HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

03.svibnja 2021.
SVE LOŠIJI ODNOSI RUSIJE I ZAPADA
Službena Moskva zabranila ulazak osam EU dužnosnika u Rusiju, EU pozvala ruskog veleposlanika

EU-Rusija zategnuti odnosi
Europska unija pozvala je ruskog veleposlanika kako bi mu uručila prosvjed zbog odluke Moskve o zabrani ulaska u Rusiju za osam dužnosnika Unije među. Na popisu su i predsjednik Europskog parlamenta Davidu Sassoliu i potpredsjednica EU komisije Vera Jourova te još šest dužnosnika iz zemalja članica.
Poruku snažne osude ruskom će veleposlaniku popodne uručiti glavni tajnik Komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Rusku odluku u petak su odmah osudili čelnici triju europskih institucija.
- Najoštrije osuđujemo odluku ruskih vlasti da zabrani ulazak na teritorij Rusije za osam državljana Europske unije, rečeno je u zajedničkoj izjavi predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i Parlamenta Sassolija.

Ovaj je potez neprihvatljiv, pravno je neutemeljen i usmjeren je izravno protiv Europske unije a ne samo protiv pojedinaca o kojima je riječ, dodaje se u izjavi.

 
Rusija zabranila ulaz EU dipomatima


Četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora u Rusiji, odnosi te zemlje sa zapadnim vladama nastavljaju se pogoršavati. Službena Moskva u petak je objavila popis 8 dužnosnika Europske unije i nacionalnih država članica kojima brani ulazak na svoj teritorij. Istovremeno je suočena sa optužbama i istragama o nizu sabotaža u istočnoj Europi

Najviši dužnosnik Unije kojem Moskva zabranjuje ulazak na teritorij Ruske Federacije je predsjednik Europskog parlamenta Davidu Sassoliu i potpredsjednici EU komisije Vera Jourova te još šest dužnosnika iz zemalja članica.

Proteklih je mjeseci izražavao snažnu potporu ruskom oporbenom vođi Alekseju Navaljnom koji nakon trovanja i sumnjive presude leži u moskovskom zatvoru, u teškom zdravstvenom stanju.

- Pomalo sam to i očekivao... Nikakve sankcije niti zastrašivanja neće zaustaviti Europski parlament ili mene osobno u branjenju ljudskih prava, slobode i demokracije. Prijetnje nas neće utišati. Kao što je napisao Tolstoj, nema veličine tamo gdje nema istine, poručio je Sassoli.

Službena Moskva tvrdi da je njezina crna lista odgovor na zamrzavanje imovine i zabranu ulaska na teritorij Europske unije ruskim građanima i organizacijama. Pretpostavlja se da bliski suradnici Vladimira Putina na zapadu drže znatnu privatnu imovinu. Među sankcioniranima je i šef tajne službe FSB, Aleksadar Bortnikov.   

- Nema sumnje da je pravi cilj navedenih postupaka Europske unije - spriječiti razvoj naše zemlje po bilo koju cijenu. Nametnuti svoju jednostranu koncepciju "svjetskog poretka koji se zasniva na pravilima", a koji je takav da podriva međunarodno pravo. Cilj je Europske unije otvoreno dovesti u pitanje samostalnost ruske vanjske i unutarnje politke, priopćio je ruski MVP.

Sve lošiji odnosi između Rusije i zemalja Zapada ušli su u fazu u kojoj se skandali redaju gotovo svakog tjedna. 19. travnja Češka je protjerala više od pola ruskog veleposlanstva optužujući Moskvu za smrtonosnu eksploziju na vojnom skladištu 2014.

- Zaključci čeških vlasti da su ruski vojni obavještajci izveli ovaj napad i prouzročili smrt dvoje čeških građana strahovito su ozbiljni, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku.

Rusko veleposlanstvo dosad je bilo najmnogoljudnije u Češkoj, veće i od američkog. Sumnje da se radi o špijunskoj bazi za desetablizacijske aktivnosti na istoku Europe pojačale su se nakon što je ovog tjedna i Bugarska objavila da sumnjiči rusku vojnu špijunažu za eksplozije na vojnim skladištima. Rusija se brani tvrdnjom da europske vlade djeluju pod pritiskom koji na njih vrši administracija predsjednika SAD-a, Joea Bidena.


hrvatski šah, komplet


Nakon što je Češka protjerala 18 ruskih diplomata, Rusija uzvratila istom mjesro

Rusija zabranila ulazak nekim američkim dužnosnicima

HRT.hr/ HIC.hr
foto:
FOTOLIA

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre