HIC grbovi-500-100

05.srpnja 2021.
DIČNA SLAVONIJA
Održani 55.Đakovački vezovi

đakovački vezovi

Unatoč posebnim oklonostima zbog covida proteklog je vikenda Đakovo privuklo nekoliko desetke tisuća posjetitelja na 55. Đakovačkim vezovima i nitko nije provjeravao covid potvrde. U 42 folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva središtem grada Đakova prodefiliralo je više od 30 okićenih zaprega i 70 jahača.

Na završnoj svečanoj povorci u nedjelju pjesma i ples, jahači i konji, stari i mladi - svi s istom porukom - tradicija neće umrijeti. Vezovi , več tradicionalno, završavaju s izborom najljepše nošnje a koje se s puno ljubavi pripremaju za ovu manifestaciju. Dunja iz Bizovca kaže kako njena nošnja stara 90 godina koja je u nasljedstvu njene obitelji: "Ponosna sam što sam je obukla ovom prigodom." Kaže kako joj je trebalo sat vremena da obuče nošnju.

Bećarac i šokačko kolo, mađarski čardaš, bugarski i slovački folklor, britki zvuk kandžija, rzaj i kas lipicanaca, lavež hrvatskih ovčara - sve to odjekivalo je jučer središtem Đakova, od Malog do Strossmayerova parka, u gotovo dvosatnom svečanom mimohodu 55. Đakovačkih vezova, piše glas-slavonije.hr.

Nema tih dukata koji mogu platiti bogatstvo koje je jučer, pretočeno u svaki vez narodnih nošnji, lipicance i druge konje bijelce i vrance, u folklor, pjesmu, ples i običaje, na Vezovima, u Đakovu, pokazano svijetu. Ponos bez zadrške, ljepota bez premca.

- Đakovo je srce Slavonije, Šokadije i nadbiskupje - tepala je jučer Šokadija prijestolnici Vezova u podnožju katedrale, ispred koje su prolazak i nastupe 42 folklorne skupine pljeskom nagrađivali, uz ostale gledatelje, i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora - saborski zastupnik Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, izaslanstvo Mađarske - zemlje partnera 55. Vezova, koje je predvodio mađarski veleposlanik u RH Csaba Demcsák, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i nadbiskup u miru Marin Srakić, domaćin - đakovački gradonačelnik, i saborski zastupnik Marin Mandarić i drugi.


Uz folklor Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema - sve do Iloka i Tovarnika, te drugih hrvatskih krajeva poput Like, zagrebačkog kraja... u povorci i mađarski folklor, koji je predstavilo šest društava iz Hrvatske te Plesna skupina Bartok i Folklorna plesna skupina Kincso Budimpešta. Folklor Bugarske predstavio je Folklorni ansambl Gabrovo iz Gabrova, a Slovačke KUD Braća Banas iz Josipovca Punitovačkog. Divilo se Đakovo sa svojim gostima jučer i gorjanskim te drugim ljeljama, kandžijašima iz Kruševice, kuburašima iz Maruševca, bosonogoj dječici u narodnim nošnjama, kraljicama iz Strizivojne...

- Vječna će biti ravnice dika/Moja Šokadija - pjevao je KUD "Ivan Meštrović" iz Vrpolja, a Šokadija iz Strizivojne: "Strizivojna, zapjevajmo skupa, pozdravimo našeg nadbiskupa."

- Više vridi rubina šokačka nego cila Irska i Njemačka - poručio je bećarcem KUD Slavonija Gornji Andrijevci.


Goste se nudilo pogačicama i šljivovicom. U povorci je i KUD Gorjanac, jedini koji je nastupio na svih 55 Vezova. Đakovo pokazuje dukate, zlatare, šamije, rubine, trobojnice o pasu... A nakon prolaska i posljednje folklorne skupine na redu su hrvatski ovčari i druge hrvatske pasmine pasa pa prolazak više od 30 okićenih zaprega. Šokadiji nije bilo teško ustati u cik zore, nekima i dok još svanulo nije, okititi i u zaprege upregnuti dorate pa na Vezove. Predvodi ih lipicanski četveropreg Ergele Đakovo. U nastavku centrom Đakova prodefiliralo je i 70 jahača i jahačica. Da, Đakovo živi za Vezove.

Nakon prolaska povorke misno slavlje u katedrali predvodio je nadbiskup Hranić, u Strossmayerovu je parku održan folklorni program, a na Hipodromu konjičke priredbe.

 

glas-slavonije.hr/ HIC.hr
foto: arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre