HIC grbovi-500-100

 


UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi

 

 

 


28.studeni 2019.
OSUĐEN ZA SUDJELOVANJE U UBOJSTVU STJEPANA ĐUREKOVIĆA
Mustać iz Njemačke stigao u Hrvatsku na dalje izdržavanje kazne

Zdravko Mustač

 

Bivši čelnik jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravko Mustač, koji je u Njemačkoj zajedno s Josipom Perkovićem osuđen za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića, stigao je na odsluženje kazne u Hrvatsku.

Mustač je u Zagreb stigao redovim letom iz Muenchena. U Ministarstvu pravosuđa kažu da će, prema redovnog proceduri, potom biti odvezen u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora, gdje će nakon stručne procjene biti raspoređen u neku od kaznionica.

Njegova odvjetnica Lidija Horvat kako ona nema službenu informaciju, ali je s njim u kontaktu. Ističe kako je dosadašnja komunikacija s njim bila isključivo pisanim putem, a sada će ga moći i posjećivati.

Kada je krajem listopada Vrhovni sud odbacio posljednju Mustačevu žalbu njegova odvjetnica Lidija Horvat kazala je da, s obzirom na zakonske rokove, očekuje kako će kroz mjesec dana doći u hrvatski zatvor na odsluženje 40-godišnje kazne.

Vrhovni sud tada je izvijestio da je kao nedopuštenu odbacio Mustačevu žalbu protiv odluke tog suda kojom je potvrđena ranija presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici. Taj je sud, pak, Mustaču odredio 40-godišnju zatvorsku kaznu prevodeći u hrvatski pravni sustav presudu iz Njemačke gdje je, zbog Đurekovićeva ubojstva, osuđen na doživotni zatvor zajedno sa svojim suradnikom Perkovićem koji je Hrvatskoj izručen 11. srpnja.
UNIKATNI
poklon proizvodi


torbe tkanicaIako im je njemački sud izrekao istu kaznu, Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru. Trenutno je u zatvoru u Glini.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog poticanja i pomaganja ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.


sve o ovoj temi potražite OVDJEhrt/HIC.hr
foto: AP

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre