13.ožujka 2012.
TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ
U Zagrebu će se održati prezentacija kirurškog liječenja mozga
U sklopu obilježavanja Tjedna mozga u Hrvatskoj (Brain Awareness Week) u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, NEUROKIRURG dr.sc.MIROSLAV GJURAŠIN održat će dana 14. ožujka 2012. (srijeda) s početkom u 11 sati, u velikoj dvorani prezentaciju
OPERACIJSKO LIJEČENJE TUMORA MOZGA U DJECE-
 - DJEČJA NEUROKIRURGIJA U KLAIĆEVOJ

Otvoreno će se prikazati svi aspekti neurokirurškog liječenja malih bolesnika iz čitave RH koji se zbog tumora na mozgu liječe u okviru Referentnog centra Ministarstva zdravlja RH za solidne tumore dječje dobi u Klaićevoj, kritički istaknuti uspjesi ali i poteškoće koje prate ovakovo liječenje, te odaslati aktualne poruke za roditelje i javnost na ovu temu. 

Predviđeno trajanje prezentacije je 30 minuta. Potom je predviđeno vrijeme za pitanja i raspravu na ovu temu, posebice u svjetlu potrebe za pružanjem vrhunskih zdravstvenih usluga djeci u RH danas i ubuduće.

:
Kontakti: 
Tajništvo Klinike za dječju kirurgiju Medicinskog fakulteta, u Klaićevoj,
Klaićeva 16, 10000 ZAGREB
tel. 01 4600 170 ; 091 456 2727
OPERACIJE TUMORA MOZGA DJETETA – DJECI TEŠKO, RODITELJIMA NAJTEŽE

U Hrvatskoj svake godine 40-tak djece u dobi ispod 18 godina oboli od tumora na mozgu, većinom zloćudnih. Zahvaljujući napretku medicine sve veći broj djece uspješno se nosi sa okrutnom bolešću, godinama hrabro podnose sve nedaće liječenja, a neki od njih uspiju se trajno izliječiti i vratiti
normalnom životu i odrastanju. U procesu liječenja ključnu ulogu ima neurokirurški zahvat na mozgu djece kojim se uklanja tumor, kako bi daljnje onkološko liječenje kemoterapijom  ili radioterapijom dalo dobar rezultat. 

Operacije na mozgu djece ubrajaju se u najrizičnije zahvate zbog opasnosti od gubitka krvi, nezrelog organizma,  kardiocirkulatorne labilnosti kao i činjenice da je veći dio mozga još u razvoju. Cilj operacije je ukloniti tumor iz mozga po mogućnosti u cijelosti ili koliko je najviše moguće, na način da se pri izvođenju operacije nužno nastoje očuvati sve postojeće neurološke funkcije djeteta tako da stanje nakon operacije bude bolje nego prije operacije.

U Klinici za dječju kirurgiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u Klaićevoj izvode se najsloženiji višesatni neurokirurški zahvati na otvorenom mozgu djece svih životnih dobi do 18-te godine života. Prošle godine u Klaićevoj je obavljena  221 neurokirurška operacija na mozgu djece, iz svih krajeva Hrvatske,  od Istre i Dalmacije do Osijeka i Varaždina. 

Statistički, svakih 8 dana u Hrvatskoj se otkrije novo dijete s dijagnozom tumora u mozgu, što za našu zemlju nije mali broj. Tako je u prva 2 mjeseca ove godine u Klaićevoj operirano čak 10 djece sa novootkrivenim tumorom mozga.  

Posebno rizični su zahvati operacija mozga u djece mlađe od godinu dana, gdje se traži veliko iskustvo u pristupu čitavog tima koji se bavi liječenjem, od neurokirurga, dječjih anesteziologa, neonatologa,
neuropedijatara, dječjih onkologa, dječjih kirurga, medicinskih sestara u operaciji, intenzivnom liječenju, odjelima za dječju neurokirurgiju i dječju onkologiju u Klaićevoj, gdje se nalazi Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za liječenje solidnih tumora dječje dobi. U današnje moderno doba, uz iskusan tim i vrhunsku dječju ustanovu koja pruža ovakove usluge liječenja, rezultati su ohrabrujući. 

U većine oboljele djece, zloćudnu bolest u mozgu moguće je prevesti u kroničnu stabilnu bolest i tu govorimo o višegodišnjem statističkom preživljenju. Nažalost u vrlo malog broja djece tumor raste unutar najvitalnijih regija mozga radi čega nikakovo kirurško liječenje ne dolazi u obzir i tu je prognoza najlošija, a ishod liječenja nepovoljan. 

Svim roditeljima teško bolesne djece potrebna je izuzetna psihološka snaga dok prolaze kroz preteško razdoblje svih faza liječenja tumora u mozgu svoga djeteta. Posebno educiran tim na  čelu s dječjim psihologom cijelo vrijeme je dostupan i pruža svaku potrebnu psihološku pomoć djeci i roditeljima. 

Roditelji djece iz udaljenih krajeva poput Dalmacije, Istre ili Slavonije koja se liječe u zagrebačkoj Klaićevoj, a posebno majke koje u dugim mjesecima za trajanja ciklusa kemoterapija bez prestanka žele boraviti uz bolesničku postelju svoga djeteta u Klinici, moraju posjedovati čvrst karakter i veliku
psihološku snagu ne samo zbog potpore svom djetetu koje se liječi, nego često i drugom djetetu i suprugu koji su kod kuće, odvojeni, daleko od Zagreba. O troškovima da se i ne govori, no tu su na pomoći udruge roditelja djece oboljele od tumora. 

Majkama bolesne djece je najteže, jer često se miješaju osjećaji tuge zbog patnje vlastitog djeteta koje se mora liječiti, sa osjećajima radosti i nade nakon svake dobre vijesti kada liječenje dobro napreduje. Ipak, kada dijete prebrodi kritičan period i kada se pokažu prvi rezultati liječenja, za roditelje je to znak olakšanja jer napokon mogu jasno vidjeti svjetlo na kraju tunela. Najsretniji su majke i očevi koje svoje izliječeno dijete odvode kući iz Klaićeve, u nadi da su za sobom zauvijek zatvorili vrata
dječje bolnice. 


P O R U K A za sve roditelje je jasna i nedvosmislena: itekako ima smisla ustrajati i boriti se za život svoga djeteta koje se liječi od tumora u mozgu, jer u rukama vrhunskog stručnog tima posebno izvježbanog za izvođenje zahvata na dječjem mozgu, u nas i u svijetu šanse za izlječenje iz godine u godinu su sve veće i neka djeca uspiju se trajno izliječiti. U budućnosti se nadamo još većem napretku medicine na korist svima, a najviše našim malim bolesnicima. 

Klinika za dječju kirurgiju Medicinskog fakulteta, u Klaićevoj,
Dr. sc. MIROSLAV GJURAŠIN,  dr. med., 
specijalist neurokirurg, Znanstveni suradnik
Tel: 01/4600-111   Fax: 01/4600-169
Mob: 091/456-2727
E-mail:  miro.gjurasin@usa.net


 

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre