HIC samo najbolje iz Hrvatskezlatnici i srebrnjaci

 

 

27.studenog 2020.
STRATEŠKI DOKUMENT ZA DESETLJEĆE
Plenković u Saboru predstavio Nacionalnu strategiju razvoja do 2030.

Nacionalna strategija RH do 2030

Premijer Andrej Plenkivć danas je u Saboru predstavio Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030.
Rekao je da s ponosom predstavlja kvalitetan dokument odbacujući kritike oporbe da je neambiciozna i bez jasne slike prioriteta.

Planković je odbacio tvrdnje da strategija sadrži samo fraze te kritičarima poručio da s nepodnošljivom lakoćom diskreditiraju višegodišnji rad stručnjaka.

Ovaj dokument je vrlo kvalitetan koji s ponosom predstavljam, dokument koji se radio na temelju stručnog i resornog inputa i temelju javnog savjetovanja, kazao je i preporučio zastupnicima da ga temeljito pročitaju.

SDP-ovi zastupnici u raspravi su ocijenili da strategija ima puno lijepih želja, a malo konkretnih rješenja, da ne nudi jasnu sliku prioriteta Hrvatske, kao i da je rađena netransparentno i da se ne zna tko ju je pisao.

Konkurentna, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture - tako u jednoj rečenici glasi premijerova vizija Hrvatske 2030. godine. Šteta je samo što na vidiku nema političkog konsenzusa oko te vizije jer oporba, za razliku od vladajućih koji Hrvatsku uspješnom u bližoj budućnosti, čak ni ne podlogu toj viziji u sadašnjosti. Rasprava će, sudeći po broju prijavljenih.Za raspravu se prijavilo više od 80 zastupnika. Nakon što je premijer održao uvodno izlaganje za repliku se javilo 36 zastupnika.

- Samo jedna stranica Nacionalne strategije odnosi se na korupciju, kao da korupcija, posebno ona politička, nije gorući problem u zemlji. Ova jedna stranica košta 230 tisuća kuna, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Koštao je više od 30 milijuna kuna iako nitko ne zna zašto je taj dokument koštao više od 30 milijuna kuna. I sad kad ga čitam ne vidim razloga za to, istaknuo je Tomislav Tomašević, predsjednik Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

hrvatski šah, komplet


- Ovo je prvi strateški dokument na nacionalnoj razini, koji se kao takav ne razlikuje se od strategija Irske, Slovenije, odgovara Marko Pavić (HDZ) i ističe kako je 30 milijuna kuna stajao proces izrade svih podloga koje je radila Svjetska banka. Strategija je ambiciozna, realna i ostvariva, to je moderan dokument, poručio je Pavić.

- Strategija je popis lijepih želja, bez ičeg konkretnog, u njoj nema parametara kojima se može mjeriti uspješnost provođenja, nema rješenja za kronične probleme poput korupcije, kaže Božo Petrov (Most) i pita zašto strategiju nije radila hrvatska struka, nego Svjetska banka.


- Ova je Strategija važna jer prepoznaje izazove s kojima se danas suočavamo, jer pruža perspektivu razvoja Hrvatske u budućnosti, postavlja realne i ambiciozne ciljeve koji će dovesti do veće kvalitete života i poslovanja. Uvažava konkurentske prednosti Hrvatske za razvijanje gospodarstva jer će vodeći brigu o tome da nitko ne ostane po strani pridonijeti ublažavanju posljedica pandemije i prirodnih katastrofa. I na koncu jer je okvir za planiranje i programiranje sredstava iz fondova EU-a i njihovo optimalno korištenje, rekao je premijer Plenković.

Prijedlog Nacionalne razvojne strategije do 2030. te Izvješće o učincima mjera u borbi protiv koronavirusa od ožujka prošle do sredine siječnja ove godine, glavne su teme ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Na početku ovotjednog rada Sabor se priključio obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja. Minutom šutnje zastupnici su odali počast žrtvama holokausta, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je prigodni govor.


Prijedlog Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030.


HRT/ hic.hr
foto:
arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre