HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

05.veljače 2021.
PROCES U SENATU
Trump odbio svjedočiti u postupku njegovog opoziva


Dopnald Trupm


Odvjetnici bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak su odbili poziv demokrata da on idući tjedan svjedoči u postupku svog opoziva.

Demokrati Zastupničkog doma optužuju Trumpa da je potaknuo pobunu kad je pozvao svoje pobornike da se bore protiv njegovog poraza na predsjedničkim izborima. Oni su 6. siječnja nasilno upali u Kapitol dok je tamo trajala potvrda izborne pobjede predsjednika Joea Bidena, a u sukobima je živote izgubilo petero ljudi, uključujući policajca.

- Predsjednik neće svjedočiti u tom neustavnom procesu, rekao je Trumpov savjetnik Jason Miller za agenciju Reuters.

Republikančevi odvjetnici Bruce Castor i David Schoen su u otvorenom pismu poziv nazvali trikom za javnost.

Pravnici su ovaj tjedan odbacili optužbu zbog koje se traži Trumpov opoziv i naglasili da njegovu tvrdnju da se na izborima 3. studenoga varalo štiti Prvi amandman američkog Ustava. U njemu stoji da Kongres ne smije uskraćivati slobodu govora ili tiska, pravo građana na mirno okupljanje ili da od vlasti traže ispravljanje nepravdi.

Trumpa je u četvrtak na svjedočenje pod zakletvom pozvao demokratski zastupnik Jamie Raskin, voditelj postupka opoziva u tom tijelu.

Ako odbijete ovaj poziv, zadržavamo prava, uključujući ono da na suđenju utvrdimo kako vaše odbijanje snažno podržava zaključak o vašem djelovanju (i nedjelovanju) 6. siječnja 2021., napisao je Raskin. Castor je Reutersu kazao kako Trump ima pravo odbiti zahtjev.

Na donjem domu je teret dokazivanja, rekao je odvjetnik. Neću im pomagati da si olakšaju taj teret.

Nekoliko senatora u međuvremenu je reklo da je Trumpovo svjedočenje loša ideja. Republikanac Lindsey Graham, jedan od najvećih saveznika bivšeg predsjednika, kazao je kako to ne bi bilo u ničijem interesu.

Trumpovi odvjetnici i velik dio republikanskih senatora propitkuje ustavnost procesa Trumpovog opoziva, već potvrđenog u donjem domu Kongresa. Oni smatraju kako Senat nema ovlasti voditi taj postupak jer je Trump već napustio dužnost, pa ga se ne može ukloniti.

Takav argument omogućava republikanskim senatorima da glasuju protiv Trumpovog opoziva zbog proceduralnog protivljenja, a ne zbog izravne podrške njegovim tvrdnjama.

Za opoziv u gornjem domu Kongresa u kojem sjedi 100 senatora potrebna je dvotrećinska većina, što znači da bi se demokratima trebalo pridružiti 17 republikanaca. Proces bi trebao početi u utorak (hrt.hr)

Hrvatski šah, setPodignuta optužnica protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa

Devet demokratskih zastupnika s ulogom tužitelja u procesu koji će se pred Senatom voditi protiv Donalda Trumpa, službeno je gornjem domu Kongresa dostavilo optužnice protiv bivšeg predsjednika. Zastupnički dom Trumpa optužuje za poticanje pobune protiv države u napadu njegovih pristaša na Kongres 6. siječnja. 

Proces koji će početi za dva tjedna vodit će se u Senatu, a ulogu porotnika ima stotinu senatora koji će danas prisegnuti. 

Očekuje se da suđenje vodi demokratski senator Patrick Leahay, a ne predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, jer Donald Trump više ne obnaša predsjedničku dužnost. 

Prvi put u svojoj 232 godine dugoj povijesti Senat vodi proces protiv bivšeg predsjednika, a čelnici demokrata i republikanaca na Capitol Hillu još dogovaraju detalje procedure.  


Oba politička tabora slažu se u jednom, žele da proces traje kraće od tri tjedna koliko je trajao postupak protiv predsjednika Trumpa pred Senatom 2020. 

Za proglašenje 45. predsjednika SAD-a krivim, te njegovu smjenu i nakon odlaska iz Bijele kuće, potrebna je dvotrećinska većina glasova u Senatu. Demokratima bi se trebalo pridružiti 17 republikanskih senatora, što je teško ostvariv politički scenarij u Washingtonu.  

Tužba protiv Trumpa vodi se u namjeri kako bi ga se onemogučilo da se pinovo kandidira za američkog predsjednika.


U Kongresu izglasan opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa


hrt/HIC.hr
foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre