HIC


made in croatia
08.svibnja 2019.
74.OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE
Program komemoracije , policija će kažnjavati zabranjene simbole

Beliburg-spomenik


Počasni bleiburški na konferenciji kojoj je bilo riječi o održavanju ovogodišnje središnje komemoracije u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije. Obilježavanje će se održati 18. svibnja na na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu zajedničko Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.
Policija će sankcionirati one koji se ne pridržavaju austrijskih zakona i pravila

 

Austrijska policija ima nadležnost nad obilježjima koja će biti dopuštena na komemoraciji. Upute i upozorenja o tome bit će dijeljeni na dolasku svima onima koji dolaze, izjavio je na Božo Vukušić, voditelj Bleiburškog voda.

"Kazneno sankcioniranje predviđeno je za nošenje ustaških simbola i njihovih imitacija. Mediji ističu dva znaka ustaškog pokreta - austrijsko zakonodavstvo odnosi se na originalne simbole i imitacije. Poručujemo svima koji dolaze na obilježavanje obljetnice da se pridržavaju austrijskih zakona i pravila. Austrijska policija rigorozno će intervenirati. Prošle godine imali smo šestero uhićenih koji su proveli i po nekoliko mjeseci po zatvorima", dodao je Vukušić.

Na novinarsko pitanje je li ove godine dopuštena zastava HOS-a, Vukušić je odgovorio da je na samom prostoru komemoracije dopušteno isključivo crkveno obilježje i službena hrvatska zastava. Samim time, bilo koje drukčije zastave, poput vojničkih zastava (time i HOS-a) zabranjene su, a oni koji ih budu nosili bit će kažnjeni od strane austrijske policije.

Iz Počasnog bleiburškog voda poručuju kako se može dogoditi da austrijska policija prekine komemoraciju. "Do sada za tako nečim nije bilo ni najmanje potrebe, a provokatora je bilo uvijek. Ponašanje nekolicine provokatora ne bi smjelo uticati na odluku policije o prekidu komemoracije. Mi vjerujemo u profesionalnost austrijske policije i uvjereni smo da će se oni ponašati u skladu s demokratskim standardima koji vladaju u Austriji i u svijetu", kazao je Vukušić.

"Naši zaštitari i redari su izvan komemoracije obični građani i oni nemaju ovlasti za postupanje. Izvan komemoracije za sve je odgovorna austrijska policija", dodao je. Protuzakonite simbole i predmete posjetitelji moraju predati austrijskoj policiji koja tada dalje brine o tome.

"Uvijek ima usijanih, ludih glava"

"Pozivamo vjernike da sudjeluju u liturgiji i molitvi kao što bi sudjelovali u bilo kojem drugom vjerskom hodočašću", rečeno je na konferenciji za novinare. Predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks kazao je da je utvrđeno da se komemoracije odvijaju "u skladu s propisima, dostojanstveno, u skladu sa onim što zahtijevaju žrtve . Na pitanje novinara je li razgovarao s nekim ih HOS-a i dao im naputak da ne dolaze sa simbolima tih postrojbi, Šeks je kazao da je razgovarao s članovima uprave koji su dužni obaviti takve razgovore - upozoriti i obavijestiti o tome da se "klone bilo kakvih povika, znamenja, simbola, zastava i grbova koji su protuzakoniti po hrvatskim ali i austrijskim zakonima i pravilima".

"Usijanih, ludih glava ima i bilo ih je. Mjere predostrožnosti će biti poduzete da se oni onemoguće i u suradnji s austrijskom policijom, tako da provokatori ne dođu do izražaja kako austrijska policija ne bi imala povoda za prekid komemoracije", istaknuo je Šeks. "Nadam se da će svi shvatiti kako je poigravanje sa zabranjenim simbolima na štetu Republici Hrvatskoj i onima koji su došli na komemoraciju", dodao je Šeks.


Žalit će se zbog promjena

"Žalit ćemo se zbog promjene režima održavanja komemoracije", najavljeno je na konferenciji za novinare. "Što se tiče same organizacije i događanja, mi smo odlučili da će režim komemoracije organizirati kao i proteklih godina, u skladu s austrijskim crkvenim propisima. Iako bismo mogli doći sa zastavama i transparentima, odlučili smo doći samo s crkvenim obilježjima", kazao je Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda.

Program komemoracije

- 11.00 sati: molitva kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu,
- 11.20 sati (okvirno): kretanje procesije od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju,
- 12.00 sati: početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije,
- 12.05 sati: sveta misa,
- 13.35 sati: molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi,
- 13.45 sati: polaganje vijenaca,
- 14.00: odjavna riječ glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše.
Počasni bleiburški vod je osigurao, kao i proteklih godina, besplatan prijevoz hodočasnika autobusima iz Zagreba u Bleiburg.
Polazak autobusa je od 05.oo do 06.oo sati s Autobusnog kolodvora u Zagrebu.


Sve o Bleiburgu

Dokumentarni fil "Magnum crimen 1945", glas istine o Bleiburškoj tragediji hrvatskoga naroda"

hrt/  hic
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre