HIC ukrasi za bor
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set
zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

19.studenog 2021.
NASRTAJ MIGRANATA
Njemačka neće primati migrante s poljsko-bjeloruske granice; Ukrajina planira postaviti

bodljikavu žicu na svojoj granici

poljska granica s Bjelorusijom, migranti

Njemačka neće primati migrante s bjelorusko-poljske granice, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer nakon sastanka s poljskim kolegom.Ako primimo izbjeglice, ako posustanemo pod pritiskom i kažemo 'da, primamo izbjeglice u europske zemlje', onda znači da ćemo prihvatiti sam temelj ove perfidne strategije, rekao je Seehofer na konferenciji za medije u Poljskoj.

Europska unija optužuje Bjelorusiju da je namjerno stvorila migrantsku krizu, dovozeći izbjeglice s Bliskog istoka zrakoplovima na svoje granice s Poljskom i Litvom. Minsk odbacuje te tvrdnje.


Govorimo o neregularnim i perfidnim migracijama koje organizira Bjelorusija s djelomičnom podrškom Rusije, kazao je Seehofer.Poljaci ne prate samo svoj interes,oni djeluju u interesu cijele Europske unije, zaključio.

Bjeloruske vlasti u četvrtak su raščistile najveće kampove migranata na granici s Poljskom, nakon tjedana eskalacije krize između EU-a i Bjelorusije.Seehofer je dezinformacijom prozvao izvješće bjeloruske novinske agencije Belta da je predsjednik Aleksandar Lukašenko njemačkoj kancelarki
predstavio plan o rješenju krize koja bi uključivala uvjet da EU primi dvije tisuće migranata. 


I Ukrajina planira zaštititi svoju granicu žičanom ogradom


Ukrajina bi u proračunu za iduću godinu trebala izdvojiti novac za izgradnju više od 2500 km duge ograde na svojim granicama s Bjelorusijom i Rusijom kako bi spriječila mogući priljev ilegalnih migranata, izjavio je ministar unutarnjih poslova Denis Monastirskij.

Monastirskij je rekao da Ukrajina planira nove vojne vježbe u sljedeća dva tjedna kako bi se pripremila za slučaj da migranti pokušaju ilegalno prijeći granicu. Ukrajina je oprezna da ne postane nova žarišna točka u migrantskoj krizi na bjeloruskim granicama s Europskom unijom. Kijev optužuje Rusiju da je potaknula krizu.

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je presrela skupinu od 15 ljudi s Bliskog istoka koji su pokušali ući iz Bjelorusije, što je prvi takav incident od eskalacije migrantske krize. Na a svoje je granice rasporedila
15 helikoptera, dva zrakoplova i 44 drona kao odgovor na krizu, u kojoj EU optužuje Bjelorusiju da ubacuje migrante i tjera ih da ilegalno prijeđu granice u Poljsku i Litvu.

Bjelorusija i njezin saveznik Rusija niječu da potiču krize, koja dolazi u vrijeme kada su Ukrajina i zemlje NATO-a također izrazile zabrinutost zbog kretanja ruskih snaga u blizini ukrajinskih granica.

- Moramo shvatiti da je pouzdan odgovor Ukrajine na ovu agresiju izgradnja prikladne državne granice cijelom dužinom s Ruskom Federacijom, zemljom agresorom, i Republikom Bjelorusijom, rekao je Monastirskij.

Parlament je ovaj tjedan ovlastio ukrajinsku graničnu policiju da koristi vojnu opremu i vatreno oružje. Upitan o tome, Monastirskij je rekao da bi čuvari trebali biti spremni upotrijebiti ga ako je potrebno, ali za sada nije.

Odnosi između Kijeva i Moskve narušeni su nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima 2014. i izbijanja borbi između ukrajinskih vojnika i proruskih separatista na istoku Ukrajine.


Njemačka pozvala EU da zaustavi val migranata koji stižu preko Bjelorusije,na granici Poljske s Bjelorusijom vrlo teško stanje

Litva, Latvija i Poljska na granici s Bjelorusijom postavljaju bodljikavu žicu


HRT.hr/ HIC.hr
foto: