HIC
HIC-politika


zlatnici i srebrnjaci09.kolovoza 2021.
VEZANO ZA VRA "BLJESAK"
Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo zamolinicu BiH tužilaštva, nižu se reakcije u Hrvatskoj

ministarstvo pravosudja
Ministarstvo pravosuđa i uprave danas je izvijestilo javnost kako su  6. kolovoza 2021. godine diplomatskim putem zaprimili zamolnicu tužilaštva Bosne i Hercegovine za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije "Bljesak".

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave naglasili su da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo Bosne i Hercegovine sumnja da je 14 državljana Republike Hrvatske navodno počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom "Bljesak". 

Budući da je zaprimljena veća količina dokumentacije, potrebno je izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljenog kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći DORH-u. 

Prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Ministarstvo pravosuđa i uprave vodit će računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona Republike Hrvatske.

- Zaključno, želimo naglasiti da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela te da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija "Bljesak" i "Oluja", navode iz Ministarstva pravosuđa i uprave.Nižu se reakcije na zahtjev BiH kojim se od naše zemlje traži da preuzme progon generala Hrvatske vojske koje Sarajevo sumnjiči da su navodno počinili ratne zločine u operaciji Bljesak. Neslužbeno doznajemo da se radi o 14 hrvatskih generala i zapovjednika, koji redom odbacuju takve optužbe. Premijer Plenković naglašava da ni Bljesak ni Oluju nikakvi postupci ne mogu dovesti u pitanje, a predsjednik Republike tvrdi - ovo je političko, a ne pravosudno pitanje.


Milanović o zamolnicama iz BiH: To je vrsta sabotaže

- Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesuradnji u takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi", rekao je danas predsjednik Milanović u Sinju, uoči početka 306. Sinjske alke. Smatra kako je puno manji problem tehničke naravi "hoćemo li surađivati ili nećemo", od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopće dolaze.

Milanović je potvrdio da za optužnice zna već neko vrijeme, kao i premijer Andrej Plenković, no nije želio komentirati novinarsku upitnu konstataciju "zbog čega je onda on trebao biti taj koji će to komunicirati javno, a ne vlada".

- To ne mogu komentirati, mogu odgovarati za sebe. Dakle, to znam već neko vrijeme, kao i on, i znam što sam kao premijer na vladi usvojio kao zaključak 2015., i dok ga vlada ne ukine ili ne promijeni a ova vlada to nije učinila to važi. Možda premijer imajući to na umu, nije smatrao potrebnim to komentirati, ali ja smatram potrebnim jer to je vrsta sabotaže. Dakle, to je trovanje odnosa između dviju država (Hrvatske i BiH). Prošlo je šest godina od kad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik hrvatske vlade, a sad ću morati opet, rekao je Milanović.


Plenković: Ništa neće dovesti u pitanje ponos na Bljesak i Oluju 

- Nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja. Ne mogu prejudicirati što će državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem. Što se nas tiče, Bljesak i Oluja su operacije oslobodilačkog karaktera koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija. Na njih ćemo biti ponosni i ništa ih, nikakvi procesi, bez obzira kako se oni pokretali, neće dovesti u pitanje, rekao je u Sinju premijer Andrej Plenković


Hrvatske stranke u BiH priopćile su da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za "sramotni zahtjev" i pozvali tužitelje da se se umjesto "manipulacija" posvete razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH. Zahtjev su nazvali sramotnim i ustvrdili da pravosudne institucije BiH nemaju za njega nikakvo uporište.

- Iznenađen sam, toliko smo pomogli susjednoj državi da bismo pobijedili agresora, i na kraju onaj komu pomažeš, taj te tuži. Moj pravac je bio baš uz granicu. Mi smo trpjeli udarce iz susjedne države, mi smo izveli onako kako treba to da se uradi vojnički. Sve je bilo besprijekorno, poručio je Luka Džanko, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. 


Ovo nije prva zamolnica iz BiH. Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac još je 2017. znao da se pripremaju procesi protiv hrvatskih ratnih zapovjednika. Na pitanje napušta li Hrvatsku tada je odgovorio: "Ne napuštam. Evo, bit ću iskren. Ima nekakvih saznanja, nekakva crvena potjernica, za nešto što uopće ne znam, za neke vojnike u, mislim Kozarskoj Dubici. To je jednostavno stavljeno na nekakav spisak, a u tom dijelu mislim da nisam nikad ni ratovao."


HRT.hr/ HIC.hr
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre