HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, setzlatnici i srebrnjaci
28.travnja 2021.
ŽELI IZRAVNO INFORMACIJU O STANJU U VELEPOSLANSTVU
Milanović pozvao na razgovor Biščevića hrvatskog veleposlanika u Beogradu

Milanović u Kninu


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozvao je Hidajeta Biščevića hrvatskog veleposlanika u Beogradu na razgovor u Zagrebu. Sastanak će se održati u petak u Zagrebu.

- Želim da meni neke stvari kaže direktno. Brine me što ima podršku ostalih, želim imati precizniju informaciju. Neke činjenice treba utvrditi. Tu netko ne govori istinu, a radi se o zastupnicima i predstavnicima hrvatske manjine. S obzirom da se radi o susjednoj državi s kojom imamo delikatne odnose, morao sam sazvati sastanak, obratio se Milanović medijima danas iz Knina gdje je sudjelovao
na svečanoj prisegi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske u Kninu.

Podsjetimo, Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov 30. ožujka obratio se ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, u kojem je upozorio na djelovanje veleposlanika Biščevića, tvrdeći da je to djelovanje u suprotnosti s interesima hrvatske zajednice u Srbiji.

U pismu koje je Večernji list dobio na uvid, Žigmanov tvrdi kako je hrvatska zajednica razočarana držanjem ljudi u veleposlanstvu u Beogradu i konzulatu u Subotici tijekom posljednjih događaja oko borbe protiv uvođenja bunjevačkog jezika.
Milanović je osvrnuo i na postupak imenovanja diplomata

- Imate odluku i podzakonski akt kojim se detaljnije uređuje postupak imenovanja šefova diplomatskih predstavništva RH, a odluka je još iz 2012. Na nju se poziva i dan danas. Nemate nijednu odluku Plenkovićeve Vlade u imenovanju veleposlanika u kojoj se ne pozivaju i na tu odluku, a u njoj piše jasno da moraju prethoditi konzultacije s Uredom predsjednika. Na to se redovito poziva Plenkovićeva Vlada, a njihov šef to nije pročitao. Da je znao ranije, to bi vjerojatno promijenio, a sad ne može. Mi smo to donosili u dogovoru s predsjednikom. Ne ide preko koljena. 

Može li se to usporediti sa slučajem Vrhovnog suda?

- To nije usporedivo jer kod suda imamo jednu situaciju svakih 4-5 godina, i tu počinje i završava, a diplomacija je pogon koji funkcionira stalno. Nije isto. Vrhovni sud je samo jedan događaj. 

Novinari su Milanovića upitali da komentira premijerove izjave koji je rekao da neće biti isto kao u mandatima Mesića i Josipovića.

- Blokirat će službe, zapalit će Artemidin hram. Uspoređuje bivše predsjednike s Kissingerom. Valjda jer sam ja rekao da je on Hruščov. Plenkoviću, to nisu Kissingeri, to su hrvatski predsjednici. Glupa je to usporedba. Čime da ja onda usporedim Plenkovića? To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao dok je Plenković bio običan mladi diplomat. A to što je on nametnuo nešto Kolindi Grabar Kitarović, to je njezin problem. A on je hrvatski Milan Stojadinović?, rekao je Milanović i sjetio se premijerove izjave o 'tvrdoj kohabitaciji'

.

- On je najavio nered kad je rekao da će biti tvrda kohabitacija. Što mu je bilo? Pao mu šećer? Nered, to je Plenkošenkova zasluga. Postoji nered koji on izaziva cijelo vrijeme. Ova zemlja je funkcionirala prije Plenkovića, ova vojska je postojala... Prije njega je bilo sve i nakon njega će biti svašta, a i nakon mene. To je način na koji država funkcionira, kaže Milanović.


Rekao je i kako nije dobio popis kandidata za veleposlanike.

- To ne postoji. To je non paper, non existent. Nema popisa. Tko god ga je sastavljao i nekome nešto obećavao, manipulira. Nije istina da su meni poslali prijedlog. Vrlo dobro znaju da to ne smiju napraviti jer će uvaliti ljude u nevolju s kojima misle manipulirati. 


Osvrnuo se i na nabavku zrakoplova


- Čekamo. To morate pitati ministra. Tu ja njemu vjerujem. U povjerenstvu je bilo i nekoliko vojnika, prije svega načelnik Glavnog stožera od kojega ja imam sve informacije pa nema potrebe da ja sudjelujem u tome ili netko iz mog ureda. Sad kad se poplaćaju dugovi veledrogerijama koji su opet kozmički narasli, valjda će se naći i politički trenutak da se donese ta odluka a morat će ju donijeti premijer. 

Novinare je zanimalo i što Milanović misli o kolapsu platforme CijepiSe te je li ministar Beroš postao teret.

- Ako je sustav plaćen, netko bi trebao odgovarati za to. Ne kažem da je ministar to osobno naručio. Trebao bi to platiti izvođač koji mora jamčiti da će posao funkcionirati. Mora biti neko jamstvo, zaključio je Milanović u Kninu. (jutarnji.hr)HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre