HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku

22.travnja 2021.
NA DANAŠJNOJ SJEDNICI VLADE
Vlada preraspodjeljuje 2,61 mld.kuna za sanaciju šteta od Covida

Vladina zgrada na Markovom TrguVlada je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se u državnom proračunu za ovu godinu preraspodjeljuje ukupno 2,61 milijarda kuna, a radi saniranja posljedica epidemije bolesti covid-19.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je Zakonom o izvršavanju proračuna za ovu godinu, s obzirom na brojne neizvjesnosti oko pandemije koronavirusa, omogućeno da se, ako dođe do određene potrebe, sredstva mogu preraspodijeljivati i iznad pet posto propisanih u okviru zakona o proračunu. Radi se o financiranju unutar samog proračuna, dodao je.


1,96 milijardi za veledrogerije 

Kako je naveo, preraspodjelom ukupno 2,61 milijarde kuna se između ostalog žele izvršiti obaveze, poglavito one koje se odnose na dogovor s veledrogerijama. Tako se preraspodjelom osigurava dodatnih 1,96 milijardi kuna na poziciji Ministarstva zdravstva za povećani transfer Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

- Da ne bi bilo zabune, ovo su sredstva koja nedostaju HZZO-u i Ministarstvu zdravstva da bi ispunili naš dogovor, koji podrazumijeva tri mjesečne tranše u iduća tri mjeseca po 900 milijuna kuna, od čega 600 milijuna kuna otpada na bolnice a 300 milijuna kuna na ljekarne, pojasnio je Marić. Potrebna sredstva za to se osiguravaju smanjenjem rashoda na pozicijama Ministarstva financija, u iznosu od 1,4 milijarde kuna, i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u iznosu od 563 milijuna kuna.600 milijuna kuna za isplatu COVID dodatka 

Nadalje, u okviru financijskog plana Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike preraspodjeljuje se 600 milijuna kuna kako bi se osigurala sredstva za isplatu covid dodatka umirovljenicima. S pozicija Ministarstva turizma i sporta preraspodjeljuje se 20 milijuna kuna na pozicije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, to jest Ravnateljstva za robne zalihe, za nabavu brzih antigenskih testova za strane turiste. 


25 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme

Također, na pozicijama Ravnateljstva za robne zalihe osiguravaju se i sredstva od 25 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme i zaštitnih sredstava za potrebe sprječavanja zaraze koronavirusom. Na pozicijama Ministarstva poljoprivrede preraspodjelom se za provedbu programa potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uslijed pandemije osiguravaju tri milijuna kuna, a dva milijuna za program pomoći malim proizvođačima mlijeka.


Zajam IBRD-a, 200 milijuna eura za likvidnost 

Marić je izvijestio da su uspješno okončani pregovori između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti, u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura. Za ugovor o zajmu između te dvije institucije Vlada je ovlastila ministara financija da u ime Republike Hrvatske s IBRD-om potpiše ugovor o jamstvu.

Krajnji korisnici će biti mala, srednja poduzeća i srednje kapitalizirana poduzeća iz privatnog sektora, s posebnim naglaskom na one s izvoznom komponentom, a s ciljem da u što većoj mjeri umanje efekte pandemije po poslovanje. Projekt je usmjeren i na poduzeća koja posluju u segmentima sa slabim pristupom financijskim uslugama, kao i ona iz slabije razvijenih regija.HRT.hr/ HIC.hr
foto:arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre