HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

02.svibnja 2022.
OLIGARSI SE BOJE ZA SVOJ ŽIVOT, MISTERIOZNO NESTAJU
Oleg Tinkov putinu okrenuo leđa Putinu, sad strahuje za život

Oleg Tinkov 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osnivač jedne od najvećih ruskih banaka Oleg Tinkov u prvom intervjuu od početka rata osudio je ruskog predsjednika Vladimira Putina i invaziju na Ukrajninu te kazao kako su ga natjerali da proda svoj udio u banci nakon što je kritizirao Kremlj na društvenim mrežama.

"Shvatio sam da Rusija kao država više ne postoji", rekao je Tinkov za New York Times. Milijarder se javio telefonom s nepoznate lokacije jer strahuje za svoj život. Kaže i kako je unajmio i zaštitare nakon što su mu izvori iz tajnih službi rekli da mu je život u opasnosti.

"Vjerovao sam da je Putinov režim loš. Ali naravno, nisam ni slutio da će to poprimiti tako katastrofalne razmjere", kazao je Tinkov koji kaže i kako se mnogi njegovi poznanici slažu s njime, ali se boje reći što misle.

Tinkov je pažnju medija privukao u travnju kada je na Instagramu osudio invaziju na Ukrajinu. Dan poslije, 20. travnja, Kremlj je kontaktirao upravu banke i Tinkovu je naređeno da proda svoj udio od 35 posto u banci koju je osnovao. U suprotnom, prijetili su da će banku nacionalizirati, rekao je milijarder.

 

Kaže da je udio u banci prodao za sitniš, smatra da je dobio samo tri posto vrijednosti dionica.

"Sve dok je Putin živ, sumnjam da će se išta promijeniti. Ne vjerujem da Rusija ima budućnost", kazao je Tinkov. (dnevnik.hr)


Direktor Gasproma iz Rusije pobjegao u Ukrajinu

Bivši izvršni direktor ruskog zajmodavca Gazprombanka 28.travnja je izvijestio da je pobjegao iz Rusije u Ukrajinu u nadi da će se ona naoružati protiv invazije Moskve i da vjeruje da Putin vodi Rusiju u katastrofu.

Igor Volobujev, (50), koji ima rusku putovnicu i donedavno je bio potpredsjednik Gazprombanka, rekao je Reutersu u intervjuu u glavnom gradu Kijevu da je bio prisiljen na taj čin zbog ukrajinskih korijena i obitelji.

Taj je javni prebjeg poseban zbog svoje visoke uloge u tvrtki koja je u srcu ruskog establišmenta i kojom predsjedava Aleksej Miller, izvršni direktor plinskog diva Gazproma, koji je bliski Putinov saveznik.

Također, on ilustrira mrežu obiteljskih veza između dviju zemalja koje su u ratu. Volobujev je rođen u Oktirki u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Sumi, u koju su se ruske snage slijevale potkraj veljače.

"Došao sam ovdje braniti svoju domovinu jer je rat počeo (na mjestima) kao što je moj rodni grad Oktirka - to je bio jedan od prvih gradova koji je pogođen bombardiranjem", rekao je.

Volobujev je u Ukrajinu stigao 2. ožujka i na granici je izjavio da se želi pridružiti ukrajinskim snagama teritorijalne obrane. Kaže da su mu rekli da ne treba i da imaju dovoljno svojih ljudi s vojnim iskustvom.

Odbio je precizirati kako je napustio Rusiju i uspio doći do Kijeva. Tijekom rata diljem Ukrajine su postavljene kontrolne točke i teško je, ako ne i gotovo nemoguće, lako se kretati s ruskim dokumentima.

 

Volobujev je rat opisao kao grijeh i bio je kategoričan u svojoj kritici Putina."Rusija nema budućnost. Mislim da će se ova zemlja (Rusija) raspasti. Putin je Rusiju već doveo do katastrofe", rekao je.

"Ne bojim se", dodao je.

"Da sam tražio sigurnost, ne bih dolazio ovamo, nastavio bih živjeti dosadašnjim životom u izobilju i sve
bi bilo dobro. Znao sam da idem u rat." Rekao je da se protivio aneksiji Krima, ali da je posljednjih osam godina odlučio izabrati dobrobit svoje obitelji u odnosu na dobrobit Ukrajine.

Invazija u veljači natjerala ga je da odabere Ukrajinu umjesto svojih najmilijih, rekao je, te izrazio bojazan da bi sada mogli biti u opasnosti. Odbio je precizirati više o njihovoj situaciji ili gdje se nalaze.

"Nikad se nisam osjećao kao da je Rusija moja domovina. Moja domovina je bila Ukrajina", rekao je.

(vecernji.hr)


Putina napustio bliski suradnik Anatolij Čubai

 

Dugogodišnji pripadnik užeg kruga predsjednika Vladimira Putina, Anatolij Čubais, krajem ožujka je odstupio sa svog položaja zbog invazije na Ukrajinu te napustio zemlju i ne namjerava se vratiti, kazala su dva izvora u srijedu Reutersu. Time je on postao prvi visoki dužnosnik koji je napustio Kremlj od početka rata prije mjesec dana.

Kremlj je potvrdio da je Anatolij Čubais podnio ostavku. Čubais (66) je bio posebni Putinov izaslanik za održivi razvoj i klimatske promjene. On je bio jedan od glavnih arhitekata ekonomskih reformi Borisa Jeljcina iz 1990-ih, a bio je nadređeni Putinu na njegovom prvom poslu u Kremlju. Čubais je također jedno vrijeme bio šef kabineta predsjednika Borisa Jeljcina.


Bio je jedna od najistaknutijih figura kaotične tranzicije u 90-ima, a neprijatelji su ga prikazivali kao moćnu figuru u Kremlju koja je predala imovinu maloj skupini oligarha tijekom privatizacije. S druge strane, pristaše ga prikazuju kao heroja za uspostavu tržišnog gospodarstva u Rusiji te navode da je spriječio klizanje u građanski rat.

Pod Putinovim vodstvom obnašao je više visokih političkih i gospodarskih funkcija, a u zadnje je vrijeme bio posebni izaslanik za međunarodne organizacije. Posljednjih godina Čubais se i dalje zalagao za ekonomske reforme, a slovio je za jednog od najviše pozicioniranih liberala u Kremlju.

Čubais je prvi visoki dužnosnik koji je napustio Kremlj od početka rata. (HINA) 

Misteriozni nestanci ruskih oligarha

Od početka rata u Ukrajini odnosno ruske invazije, ukupno je šestero ruskih moćnika počinilo samoubojstvo. Međutim, smrti četvorice milijardera i dva izvršna direktora u naftnom gigantu Gazprom odvile su se pod sumnjivim okolnostima, i još uvijek nisu u potpunosti razriješene.

Prvo ime na ovom morbidnom popisu ono je Lea Schulmana, birokrata Gazproma koji je pronađen obješen u svom domu blizu Sankt-Peterburga, 30. siječnja. Schulman je bio vođa transportnog odjela financijskog partnera naftnog giganta, Gazprom Investu. 

Manje od mjesec dana nakon Schulmanove smrti, zamjenski izvršni direktor Gazproma Aleksandar Tjulakov pronađen je obješen blizu Schulmanovog apartmana. Tri dana nakon toga, Mikhail Watford,
tajkun ukrajinskih korijena, koji se obogatio na prirodnom plinu i nekretninama, i koji se godinama bojao da ga se Vladimir Putin želi riješiti, pronađen je mrtav.66-godišnjak pronađen je, obješen, u svojoj vili u Surreyu prije mjesec dana, a istražitelji su rekli da iako je njegova smrt "neobjašnjiva", nije bilo dokaza o tome da je netko drugi sudjelovao u činu, piše DailyMail.


"Priča ne drži vodu"

Watford se godinama bojao da ga je ruski predsjednik stavio na "crnu listu", a osjećaji paranoje i anksioznosti su se navodno pojačali u mjesecima koji su prethodili njegovoj smrti. "Teško mi je povjerovati da se objesio. Detalji se ne poklapaju", komentirao je njegov susjed. 

Tri tjedna nakon Watforda, tajkun i vlasnik MedComa Vasilij Melnikov pronađen je mrtav, nakon što je navodno ubio svoju ženu i dvoje male djece, nakon čega je oduzeo svoj život. Lokalni su istražitelji rekli da nije bilo dokaza koji bi upućivali na "neovlašten ulazak" u njegov stan.

Potpredsjednik Gazproma Vladislav Avajev pronađen je mrtav, zajedno sa ženom i kćeri, 18. travnja u stanu u Moskvi. Prema ruskim izvorima, Avajev je navodno upucao ženu i kćer, prije nego što je iskoristio pištolj na sebi. Također, navodno je mučio ženu satima. Međutim, njegov bivši kolega Igor Volobuev rekao je da je "teško za povjerovati u cijelu stvar".


"Ne znam što se dogodilo, ali znam da ih nije ubio"

"Je li se ubio? Mislim da ne. Mislim da je znao nešto što ga je učinilo rizičnim za nekoga", komentirao je Volobuev za CNN. Dan nakon ovog slučaja, milijarder Sergej Protosenja pronađen je mrtav, zajedno sa ženom i kćeri, u vikendici u Španjolskoj. Španjolske vlasti iznijele su priču da je Protosenja zaklao ženu i kćer sjekirom, prije nego što je počinio samoubojstvo.

Njegov sin Fedor javno je izrazio svoje nepovjerenje u službenu priču. "Volio je moju majku, a pogotovo moju sestru - ona je bila njegova princeza. Ne znam što se točno dogodilo te večeri, ali znam da im on nije naudio", rekao je. Protosenja nije ostavio nikakvu poruku, a na sjekiri nisu pronađeni otisci. 

U današnjoj političkoj klimi, brojnim incidentima i tajnim operacijama, manjku dokaza i manjku medijskog izvještavanja, teško je povjerovati da su ove smrti ruskih moćnika i milijardera čista statistička anomalija. (dnevnik.hr)

 

 

Ruski milioneri strahuju za svoje bogatstvo, jahte sele na sigurnija mjesta

 


HIC.hr

foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre