 

Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje - Tržišno natjecanje, otvorila je krajem lipnja prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalne su kandidatkinje. 


HIC.hr
foto:predsjednik.hr
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre