HIC MIC-banner-koronavirus
turističke vijesti

  

 

 

13.svibnja 2020.
TURIZAM U UVJETIMA KORONAVIRUSA
Nacionalni parkovi otvoreni, posjete po promotivnim cijenama

Plitvička jezeraSvoja su vrata otvorili i nacionalni parkovi što je rezultat vladinih mjera popuštanja. U ovo vrijeme najposjećeniji bi bio Nacionalni park Plitvička jezera, no danas u njemu tek mali broj domaćih posjetitelja. U parku će se osigurati beskontaktno plaćanje i dezinfekcijska sredstva te socijalna distanca. Kako bi privukli što više ljudi, osigurane su izuzetno popularne cijene.


NP PLUITVICE

Nevjerojatan prizor za Plitvička jezera. Sredina svibnja a uz jezera - nema ljudi. U to vrijeme uposlenici parka angažirani su na uređenju. Ipak stidljivo u manjim grupama pristižu domaći posjetitelji.

- Nismo planirali, pa kad smo vidjeli da je da su smanjene cijene i da će danas biti smanjena gužva, došli smo, rekao je Mario iz Zagreba.

- Već duže vrijeme smo čekali da se otvori i ovo je bilo planirano, rekao je Stipe iz Sinja.

Tradicionalni proljetni Promotivni tjedan pomaknut je s travnja na svibanj pa će popularne cijene ovaj
put biti - dva tjedna.

- Promotivna cijena za posjetitelje 50 kuna za odrasle, te 25 kuna za djecu do 18 godina, a djeca do 7 godina ne plaćaju ulaznicu, rekao je Tomislav Kovačević, ravnatelj JU NP Plitvička jezera.

Zbog socijalne distance ukinuta je vožnja takozvanim vlakićima, a vozit će samo kratka brodska linija. Sve se može obići - samo pješke. Pravila socijalne distance posjetitelji će se morati pridržavati posebice prilikom stajanja u redu za brodić ili kod ulaza.

- Svi stolovi su razdvojeni, nema više onako gustih terasa kako je znalo nekada biti. Jednostavno, ovaj režim nas je uputio da moramo malo biti pažljiviji na socijalnu distancu, dodao je Kovačević.

Popuštanje mjera, otvaranje granica i otvaranje nacionalnih parkova mnogim turističkim subjektima u okolici nacionalnih parkova vratilo je nadu u kakvu takvu turističku sezonu.

- Izuzetno nas veseli to da čim smo dobili naznaku za otvaranjem da su počele stizati rezervacije. To je ono što nas veseli i nadamo se da će ih biti sve više, rekao je direktor Plitvice Holiday Resorta Damir Stanišić.

Iako optimizam dijele i privatnici i u nacionalnom parku, hrvatsku turističku sezonu čeka veliki izazov.


NP KRKA


Nacionlani park Krka u vrijeme mjera zaštite protiv virusa korone nije bilo moguće potpuno zatvoriti.
Razlog je što su Kornati privatni posjed i dosta ljudi je došlo zbog izolacije na svoje imanje. Taj dio nismo mogli kontrolirati, ni zabraniti rekao je Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati.

Kornati su dio plovnog puta, pa park ni s te strane nije bilo moguće zatvoriti, no dok je bila proglašena karantena na Murteru, postojala su ograničenja plovidbe. Naravno, Nacionalni park je bio zatvoren za turiste a od 11.svibnja otvorena su dva službena ulaza. Do tada park je očišćen od smeća i plastike
koji su doplovili tijekom zimskih mjeseci. Krenula je komisiona prodaja karata za plovila.

Iz parka u početku očekuju isključivo promet povezan s nautičkim turizmom i nadaju se da bi tu moglo biti gostiju, jer ih je već nešto stacioniranih u marinama. U čarter plovidbi se vjerojatno može očekivati i najviše turista, jer je ipak riječ o obiteljskoj plovidbi, na kojoj nema velike potrebe za prilagođavanjem broda potrebi da se održava distanca i da se poštuju neke higijenske mjere, osim čišćenja između gostiju.
No, još ne znamo kako će se taj segment turističke ponude pokazati dok se ne otvore granice. Osim toga, riječ je o pojedinačnom turizmu, koji ne donosi velike prihode, pa će tek vidjeti kakvi će biti rezultati.

Promotivna cijenu ulaznica od 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu i mlade, koje će vrijediti do 18. lipnja, pri čemu su se vodili željom da Park bude dostupniji domaćim posjetiteljima. Posebno ističu dobru vijest za ljubitelje prirode: Individualni posjetitelji mogu se kretati pješke i biciklima, te uživati u svim prirodnim vrijednostima i kulturnopovijesnim bogatstvima NP Krka. Otvaraju se i ugostiteljski objekti, koji su prilagođeni prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.Ostalo: ARHEOLOŠKI PARK ANDAUTONIJA

Arheološki park Andautonija u Ščitarjevu
, iznimno ove godine, otvara se nešto kasnije, odnosno
od subote 16. svibnja i bit će otvoren za posjetitelje do 31. listopada 2020.Radno vrijeme Arheološkog parka Andautonija je u subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati.
 
16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo posjetitelje da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedu u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan.

Ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan 16. i 17. svibnja 2020.
 
 
Radno vrijeme od 16 svibnja do 1. studenoga, otvoren je subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati.Arheološki park Andautonija zatvoren je državnim praznicima.
 
Cijena ulaznica
Odrasli                                     20,00 kn
Đaci, studenti i umirovljenici      15,00 kn
Obiteljska ulaznica                    40,00 kn
 

Arheološko nalazište Andautonija predstavlja jedinstveno mjesto zanimljive povijesti. Pokraj naselja Ščitarjevo, na prostoru od 2500 četvornih metara, vidljivi su ostaci starog antičkog grada iz doba Rimskog carstva (1. - 4. stoljeće), a od 1994. godine ovdje je otvoren arheološki park gdje posjetitelji mogu razgledati ostatke rimskog grada.

Fotografije arheoloških iskopina na lokalitetu parka -OVDJE
Ostalo: DUBROVAČKE ZIDINE

Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS) je snizilo cijene ulaznica na  dubrovačke Gradske zidine, stonske zidine i Sokol grad u Konavlima, izvijestili su u srijedu iz Društva.

Tako će se svim posjetiteljima gradskih zidina u tom vremenu umjesto dosadašnjih 200 kuna naplaćivati 50 kuna, a na stonskim zidinama i Sokol gradu umjesto dosadašnjih 70 kuna će se naplaćivati 30 kuna, navodi se u priopćenju.

Cijene za obilazak zapadnog predziđa gradskih zidina kao i Kneževog dvora u Slanome ostaju nepromijenjene, odnosno 30 kuna.

Svi žitelji Dubrovačko-neretvanske županije i dalje imaju besplatan ulazak na gradske zidine uz predočenje osobne iskaznice, priopćila je Uprava DPDS-a.

Niže cijene vrijedit će od 20.svibnja do 30. lipnja


GRADSKE ZIDINE


Dubrovačke Gradske zidine su sklop utvrda koje okružuju stari dio grada Dubrovnika. Građene su od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane. Duge su 1940 metara, visoke do 25 metara, prema kopnu debljine 4 do 6 metara, a prema moru 1,5 do 3 metra. Na četiri strane svijeta, zaštićene su kulama.

Veliki potres 1667. nije ih mnogo oštetio.

Zidine opasuju grad u obliku nepravilnog višekutnika, s kulom Minčetom na najvišem sjeverozapadnom kopnenom uglu grada i tvrđavom Sv. Ivana s morske, jugoistočne strane.

Jake tvrđave poput Lovrijenca na Pilama i Revelina na Pločama, mada su odvojene od zidina, spadaju u obrambeni sustav. Zid je na pojedinim mjestima visok 22 m. Debljina zida s kopnene strane je od 4 do 6 m, a s morske strane jedan i pol do 3 m. S kopnene strane pred glavnim zidom je predziđe s 10 polukružnih bastiona, a pred njima je u prošlosti bio i jarak. Glavni zid ima 14 četverouglastih kula, 2 okrugle kule, 2 ugaone utvrde i 4 bastiona.

Tri su ulaza na gradske zidine: na Stradunu kod vrata od Pila, kod Tvrđave sv. Ivana i kod Tvrđave sv. Luke.
HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre