HIC
zlatnici i srebrnjaci

23.kolovoza 2020.
TURIZAM U UVJETIMA KORONAVIRUSA
Gužva na slovensko-austrijskoj granici

turisti na moru


Putnici koji se vraćaju s godišnjih odmora stajali su s noći subota na nedijelju na slovensko-austrijskoj granici i više od 12 sati nakon što je vlada u Beču uvela strože kontrole tranzitnih putnika kako bi spriječila širenje koronavirusa, piše u nedjelju dpa.

Nova pravila nametnuta su u subotu zbog sve lošijih epidemioloških brojki u Hrvatskoj, pojašnjava ta njemačka agencija. Svi putnici koji su bili u Hrvatskoj a željeli su proći kroz Austriju morali su se registrirati na granici kod zdravstvenih službi.

Ljudi koji su se vraćali uhvaćeni su nepripremljeni pa je na prijelazu Karavanke nastao kaos.

Jedan je njemački putnik rekao za dpa da je pokušao na internetu naći informacije o novim pravilima prije nego je krenuo doma iz Hrvatske.

- Nismo to nigdje vidjeli, rekao je o novim tranzitnim pravilima.

Naglasio je da je proveo 14 sati u prometnom čepu pri ulasku u Austriju.

Lokalna austrijska policija rekla je da je bila zatrpana pozivima ljutitih putnika tijekom noći.

Austrijski službenici počeli su propuštati strana vozila u tranzitu od nedjelje ujutro, smanjivši čekanje na šest sati. (hrt.hr)
21.kolovoza 2020:
Njemački i slovenski turisti prekidaju odmor i vraćaju se u matične zemlje


Slovenija, kako je i najavila, uvela je ograničenje za Hrvatsku. Slovenska vlada propisala je da od utorka svi koji se vraćaju iz naše zemlje moraju u dvotjednu samoizolaciju. Tako je nakon Italije i Austrije i Njemačke restrikcije uvela Slovenija. Riječ je o zemljama iz kojih u Hrvatsku inače dolazi najviše turista. Mnogi prekidaju odmor, objavio je hrt.

Od početka godine Split je posjetilo više od 20 tisuća Nijemaca. Sad ih je u gradu još oko tisuću i pol.

- Sve znamo, danas je Split proglašen rizičnim. Mi ipak ostajemo, testirat ćemo se pri povratku, ne odlazimo prije vremena, poručila je Sandra, turistica iz Njemačke.

ATENA maslinovo ulje


Testiranje turista u Hrvatskoj


Što je tu je, kažu u Šibeniku. Sada treba spašavati situaciju, pokušati makar jeftinijim testiranjem zadržati goste.

- Čak i na račun domaćina, da i na taj način pokušamo bar jedan dio gostiju spriječiti u odlascima, a i da na taj način dođu tu, rekao je Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika.

Testiraju se Austrijanci u Primorsko-goranskoj županiji kako bi izbjegli karantenu kod kuće.

- Brzo ide, već sam i propustila neke ljude, čekam da moj dečko plati testiranje. U pola sata mislim da ćemo sve riješiti, kaže Irina, turistica iz Austrije.

Hrvatsku napuštaju i turisti iz Slovenije, našeg drugog emitivnog tržišta. Ne ode li do kraja tjedna, Matej će morati u karantenu. Svoje mjesto za kampiranje u Istri napušta nevoljko. Kaže da se osjeća sigurno. 

- Da, zašto ne, pazim na sebe i na druge, i to mi je poglavito, rekao je Matej Kenig. 

Od 7 tisuća turista u Fažani, 800 je Slovenaca.

- Pogotovo vlasnici kuća i stanova za odmor nam se obraćaju, dolaze u TZ i skraćuju svoj boravak do sutra, otkriva Melita Peroković, direktorica TZ Fažane.

Na otoku Viru žalosni. Prekinuta im je, kažu, izvrsna sezona. Od početka godine posjetilo ih je više od 15 tisuća Slovenaca.

- Trenutno nam boravi možda još 500-tinjak slovenskih turista na otoku i dobar dio njih će do nedjelje otići, nažalost, kaže Srđan Liverić, direktor TZ Vir.


Jedni odlaze a drugi dolaze

Jedni odlaze, drugi ipak dolaze. Na Goričanu kolone na ulazu u Hrvatsku, čeka se više od sata.

- Nismo ni pomišljali da negdje drugdje ljetujemo, željeli smo doći u Hrvatsku, volimo je, poručila je Dajana, turistica iz Rumunjske.

- Idemo u okolicu Splita, na deset dana. Idemo prijateljima u kuću na osami, odaje Agnieska, turistica iz Poljske. U koloni Poljaci, Česi, Rumunji, Mađari na putu prema hrvatskim gradovima bez straha od virusa.I Velika Britanija bi Hrvatsku mogla staviti na crvenu listu

Putnici iz Hrvatske koji dolaze u Veliku Britaniju morat će u samoizolaciju na 14 dana, objavio je britanski ministar prometa. Uz Hrvatsku na popis su dodani Austrija i Trinidad i Tobago, dok je s njega skinut Portugal nakon što je broj novozaraženih u toj zemlji počeo padati.

Grant Shapps
 na Twitteru je napisao da će mjera stupiti na snagu u 4 h u subotu.

hrt/ hic.hr
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre