HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci

 

03.rujna 2020.
LIJEČNICI GA PREGLEDALI U NJEMAČKOJ
Njemci tvrde Rusi su otrovali Alekseja Navaljnog, Rusi optužbe odbaciju

Aleksej Navaljni


Kremlj je u četvrtak odbacio optužbe da je Rusija odgovorna za trovanje oporbenog političara Alekseja Navaljnog i rekao da ne vidi osnove za nametanje sankcija Moskvi zbog ovog slučaja.

Kremlj se oglasio dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je Navaljni otrovan sovjetskim vojnim otrovom novičokom, te da je to bio pokušaj ubojstva.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je Moskva odbacila bilo kakve insinuacije da se iza napada na Navaljnog nalazi Rusija te je upozorio druge zemlje da ne donose ishitrene zaključke.

Peskov je rekao da nema razloga raspravljati o sankcijama protiv Moskve, nakon što je Merkel rekla da će se Njemačka konzultirati s NATO članicama po pitanju toga kako će odgovoriti na trovanje.

Navaljnom je pozlilo na letu iznad Sibira prošli mjesec i prvo mu je pružena liječnička pomoć u Rusiji prije nego što je prevezen u Berlin.

Ruski liječnici rekli su da nisu pronašli tragove toksina, ali je berlinska bolnica Charite navela da je otrovan nekim tipom inhibitora kolinesteraze, skupinom kemikalija koje uključuju pesticide i nervne otrove poput novičoka, VX-a i sarina.

Njemačka je u srijedu objavila da su testovi provedeni u vojnom laboratoriju potvrdili da je Navaljni otrovan novičokom. Berlinska bolnica objavila je da se Navaljni i dalje nalazi u induciranoj komi i da ga se liječi atropinom.


Novičok, smrtonosni sovjetski otrov

Sovjetski nervni otrov novičok vojni je otrov koji je dodan na listu zabranjenog kemijskog oružja nakon što je korišten u ranijem napadu u Velikoj Britaniji.

Nervni otrovi iz skupine novičok nova su vrsta otrova koje su sovjetske vlasti razvile pred kraj hladnog rata.

O njima se malo se znalo do 2018. godine kada su korišteni u engleskom Salisburyju u pokušaju ubojstva bivšeg dvostrukog ruskog špijuna. Zapad je za napad optužio Kremlj.

Prošle godine dodane su na popis zabranjenih supstanci u Konvenciji o kemijskom oružju, što je bila njezina prva dopuna otkako postoji.

Ruski kemičar Vili Mirzajanov, koji se preselio u Ameriku i prvi zapadu otkrio što je novičok (na ruskom, početnik), rekao je za AFP 2018. da je bilo potrebno 15 godina za njegov razvoj. Sovjeti su ga testirali na životinjama.

- Samo su Rusi su razvili ovakvu vrstu nervnih otrova, rekao je za AFP u vrijeme napada na Sergeja Skripala i njegovu kćer u Salisburyju.

- Držali su ga i još ga drže u tajnosti.

Smatra se da se novičok koristi u obliku praha ili kao drugi nervni otrovi - u tekućini ili pari. Sastojci za otrov prevoze se odvojeno i bezopasni su dok ih se ne spoji, rekao je Richard Parsons, predavač biokemije i toksikologije na KCL-u.

- Iznimno su otrovni, rekao je Parsons.

- Nervnog otrova nema nigdje osim u ruskoj vojsci, koliko mi je poznato, dodao je.

Nervni otrovi napadaju središnji živčani sustav ometanjem komunikacije između mozga, glavnih organa i mišića.

Preopterećenje sustava može rezultirati gubitkom kontrole mišića što može uzrokovati poteškoće s disanjem i paralizu.

U težim slučajevima žrtva se može ugušiti ili može doći do zatajenja srca.

- Pojedinci mogu biti izloženi novičoku ako im dodirne kožu ili ako ga udahnu, rekao je Wayne Carter sa Sveučilišta Nottingham.


Protuotrov atropin

Atropin ublažava simptome blokiranjem acetilkolina, kemijskog transmitera koji kontrolira kontrakciju mišića.
Nervni otrovi napadaju enzime koji kontroliraju acetilkolin što uzrokuje disfunkciju mišića.
S vremenom tijelo izbaci nervni otrov i počne samo proizvoditi potrebne enzime.ATENA maslinovo uljeRizik za druge

Skripal i njegova kći preživjeli su napad 2018. zahvaljujući pravovremenoj intervenciji liječnika, ali je preminula jedna Britanka koja je bila izložena nervnom otrovu, a ozlijeđeno je nekoliko drugih ljudi, uključujući policajca.

Operacija dekontaminacije u Wiltshieru trajala je gotovo godinu dana i obuhvaćala je desetke područja.

Moskva odbacuje umiješanost i tvrdi da je uništila sva svoja kemijska oružja.
Pristaše Navaljnog vjeruju da mu je otrovna supstanca ubačena u čaj koji je pio u zračnoj luci.

Parsons kaže da bi to moglo značiti da se rizik za druge "može značajno smanjiti, ali se ne smije odbaciti mogućnost kontaminacije drugih područja, osobito bolnice i aviona.

Dodavanje novičoka u aneks Konvencije o kemijskom oružju u studenom 2019. objašnjeno je kao prilagođavanje "novim prijetnjama".

Konvencija je tada prvi put revidirana od stupanja na snagu 1997.

Navaljni otrovan nervnim otrovomKritičar Vladimira Putina - Aleksej Navaljni - koji je u komi u bolnici u Berlinu - otrovan je nervnim otrovom novičokom - objavila je njemačka vlada. U priopćenju stoji kako su toksikološki testovi krvi provedeni u vojnom laboratoriju dali "neoborive dokaze" da je ruski Navaljni otrovan.

Navalni (44), pravnik i borac protiv korupcije i jedan od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina u bolnici je u Omsku nakon što je izgubio svijest na letu za Moskvu prije kojeg je popio čaj.
Navaljnom je pozlilo nakon što je popio crni čaj u zračnoj luci te da nije ništa drugi konzumirao tog jutra.
Sumnja se da je otrovan, njegovi odvjetnici su zatražila istragu pokušaja ubojstva javne osobe.

Nakon što je ruska bolnica u koju je bez svijesti primljen Navaljni dala odobrenje prebačen je u Njemačku.
Njegova supruga Julija tražila je odobrenje od ruskog predsjednika Vladimira Putina da dopusti njegov prijevoz u Njemačku. Čim je prenbačen u Njemačku Navaljni je podvrgnut liječničko pregledu.


hrt/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre