HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

02.svibnja 2019.
28.OBLJETNICA
Memorijalno sječanje na ubojstvo 12 redarstvenika u Borovom Selu

12 ubijenih radarstvenika iz borovog naselja

U Borovu se obilježava 28. godišnjica ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije koje su srpske paravojne postrojbe napale iz zasjede i ubile 2. svibnja 1991. u nekadašnjem Borovu Selu. U napadu su ranjena 23 policajca.

Na obilježavanju je bila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednica je rela da je "možda najbolnije od svega što za taj zločin nitko nije odgovarao pred sudom".  Ocijenila je da zbog toga ne možemo kriviti nikoga jer smo za taj propust odgovorni sami.
Predsjednica očekuje da državno odvjetništvo, bez obzira na protek vremena, u suradnji s drugim državnim tijelima učini sve kako bi krivci za zločine bili otkriveni i optuženi, uključujući i odgovorne pripadnike bivše JNA.

To je test ozbiljnosti naše države; prije svega moralni test koji država trajno polaže pred svojim narodom, posebice pred obiteljima ubijenih i nestalih i pred hrvatskim braniteljima. To je dug koji imamo pred svima koji su, poput ovih 12 policajaca, položili život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, rekla je. 

- Iako nijedna presuda ne može oživjeti naše ubijene i poginule hrvatske branitelje i civile, trajna je zadaća Republike Hrvatske progoniti sve osumnjičene za ratne zločine dok ne budu privedeni pravdi. Za takve zločine nema zastare. Zločinci ne smiju mirno spavati, ali ne smije spavati ni hrvatska država. Stoga želim ponoviti ono što sam na ovome mjestu rekla lani: nisam zadovoljna time koliko su nadležna državna tijela do sada učinila da se istraže zločini nad ovim ubijenim redarstvenicima, ali i nad brojnim drugim Hrvatima, a krivci otkriju i privedu pravdi. Od pravde ne smijemo odustati, poručila je.

Istaknula je i kako ne želimo živjeti u prošlosti te da ovu tragediju ne želimo iskorištavati tako da produbljujemo podjele i prošlošću opterećujemo mlade naraštaje već želimo zatvoriti najteža pitanja prošlosti i okrenuti se budućnosti, čvrsto opredijeljeni graditi Hrvatsku kao državu ravnopravnih građana, naprednu, uključenu u sve tokove suvremenog razvoja Europe i svijeta. Dodala je kako smo to i pokazali prije 21 godinu dovršenjem političkog procesa mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

Predsjednica je podsjetila i  na otvorenost Hrvatske da nastavi dijalog sa Srbijom radi rješavanja otvorenih pitanja, među kojima je pitanje nestalih na prvome mjestu, a koje, kako je rekla, predstavlja temelje daljnjeg dijaloga o drugim otvorenim pitanjima. 

Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnica Marijana Balić poručila je  da Hrvatska budno prati pregovore o pristupanju Srbije Europskoj uniji te kako se od nje očekuje da ispuni sve kriterije.

Božinović: U Domovinskom ratu ubijena su 762 policajca, a 26 se i dalje vode nestalima

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako su u Domovinskom ratu poginula i ubijena 762 policajaca, a 26 ih se vodi nestalima.

- Prvi udar primili su pripadnici MUP-a. Smrt i ranjavanje pripadnika posebne jedince iz Vinkovaca nije samo prijeloman događaj Domovinskog rata, nego i jedno u nizu svjedočanstava kako su hrvatski policajci bili odani očuvanju zakona i integriteta naše zemlje, rekao je Božinović i podsjetio kako je istoga dana kada su ubijena 12-orica redarstvenika u zadarskom zaleđu poginuo Franko Lisica, pripadnik specijane policijske postrojbe, kojemu je u čast tijekom komemoracije izvedena jedna dalmatinska skladba. Kazao je i da Hrvatska neće stati u dokazivanju istine i pravde sve dok se ne razbistri svako stradavanje u Domovinskom ratu onih koji su branili svoju zemlju.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Krpelj" iz Vinkovaca, saborski zastupnik Stevo Culej zauzeo se za održavanje okruglog stola o događajima u Borovu Selu 1991. godine. Ustvrdio je kako su mnogi prešutjeli ono što se 2. svibnja 1991. dogodilo u tome selu, a ima i onih koji su, kako je rekao, pokušali reći dio istine, "ali su se bojali izreći je jer su dolazeći pred hrvatske institucije vidjeli u njima one koji su bili sudionici događaja u Borovu Selu".

- Da ne prozivam one koji su svojim nečinjenjem, nedjelovanjem i nesavješću propustili ispraviti nepravdu prema 12 redarstvenika, ali ja ih pozivam da napravimo okrugli stol o temi Borova Sela", rekao je Culej. Ocijenio je da je nužno zatvoriti stranicu povijesti o Borovu Selu "na pozitivan način kako bi se sjeme zla, koje je već stotinama godina unaprijed posijano, jednom zauvijek zatrlo".

Nakon prigodnih govora podno spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Predstavnici državne vlasti s predsjednicom na čelu bili su na misi zadušnici u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima koju je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan, koji je predvodio molitvu i kod spomen-obilježja u Borovu.

Uoči obilježavanja 28. godišnjice ubojstva 12 pripadnika vinkovačke specijalne policije ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da je napad na legalne predstavnike vlasti Republike Hrvatske, koji su počinili pobunjeni Srbi, potpomognuti bivšom JNA, opomena svima nama da se nikada ne smijemo opustiti te uvijek moramo biti odgovorni.
U napadu u Borovu Selu ubijeni su : Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.),Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić(1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.).

Dan nakon raketiranja Hrvatski sabor proglasio je neovisnost, donošenjem Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ i taj se dan danas obilježava kao državni praznik u Hrvatskoj.
Ured predsjednika Republike uskoro je preseljen na Pantovčak, a u Banske se dvore useljava Vlada Republike Hrvatske.U Saboru postavljena izložba


U Saboru je u organizaciji HDZ-ova saborskog zastupnika Steve Culeja 26.travnja postavljena Izložba "Borovo Selo zločin bez kazne" koja kronološki tematizira pogibiju 12 redarstvenika u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine.


Culej
je rekao kako je ta izložba, osim što je posvećena žrtvi monstruoznog zločina, na jednom mjestu prikazuje cjelokupnost tog zločina u kojem je masakrirano i ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika a njih 22 su ranjena.

- Moram, zbog žrtve 12 hrvatskih redarstvenika i svih onih koji su ubijeni u Borovu Selu reći istinu, barem jednu. Pa neka to bude kamenčić koji će zakotrljati lavinu istine u Hrvatskoj da se svi pročistimo i doživimo katarzu, da se pogledamo u oči i podvučemo crtu i svi zajedno kažemo idemo naprijed. Nećemo se osvrtati u prošlost, osim onih koji to moraju raditi po službenoj dužnosti i licu pravde privesti one kojima nije mjesto slobodno hodati zbog zločina koji su napravili, istaknuo je.

Culej je rekao da je ta izložba kronološki prikaz događanja na koji način su i zašto hrvatski redarstvenici otišli u Borovo Selo, što ih je dočekalo, tko su inicijatori i organizatori sačekuše. Također, pokazuje tko su njihove ubojice i tko su abolirani, koji su u odsutnosti oslobođeni te tko su oni koji su prvedeni licu pravde za 83 ubijenih u Borovu Selu, zajedno s 12 redarstvenika.

Culej, čiji je brat jedan od dvanaestorice ubijenih, je rekao da je za taj zločin od 55 osoba koje je on prijavio osuđen je samo jedan na 3,5 godina zatvora a koji je uhićen zahvaljujući tadašnjem zamjeniku ravnatelja policije Milijanu Brkiću i ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku.

- Samo jedan je pravomoćno presuđen na 3,5 godine, a zbog teške financijske situacije i bolesne majke skraćeno mu je na tri godine. Kao da dvanaestorica redarstvenika nisu imali majke, očeve, braću i najmilije, rekao je.


hrt /HIC.hr
foto: HINA
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre