HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

18.siječnja 2021.
LIJEČIO SE U NJEMAČKOJ
Navaljni priveden po povratku u Rusiju, odvjetnici nemaju pristupa klijentu

Aleksej Navaljni


Ruska policija u nedjelju je privela glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnoga, po njegovu dolasku u zračnu luku Šeremetjevo iz Njemačke i to kada se pripremao proći kontrolu putovnica, potvrdila je ruska Savezna služba za zatvore (FSIN).

- Ovo još jednom pokazuje što se događa u Rusiji, kao i ispravnost moje odluke da se vratim. Premda povratak nijedne sekunde nije bio upitan. Ovo je način na koji se treba boriti, ovdje, rekao je Navaljni, ruski političar.

FSIN je ranije upozorio da se neće libiti privesti i uhititi Navaljnoga (44) zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

Po priopćenju FSIN-a , Navaljni će ostati u pritvoru "do sudske odluke" o njegovom slučaju.

Navaljni se u nedjelju navečer vratio u Rusiju s liječenja iz Njemačke. Njegov je avion trebao po planu sletjeti na aerodrom Vnukovo gdje su Navaljnog čekali njegovi pristaše i raspoređena je interventna policija, ali je preusmjeren na Šeremetjevo.


U moskovskoj zračnoj luci Vnukovo uoči najavljenog slijetanja Navaljnog okupila se skupina od oko 200 njegovih pristaša, a najmanje desetak njegovih suradnika privedeno je.

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, FSIN je upozorio da će biti "prisiljen" privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne.

FSIN kaže da Aleksej Navaljni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovito javlja najmanje dvaput mjesečno.

Navaljni optužnice protiv sebe smatra politički motiviranima.

Vadim Kobzev, jedan od odvjetnika Alekseja Navaljnog, rekao je Reutersu u četvrtak da je njegov klijent stavljen na nacionalni popis traženih osoba jer ga ruska zatvorska služba optužuje da joj se nije javio krajem prošle godine u vezi s uvjetnom kaznom koju odslužuje.

Navaljni naglašava da je u to doba bio u Njemačkoj na liječenju.

U kolovozu 2020. Navaljni je zrakoplovom bio prevezen u Njemačku pošto je kolabirao na letu iz Sibira.

Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Njemci tvrde Rusi su otrovali Alekseja Navaljnog, Rusi optužbe odbaciju

Odvjetnici Alekseja Navaljnog u ponedjeljak su kazali da im nije dozvoljen pristup njihovom klijentu od kada je taj oštri kritičar Kremlja nakon povratka u Rusiju dan ranije uhićen te da ne znaju kakvo je njegovo stanje.


hrvatski šah, komplet

Žestoke reakcije protiv pritvaranja NavaljnogPredsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je u nedjelju navečer da je "neprihvatljivo" uhićenje Alekseja Navaljnoga po dolasku u Moskvu, te je pozvao na njegovo "trenutačno puštanje" na slobodu.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je ruske vlasti da "poštuju prava Alekseja Navaljnoga" i u tvitu je zatražio njegovo puštanje. 

- Neprihvatljiva je politizacija pravosudnog sustava, dodao je Borrell.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je također na hitno oslobađanje Navaljnog i zatražio od EU-a da odgovori na njegovo uhićenje.

- Privođenje Navaljnog je još jedan pokušaj zastrašivanja demokratske oporbe u Rusiji. Ključan je brz i jednoznačan odgovor na razini EU-a. Poštivanje prava građana je temelj demokracije, napisao je Morawiecki na Twitteru.

- Pozivam ruske vlasti da hitno oslobode pritvorenika, dodao je.

Prije toga na oslobađanje Navaljnog i reakciju EU-a pozvale su Litva, Latvija i Estonija, pozivajući također na uvođenje "restriktivnih mjera" Rusiji.

- Potpuno je neprihvatljivo da su ruske vlasti privele Alekseja Navaljnog.

Tražimo njegovo hitno oslobađanje, napisao je litavski ministar Gabrielius Landsbergis u tvitu.

- EU bi odmah trebala reagirati i ako on ne bude pušten, moramo razmotriti uvođenje restriktivnih mjera kao odgovor na ovaj besramni čin, dodao je.


hrt/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre