HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Hrvatski šah, set


zlatnici i srebrnjaci
25.siječnja 2021.
OBNOVA POTRESOM PORUŠENE BANOVINE
Obnova može početi tamo gdje nije bilo promjena na tlu

ruševine Petrinje pod snijegom

U dijelovima potresom pogođenih područja na Banovini gdje nije bilo većih promjena na tlu bez problema se može početi graditi, ali tamo gdje su objekti zahtjevniji, geolozi trebaju ispitati svaku lokaciju.

Izjavio je to danas u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" Tomislav Novosel iz Hrvatskog geološkog instituta, navodeći kako je u pojedinim zonama gdje se ništa nije dogodilo situacija kakva je i inače, ali tamo gdje su se dogodile promjene u tlu postoje područja gdje je opasno.

Kao problem nakon potresa Novosel je naveo tzv. pješčane izvore kada je nakon velikog potresa došlo do promjena i slijeganja tla, ali i istaknuo kako bi nakon te deformacije tlo trebalo biti u nešto boljoj situaciji nego što je bilo. 

Tlo zbijeno, ne očekujemo promjene osim u slučaju jakog potresa

- Tlo je zbijeno i ne očekujemo da će tamo doći do promjena osim u slučaju da jakog potresa. To ne možemo sa sigurnošću isključiti, ali seizmolozi kažu da je vjerojatnost za to vrlo mala. Od ovih slabijih podrhtavanja tla ne očekujemo da će se nešto takvo dogoditi, poručio je.

Naglasio je kako sve ide u smjeru da se tlo smiruje jer u području koje je pogodio snažan potres došlo je do zbijanja tla, a tamo gdje potres nije bio razoran stanje je kakvo je bilo i prije te se ne očekuju nikakve promjene.

Novosel kao opasnost navodi slijeganje tla koje nije jednako u svim dijelovima županije, a tamo gdje se to dogodilo građevine se naginju.

- Ako se cijela građevina spusti jednako, onda neće biti problema osim s instalacijama, ali ako se nagne onda može doći do problema. Neke kuće su se slegle po centimetar, dva, a druge 10,15 pa bi se trebalo detaljno snimiti da se točno vidi kakve su promjene i gdje, kazao je.

Karta zona s mogućim problemima na tlu

Naveo je i kako geolozi mogu obnovi doprinijeti izradom karte zona gdje su mogući problemi na tlu koja se može iskoristiti u prostornom planiranju, odnosno može li se graditi na određenim područjima i na što treba obratiti pažnju.

Za rupe na tlu koje su se pojavile na području Mesenčana Novosel je rekao kako tamo treba vrlo oprezno pristupiti bilo kakvoj gradnji i obnovi.

Osim toga, dodao je, moguća je pojava klizišta u planinskim dijelovima terena


Posljedice potresa iz minute u minutu

Novi potres na Petrinji izazvao nove štete


Zagrepčani i dalje osječaju podrhtavanje

Uspješno odvojen oštećeni vrh sjevernog tornja na Zagrebačkoj katedrali

Potres pogodio jak Zagreb


HRT/ HIC.hr
foto:hrt

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre