HIC samo najbolje iz Hrvatske
zlatnici i srebrnjaci


Atena extra djevičansko maslinovo ulje

05.veljače 2021.
PREMINUO OD POSLJEDICA COVIDA
Miroslav Tuđman uz najviše počasti pokopan na zagrebačkom Mirogoju

Miroslav Tuđman pokopan na zagrebačkom Mirogoju

Na zagrebačkom groblju Mirogoj u četvrtak je održan posljednji ispraćaj dr. Miroslava Tuđmana, saborskog zastupnika, istaknutog hrvatskog znanstvenika i političara te sina prvog hrvatskog predsjednika.
Sprovod je održan uz poštivanje epidemioloških mjera jer je pokojni Miroslav bolovao od koronavirusa pa je obred učinjen pred otvorenom grobnicom, a ne u mrtvačnici. Nakon obavljenog obreda lijes s tijelom Tuđmana uz ispaljivanje počasnih plotuna položen u grobnicu, a državnu zastavu kojom je bio prekriven preuzela je njegova supruga Vanja Morić. Okupljeni su se nakon toga od Miroslava Tuđmana oprostili bacavši latice ruže u otvoreni grob.

pogledajte galeriju jutarnjkeg lista-OVDJE

Počast odalo stotinjak osoba iz političkog života i građana, a  ispraćen je uz najviše državne i vojne počasti. Na posljednjem ispraćaju, među ostalima, bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima, Hrvatski generalski zbor i brojni drugi.

Nikada nije sebe stavljao u prvi plan. Gledao je na druge i živio je Hrvatsku. Bio je sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zajedno s njim, zajedno sa svima koji su dali sve za slobodu Hrvatske sudjelovao je u stvaranju moderne, samostalne i slobodne Republike Hrvatske i kao dragovoljac Domovinskog rata i kao čovjek koji je stvarao hrvatski obavještajni sustav i kao političar i kao znanstvenik i kao publicist. Radio je to i kao član HDZ-a te smo mu svi mi koji smo zajedno s njim težili da svakom svojom aktivnošću pridonesemo Hrvatskoj, njenom jačanju, izgradnji njenih institucija, gospodarskom napretku, socijalnoj jednakosti, brizi za hrvatski narod, kulturu, povijest, identitet - zahvalni, istaknuo je premijer Plenković.


Prisjetio se kako su razgovori s dr. Miroslavom Tuđmanom bili uvijek dojmljivi i upečatljivi, sugerirao ih je onda kada su bile važne teme. - Svaki od tih razgovora jako dobro pamtim i kao njegov mlađi kolega puno sam od njega naučio, istaknuo je Plenković.

Plenković: Čovjek mudrosti, staloženosti, smirenosti

- Bio je čovjek mudrosti, staloženosti, smirenosti. Čvrstih uvjerenja i jasnih političkih stavova. Stoga smo ga svi poštovali i cijenili. Žao nam je što nas je ovako prerano napustio. Bio je naš aktivni saborski zastupnik, čovjek koji je pridonosio i međunarodnoj afirmaciji Hrvatske osobito kada je riječ o sigurnosnim, obrambenim temama. Nije se libio dati jasnu analizu situacije u Bosni i Hercegovini, zaštite prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini pa i pitanja rada Haaškoga tribunala, naglasio je Plenković.

Istaknuo je da je djelo Miroslava Tuđmana na sreću ostalo u njegovim brojnim knjigama i publikacijama.

- Pamtit ćemo ga s velikim poštovanjem i želim u ime Vlade RH i Hrvatske demokratske zajednice izraziti suosjećanje cijeloj obitelji, njegovoj majci Ankici i svima vama koji ste ga voljeli. Pokoj vječni daruj mu Gospodine, istaknuo je u svom oproštajnom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Oproštajne govore održali su i povjesničar Ivo Lučić te predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general zbora Pavao Miljavac. Sprovodni obred predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan koji je sućut obitelji izrazio i u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.  (hrt.hr)hrvatski šah, komplet
Preminuo

Nakon višetjedne borbe od zaraze koronavirusom u Zagrebu je u nedjelju 31.siječnja navečer u dobi od 75 godina preminuo prof. dr. Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i najstariji sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Prije gotovo četiri tjedna morao je zatražiti zdravstvenu pomoć u Zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević, zbog komplikacija izazvanih virusom, te je priključen na respirator. Tada je njegovo stanje ocijenjeno za sada stabilnim, no uslijedilo je daljnje pogoršanje i bio je priključen i na umjetna pluća, ECMO aparat. Prije dva dana skinut je s tog aparata i vraćen na respirator, jer je došlo do laganog oporavka pluća, no, njegov organizam na kraju ipak nije izdržao.


Život i rad prof.dr Miroslava Tuđmana


Miroslav Tuđman rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu, gdje se tada nalazila obitelj Tuđman. Ankica i Franjo Tuđman poslije Miroslava dobili su još Stjepana i Nevenku. Franjo Tuđman je nakon partizana i završetka Drugog svjetskog rata otišao u Beograd, gdje je bio na visokim vojnim dužnostima. Tako je Miroslav osnovnu školu pohađao u tom gradu. Kada je njegov otac 1961. na vlastiti zahtjev napustio vojsku, cijela se obitelj vratila u Zagreb, gdje mu je otac postao ravnatelj Instituta za historiju radničkog pokreta.

U Zagrebu je Miroslav nastavio školovanje i pohađao gimnaziju, gdje su ga učenici u početku zadirkivali zbog beogradskog naglaska. Bavio se sportom, odbojkom, planinarenjem, no najviše je volio čitati knjige koje je doslovce "gutao", čitajući i po jednu knjigu dnevno. Na njega su formativno djelovali i česti razgovori uglednika s njegovim ocem, jer su im često u posjet dolazili hrvatski velikani poput Miroslava Krleže, Ive Frangeša, Vanje Radauša i hrvatskih generala poput Ivana Rukavine i Ivana Šibla. Nakon gimnazije, 1965. upisuje filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Otac Franjo tada mu je rekao da je mogao i bolje, odnosno njegova je želja bila da mu sin upiše povijest. No, uskoro je, 1967., Franjo Tuđman zbog Deklaracije o hrvatskom književnom jeziku izbačen iz Instituta i umirovljen. Miroslav je tijekom studija 1968. bio urednik Studentskog lista, no ne zadugo, jer su i njega zbog, kako su objasnili, hrvatskog nacionalizma izbacili iz uredništva. No, nastavio je pisati, pa je u tim turbulentnim godinama postao zamjenik glavnog urednika Tjednog lista omladine u kojem su tada pisali i novinarski velikani poput Milana Ivkošića, Stjepana Čuića, Ivana Starčevića.

Diplomirao je 1970., pa se zapošljava na Odsijeku za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu. Tu uređuje i časopis Pitanja, potom od 1972. do 1977. radi u Referalnom centru Sveučilišta u Zagrebu. Kada je počelo suđenje njegovu ocu 1972. činilo se kao da će otići u inozemstvo, no ipak ostaje u Zagrebu, a otac Franjo se nakon što je bio osuđen na dvije godine zatvora, nakon devet mjeseci vraća kući. Miroslav je magistrirao 1975., potom radio od 1977. do 1988. u Zavodu za kulturu. Doktorirao je 1985., s disertacijom "Paradigma informacijske znanosti". Šef Katedre za dokumentaristiku na Odsijeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta postaje 1988.

U vrijeme kada je njegov otac bio angažiran oko osnivanja HDZ-a 1989. Miroslav se također uključio uoči raspada SFRJ u tzv. alternativu. No, ne priključuje se ocu, nego zajedno s kolegom Antunom Vujićem utemeljuje Hrvatsku socijaldemokratsku stranku (HSDS). Tada postaje i izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu. No, kada je počeo Domovinski rat prelazi iz te stranke u očev HDZ. S nekolicinom kolega osniva odjel za informativno-propagandne djelatnosti (IPD) pri Ministarstvu obrane. Već 1992. promaknut je u brigadira HV-a, te postaje voditelj Centra za strategijska istraživanja.

Početkom rata u BiH učestali su njegovi odlasci u krajeve koje nadziru Hrvati. Bio je utemeljitelj Hrvatske izvještajne službe (HIS), i bio je njezin prvi ravnatelj 1993. Priključuje se i obavještajno-sigurnosnom vrhu Hrvatske kao član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti (VONS), gdje usko surađuje sa svojim ocem. Potom vodi i Ured za nacionalnu sigurnost (UNS). Od 1994. do 1996. provodi temeljitu reorganizaciju hrvatskog obavještajnog sustava. Iz HIS-a odlazi da bi se 1999. opet vratio, a iz aktivnog služenja u obavještajnom sustavu zemlje odlazi nakon smrti svog oca i na početku 2000., a nakon što je novoizabrani predsjednik Stjepan Mesić krenuo s oštrim napadima na njegovog pokojnog oca i njegovu ostavštinu.

Od tada počinje njegova međunarodna karijera kao stručnjaka za obavještajno-sigurnosna pitanja, a utemeljuje i časopis National Security and the Future. Bio je i predavač na Ratnoj školi i Diplomatskoj akademiji MVP-a. 2001. osniva stranku Hrvatski istinski preporod (HIP), koji 2002. postaje parlamentarna stranka.

Kasnije nastupa u koaliciji s Hrvatskim blokom Ivića Pašalića. Bio je 2010. i suosnivač Hrast-a, no 2011. vraća se u HDZ, koji je tada vodila Jadranka Kosor. Supruga Vanja Morić bila je glasnogovornica MVP-a i s njom ima dvije kćeri Ninu, udatu Vuković, i Ivanu. Objavio je mnogo knjiga. „Bili smo prvi kad je trebalo“, za što je dobio i nagradu udruge branitelja, „Vrijeme krivokletnika“, „Programiranje istine“, „Priča o Paddyju Ashdownu i Tuđmanovoj salveti“, i druge.

Smrt ga je zadesila na mjestu saborskog zastupnika u klubu HDZ-a.


Sućut premijera Plenkovića


Predsjednik Vlade i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je sućut obitelji povodom smrti prof.dr. sc. Miroslava Tuđmana, u kojoj stoji:

Poštovana obitelji Tuđman,

s velikom sam tugom primio vijest o smrti Vašeg voljenog sina, brata, supruga i oca, istaknutog hrvatskog znanstvenika i političara, našeg dragog prijatelja i kolege Miroslava Tuđmana. 

Sin prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana i sudionik Domovinskoga rata, dao je doprinos ostvarenju vizije svoga oca – stvaranju slobodne, suverene, neovisne i demokratske Hrvatske, njezinom međunarodnom priznanju i teritorijalnoj cjelovitosti te izgradnji političkih, društvenih i znanstvenih institucija.

Napustio nas je u zreloj fazi života, obnašajući dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru u kome je predstavljao stranku koju je osnovao njegov otac, kojoj se i sam pridružio te njezinim uspjesima uvelike pridonio svojom razboritošću, mirnoćom i prirodnim autoritetom čovjeka koji je posvećen zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa. 

Snažno se zalagao za obranu prava hrvatskog naroda u BiH i čuvanje ostavštine prvog hrvatskog predsjednika. U javnosti je prepoznat i kao autor znanstvenih rasprava u kojima je na argumentiran način govorio o stvarnim uzrocima ratova u Hrvatskoj i BiH.

Sveučilišni profesor, publicist, zastupnik u Hrvatskom saboru i jedan od utemeljitelja hrvatskog obavještajnog sustava svojim je stručnim, pedantnim i marljivim političkim, društvenim i akademskim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti.

U ovim tužnim i bolnim trenucima za Vašu obitelj, sve prijatelje, kolege i poznanike dragog Miroslava, molim Vas da primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja, u ime Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske demokratske zajednice i moje osobno, stoji u sućuti predsjednika Vlade (hrt)


Sućut Gordana Jandrokovića predsjednika Hrvatskog sabora


Poštovana obitelji Tuđman,
duboko ožalošćen viješću o odlasku vašeg voljenog supruga, oca, djeda, sina i brata Miroslava Tuđmana, primite izraze najiskrenije sućuti uime Hrvatskoga sabora i osobno. Hrvatski sabor s ponosom i zahvalnošću nosit će uspomenu na Miroslava Tuđmana. Jedan od doajena Hrvatskoga sabora, četiri puta biran za saborskog zastupnika, svoju dužnost shvaćao je i prema njoj se odnosio veoma odgovorno, časno i profesionalno. Rasprave su mu uvijek bile studiozno pripremljene, argumentirane i elaborirane, pritom iskazujući poštovanje prema svim kolegama bez obzira na stranačku pripadnost.

Hrvatski sabor s ponosom i zahvalnošću nosit će uspomenu na Miroslava Tuđmana. Jedan od doajena Hrvatskoga sabora, četiri puta biran za saborskog zastupnika, svoju dužnost shvaćao je i prema njoj se odnosio veoma odgovorno, časno i profesionalno. Rasprave su mu uvijek bile studiozno pripremljene, argumentirane i elaborirane, pritom iskazujući poštovanje prema svim kolegama bez obzira na stranačku pripadnost.


Kao najstariji i jedan od najiskusnijih zastupnika, mnogima je, naročito mlađim kolegicama i kolegama, bio primjer iz čijeg smo dragocjenog znanja mogli učiti. Osobito stručan poznavatelj bio je na područjima nacionalne sigurnosti, obrane, unutarnje i vanjske politike, zbog čega je vodio i saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. U svojem je djelovanju uvijek branio hrvatske nacionalne i državne interese i zalagao se bolji položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Iako često diskretan i samozatajan, ostao je dosljedan sebi držeći do osobnog integriteta i digniteta Hrvatskoga sabora.

Iza gospodina Tuđmana ostat će plodonosna znanstveno-nastavna, publicistička i politička karijera. Kao diplomirani filozof i sociolog i doktor informacijskih znanosti, predavao je na brojnim institucijama, od Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mostaru, preko Ratne škole do Diplomatske i Obavještajne akademije. Autor je više od 200 znanstvenih članaka, organizator mnogih stručnih skupova i voditelj niza istraživačkih projekata.

Tijekom i nakon Domovinskog rata obnašao je odgovorne dužnosti ravnatelja Hrvatske izvještajne službe, člana Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, pri čemu je dao nesebičan doprinos uspostavi i izgradnji institucija moderne hrvatske države.

Osim što sam s njime dijelio saborske klupe, kroz dugogodišnju suradnju upoznao sam ga ne samo kao intelektualca i profesora, već kao dragu, toplu i ugodnu osobu. Nažalost, saborsko zasjedanje pred Božićnu stanku pokazalo se kao naš posljednji susret. I u trenutku bolesti, nesebično je mislio na druge
i zvao za pomoć stradalima u potresu. Siguran sam da će svim kolegicama i kolegama u Hrvatskome saboru nedostajati njegova smirenost, mudrost i korektnost. Ponosan sam što sam osobno bio suputnik na djeliću njegovog životnog puta i bogate karijere. Poštovana obitelji, u ovom trenutku nenadoknadivog gubitka, moje misli i molitve su uz vas i vašeg i našeg Miru. Još jednom primite izraze sućuti i dubokog poštovanja.

Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio.“ stoji u sućuti Gordana Jandrokovića.

Zbog Covida Miroslav Tuđman primljen u bolnicu, oporba njegov izostanak u Saboru
pokušala iskoristiti za izglasavanje svojeg prijedloga.

vecernji.hr/HIC.hr
foto: CROPIX /Goran Mehkek


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre