HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-svijet
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


01.prosinca 2019.
TERORISTIČKI INCIDENT
Londonski napadač ubijen , napadać iz Haaga uhićen

policija
Za dva odvojena napada koja su se dogodila u Londonu i u Haagu policija tvrdi da radi se o terorističkom napadu. Napadač u Londonu ubijen je trijekom napada a haaški napadać, nakon potrage je uhićen.

Napad u Londonu

Napadač koji je na Londonu Bridgeu nožem ubio dvije a ranio više osoba je 28-godišnji Usman Khan, koji je osuđen za terorizam i prošle godine pušten iz zatvora, objavila je britanska policija. 

- Ta je osoba bila poznata vlastima, a 2012. godine osuđen je za terorizam, priopćio je Neil Basu, najviše rangirani britanski časnik za borbu protiv terorizma.

- Uvjetno je pušten iz zatvora u prosincu prošle godine i sada je najvažnije u istrazi utvrditi kako je došlo do ovoga napada, istaknuo je Basu.

 U napadu su ubijeni žena i muškarac, a dvije žene i muškarac su ozlijeđeni i zadržani su u bolnici, rekao je Basu.

Prema pisanju nekih novina, Usman Khan je nakon uvjetnog puštanja iz zatvora nosio elektronsku narukvicu.

Godine 2012. osuđen je na 16 godina zatvora zbog pripadnosti skupini koja je željela počiniti bombaški napad na londonsku burzu.

Napadač je u pohod krenuo nešto prije dva sata poslijepodne, ciljajući ljude u Fishmongers' Hallu u blizini London Bridgea, u samom središtu financijske četvrti - gdje su prije dvije godine napad počinili islamisti.

Pretpostavlja se da je napadač, kojega je policajac ustrijelio na mjestu napada, imao lažnu eksplozivnu napravu.

Nešto prije nego što je objavljena vijest da je napadač osuđivana osoba, premijer Boris Johnson, koji se 12. prosinca bori za reizbor, rekao je da se zločince mora prisiliti da kaznu odsluže do kraja.

- Pogreška je dopustiti ozbiljnim i nasilnim zločincima da ranije iziđu iz zatvora i jako je važno da se od toga odučimo i da opasne zločince, a posebno teroriste, osuđujemo na primjerene kazne, rekao je.

Prema anketama, Johnson je ispred oporbenog čelnika Jeremyja Corbyna.

Tijekom predizborne kampanje 2017. na London Bridgeu su se trojica militanata kombijem zaletjela u pješake i izvela napad u kojemu je poginulo osam, a ranjeno 48 osoba. Napad je privukao pozornost smanjivanje sredstava za policiju otkako su konzervativci preuzeli vlast 2010.

- Dugujemo veliku zahvalnost našoj policiji i hitnim službama i hrabrim pojedincima koji su se izložili opasnosti da bi zaštitili druge, rekao je Corbyn u petak.

Napad je počinjen nekoliko dana prije početka summita NATO-a na kojemu će se u utorak i srijedu u Londonu okupiti brojni šefovi država.


Do najnovijeg incidenta dolazi nakon što je teroristička prijetnja u Velikoj Britaniji snižena 4. studenoga iz "ozbiljne" u "značajnu", što znači da su napadi "vjerojatni", a ne "vrlo vjerojatni".

UNIKATNI
poklon proizvodi


Napad nožem i u Haagu


Nizozemska policija je objavila da je u vezi s napadom u petak u Haagu uhitila 35-godišnjeg muškarca.
U priopćenju policije se navodi da osumnjičeni "nema stalno prebivalište".

Policija je pokrenula potragu za osumnjičenim nakon napada koji se dogodio u petak u blizini središta Haaga.

Napad se dogodio u petak nakon napada u Londona . Poput onog na London Bredgeu i ovaj napad izvešen je nožem u trgovini Hudson's Bay u Grote Markt, glavnoj trgovačkoj četvrti u samom središtu Haaga. Ozlijeđene su tri malolje osobe.
U policiji kažu da su na licu mjesta službe za hitne intervencije. Napad se dogodio u dijelu grada u kojem građani odlaze u shopping i k tome je još bio takozvani "crni petak", odnosno dan popusta.hrt.hr/ HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre