HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlanici-srebrnjaci


13.studeni 2020.
U POVODU 29.GODIŠNJICE OSNUTKA
U Mostaru održana svećana akademija Sabora HZHB

29.obljetnica osnivanja ZH Herceg Bosna

U povodu osnivanja 29. obljetnice osnivanja HZ HB u Mostaru je održana svečana akademija Sabora HZ HB.

Pred održavanje svečane akademije upriličeno je polaganje vijenaca izaslanstva na čelu s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a dr. Draganom Čovićem te pripadnika Oružanih snaga BiH i jedinice koja baštini tradiciju legitimne vojne postrojbe HVO-a.

Predsjednik dr. Čović u izjavi za medije istaknuo je da se radi o povijesnom danu za hrvatski narod, ali i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. „Na ovaj dan posebno se sjećamo svih naših velikih ljudi i naših heroja koji su dali slobodu za hrvatski narod, odricanje koje je nama omogućilo da budemo politički narod. Jako važno je napomenuti da je Hrvatska zajednica Herceg Bosna osigurala slobodu i Bosni i Hercegovini i da našu povijest prenesimo na nove generacije da ovakve stvari znaju na poseban način vrednovati“, istaknuo je dr. Čović.

Svečanu akademiju otvorio je predsjednik Sabora HZ HB dr. Antonio Sesar istaknuvši kako je HZ HB nastala kao odraz težnje hrvatskog naroda za slobodom na povijesnom prostoru gdje žive Hrvati. „Jasno je da je u okolnostima agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala kao politička, gospodarska i kulturna cjelina spajanjem više hrvatskih zajednica poput hrvatske zajednice Soli, Usora i Vrhbosna s glavnim ciljem očuvanja našeg naroda“, izdvojio je dr. Sesar.

Preko video linka nazočnima se obratila i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto uspoređujući kontekst okolnosti stvaranja HZ HB i aktualnih događanja vezanih za Izborni zakon BiH kao nužnog pitanja vezanog za funkcionalnost BiH. „Sigurno je da bez HZ HB te kasnije HR HB i Hrvatsko vijeća obrane ne bi bilo moguće obraniti prostore gdje žive Hrvati i da uopće ne bi bilo moguće sačuvati cjelovitu BiH, kao ni slobodu hrvatskog naroda“.
hrvatski šah, komplet

Na isti način današnje sudionike Svečane akademije pozdravila je i Zdravka Bušić, zastupnica u hrvatskom Saboru. „Ulaskom u NATO savez, a potom i EU, hrvatska politika uspjela je senzibilizirati hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini u međunarodnim okvirima i partnerima iz međunarodne zajednice pri čemu je na poseban način Vlada RH i premijera Plenkovića posvetila maksimalne diplomatske aktivnosti i posebnu unutarnju pozornost. Podsjećam da se na razini ministara vanjskih poslova EU i šefova država na dnevnom redu našlo pitanje Izbornog zakona BiH i nametnutog nelegitimnog člana Predsjedništva BiH“, rezimirala je saborska zastupnica Bušić.

Na svečanoj akademiji Sabora HZ HB obratila se i zastupnica u EU parlamentu Željana Zovko. „Velika mi je čast i zadovoljstvo govoriti o na svečanoj akademiji Hrvatske zajednice Herceg Bosne, krovne i zborne institucije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Od svog utemeljenja 1997 godine u Neumu od strane društvenih, političkih gospodarskih i kulturnih organizacija u Bosni i Hercegovini Hrvatska zajednica Herceg Bosna ima za cilj povezivanja i okupljanje svih Hrvata u BIH kao i Ostalih koji se osjećaju djelom naše konstitutivne zajednice, definiranje strateških smjerova nacionalnog, kulturnog i gospodarskog razvitka, povratka te profiliranja kao krovne udruge hrvatskog naroda“, zaključila je europarlamentarka Zovko.


Hrvatska zajednica Herceg Bosna (HZ HB)


Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen - Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.


Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države. Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH. Iznosila je ukupno 10.950 km2 (21,4 % BiH).

 kamenjar.com / HIC.hr
foto:
 
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre