HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Hrvatski šah, setChristmas bellsChristmas bells Christmas bells
biblijski Božić
Božić u Hrvata
hrvatski pučki običaji
ukrašavanje doma
blagdanska jela
božićne pjesme


zlatnici i srebrnjaci

31.prosinca 2020
UVEDENE 23.PROSINCA
Ukinute međužupanijske propusnice, a ukinuta su i neka ograničenja za prelazak državne granice

policija,kontrola propusnica

Policija diljem RH ukida kontrolne punktove među županijama. Sustav epropusnice je suspendiran, objavio je MUP u utorak 29.prosinca.

"Pridržavajte se epidemioloških mjera, smanjite brzinu kretanja vozila i ne žurite. Sigurno do vaših odredišta!", stoji u objavi MUP-a na Twitteru.

Podsjetimo, međužupanijske propusnice su uvedene 23.prosinca i trebale su vrijediti do 8.sijećnja.
Ali očito je, zbog izvanrednih okolnosti i potresa koji je zadesio Sisačko-Moslovačku županiju propusnice su ukinute.

Hrvatske autoceste su omogućile besplatnu cestarinu na autocesti Zagreb-Sisak. Ova odluka vrijedi od danas od 15 sati do sutra do 22 sata.

Zbog potresa ukinuta i neka ograničenja za prelazak državne granice


S obzirom na razoran potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije Ravnateljstvo policije izdalo je uputu za dodatne iznimke vezane uz provođenje Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Omogućuje se izlazak iz Republike Hrvatske, bez sankcija, svim osobama kojima su oštećene kuće, a imaju izrečenu mjeru samoizolacije. Radi se o uglavnom o našim povratnicima npr. u zemlje EU-a ili u BiH, koji tamo imaju osiguran smještaj.

Osobama koje žive u inozemstvu, a u potresu su im oštećene kuće ili imaju članove obitelji koji su u pogođenim područjima, treba iznimno omogućiti ulazak u RH bez PCR testa ili samoizolacije, u cilju žurnih saniranja štete. Kao dokaz potrebno je predočiti vlasnički list, odnosno drugu relevantnu dokumentaciju.

U svim slučajevima dovoženja humanitarne pomoći, uključujući pojedinačnu pomoć, omogućuje se ulazak u RH bez PCR testa ili samoizolacije, ukoliko se prilikom obavljanja granične kontrole utvrdi da se doista radi o humanitarnoj pomoći.

U takvim slučajevima osobe se upućuju u najbliže društvo Hrvatskog Crvenog križa, osim gradova Petrinje i Siska, a u Gradu Zagrebu donacije prehrambenih i higijenskih potrepština te zaštitne opreme mogu se donirati na adresi Socijalne samoposluge GDCK Zagreb, Siget 18a od 8 do 16 sati radnim danom, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

 

Uvedene međužupanijske propusnice

Podsjetimo, međužupanijske propusnice su u primjeni od 23.prosinca 2020. Policija je na brojnim na punktovima provjeravala imaju li građani propusnice za putovanje između županija koje su uvedene kao dio mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. Mnogo je građana većeno u mjesto prebivališta - a neke
od njih čeka i kazna zbog kršenja samoizolacije.

Bez posebnog papira ulaska u drugu županiju nema. Bilo je onih koji su pokušali prijeći iz drugu županiju iako su morali biti kod kuće.

- Prvog dana primjene do 7 sati 20 je osoba vraćeno u mjesto prebivališta jer nisu imale propusnice. Važno je napomenuti da su zatečene i dvije osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije – komentirao je Dragan Tokić, pomoćnik načelnika Uprave policije.

Sve se strogo kontroliralo. Već u početku primjene propusnica zaprimljeno je 92 600 zahtjeva, izdano 38 500 propusnica a 33 500 je odbijeno.

Propusnice su trebale vrijediti do 8. siječnja.


Sve o propusnicama potražite na stranici https://epropusnice.gov.hr/


hrvatski šah, komplet
HRT/ HIC.hr
foto: novilist,Damir Škomrlj


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre