HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti-gospodarstvoHRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 


16.rujna 2022.
ZBOG PLINSKE AFERE
Mađarski članovi Uprave INE ponudili ostavke, hrvatski članovi se i dalje drža svojih fotelja

INA, upravna zgrada
Prema neslužbenim informacijama dva člana Uprave Ine iz Mađarske Jozsef Simola i Ferenc Horvath
dala ostavke,ranije je to učinio i predsjednik uprave Sandor FaSimon.

S druge strane, iako je Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem od Nadzornog odbora Ine tražila razrješenje hrvatskih članova Uprave te kompanije, troje hrvatskih članova Uprave - Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić - ostavku još nije dalo.

Podsjetimo pljačka INE u aferi s plinom najveća je afera u Hrvatskoj povijesti. Strateška tvrtkatećena je za više od milijardu kuna u razdoblju od lipnja 2020., do kolovoza 2022.
U akciji USKOK-a pao direktor Sektora trgovine prirodnog plina u Ini Damir Škugor, zatim Josip Šurjak (inače predsjednik HOK-a) i njegov poslovni partner Goran Husić, bio je priveden i Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Oni su od Ine plin kupovali jeftino,
a zatim su ga, neovisno o stvarnoj tržišnoj cijeni prodavali skupo.
Predsjednik Uprave INE Šandor FaSimon podnio ostavku ; Vlada naložila NO da smjeni
tri hrvatska člana Uprave

09.rujna 2022.: Predsjednik Uprave Ine - Sandor FaSimon podnio je ostavku a Vlada je u četvrtak, na zatvorenom dijelu sjednice, zaključkom predložila Nadzornom odboru (NO) Ine opoziv hrvatskih članova Uprave toga društva - Nike Dalića, Barbare Dorić i Darka Markotića.Vlada naložila NO da smjeni tri hrvatska članova Uprave


Vlada je u četvrtak 8.rujna , na zatvorenom dijelu sjednice, zaključkom predložila Nadzornom odboru Ine opoziv hrvatskih članova Uprave toga društva - Nike Dalića, Barbare Dorić i Darka Markotića.

Što se tiče kadrovskih pitanja, Ivan Bota imenovan je ravnateljem Uprave za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju na razdoblje od četiri godine.

Državnom službeniku Nemanji Reliću dano je ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika Ureda potpredsjednice Vlade do provedbe javnog natječaja za imenovanje predstojnika Ureda, a najduže do šest mjeseci.

Zbog isteka mandata razriješeni su predsjednik i članovi Upravnog vijeća Državne ergele Đakovo i Lipik - Zdravko Barać, Katarina Glazer, Davor Pašalić i Josip Tomičić. Novim predsjednikom ponovno je imenovan Zdravko Barać, a članovima Katarina Glazer, Davor Pašalić i Dario Raić, navodi se u priopćenju Vla


Predsjednik Uprave Ine - Sandor FaSimon podnio je ostavku


Predsjednik Uprave Ine - Sandor FaSimon podnio je ostavku, odluku je donio nakon afere s preprodajom Inina plina zbog koje je prije desetak dana uhićen jedan od, sada već bivših, direktora te tvrtke - Damir Škugor. Vlada ustraje i na promjeni sustava korporativnog upravljanja, a oporba na
zahtjevu za ostavku Nadzornog odbora, resornog ministra, ali i predsjednika Vlade.


Nakon sastanka s predstavnicima MOL-a, ministar gospodarstva bio je posve jasan, čini se, ovo je početak kraja sadašnje uprave Ine.  

- Vlada će na sjednici sutra također predložiti Nadzornom odboru da se hrvatski članovi Uprave Ine razriješe, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva.

Pitanje je na što će se Vlada pozvati pri opozivu s obzirom da u ovakvim situacijama postoji mogućnost i sudskog epiloga u ovakvim situacijama jer ako važnog razloga za opoziv nije bilo, on je - nezakonit.

- Imamo situaciju velikog korporativnog skandala, Uprava je odgovorna za vođenje poslova društva, nikad se ovakvo nešto prije nije dogodilo. Prema tome, jedino je logično da cijela uprava ode, poručio je Filipović.

Inzistirat će se na smjeni i ostalih članova Uprave, promjeni korporativnog upravljanja te na reviziji poslovanja kompanije. Sve ovo uslijedilo je nakon ostavke predsjednika Uprave Sandora Fasimona koji je, kako kaže, bio krajnje šokiran postupcima Damira Škugora.

- Škugorovi postupci vrijedni su prijezira i ne predstavljaju identitet Ine. To nije Ina, to nismo mi.
Ponosan sam na naša zajednička postignuća u proteklom desetljeću i unatoč činjenici da nisam imao nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedjelom, kao odgovoran čelnik tvrtke moram snositi moralnu obvezu za cijelu Inu. Samim time ispravna stvar koju sada mogu učiniti jest ponuditi ostavku, priopćio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine

Pljačka je u konačnici navela vladajuće na potez koji će u energetskoj krizi itekako dobro doći svim građanima. Hrvatski plin ostat će hrvatskim potrošačima.

- Vlada će donijeti odluku kojom će se naložiti INI da se sav plin koji se proizvede mora prodavati,da
tako kažem, hrvatskim građanima, hrvatskim institucijama i hrvatskim poduzećima, otkrio je Filipović.

Kako je to prihvatio MOL, ministru, kaže, nije bitno. Po kojim je cijenama Ina do sada izvozila i plin i
naftu zna, ali za sada tek okvirno. Ipak, neprihvatljivo je da su najvišu cijenu plaćale upravo hrvatske institucije.

- Nema tu kome što biti u redu, to će biti odluka hrvatske Vlade. Važno je da je to u redu hrvatskim građanima i hrvatskom gospodarstvu, smatra Filipović.

Oporbi pak ništa nije u redu. Zadovoljit će se samo ostavkom Vlade i novim izborima.

- Svi moraju otići. Od Uprave, Nadzornog odbora, ministra koji je do jučer sjedio u tom odboru pa do onoga koji sjedi na vrhu te piramide, a to je Andrej Plenković osobno, ističe Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Kada je njima milijarda usputna, onda možete zamisliti opseg njihovog djelovanja, kaže Božo Petrov, predsjednik Mosta.

- Sramota je za Plenkovića ne za članove Uprave, što je prvo ostavku dao mađarski predsjednik Uprave
, a njegovi članovi još nisu, ističe Sandra Benčić, zastupnica Kluba zeleno-lijevog bloka .

- Očigledno je da oni nemaju nikakav osjećaj niti javne, niti društvene odgovornosti i da i onoga koji ih
je postavio zapravo ignoriraju, smatra Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata.

Predsjednik Sabora tek je kratko poručio - ostavki će biti još.

- Ovo je prva ostavka, očekujem sada ostavke svih članova Uprave, poručio je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Teško je otići sam kada te čeka milijun kuna otpremnine ako te opozovu.

Sljedeći tjedan ponovno će se održati sastanak s predstavnicima MOL-a dok je sjednica Nadzornog
odbora zakazana za 21. rujna. (HRT.hr)


HIc.hr
foto: arhivVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre