HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Hrvatski šah, set


zlatnici i srebrnjaci


ATENA, maslinovo ulje8.sijećnja 2021.
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Nove epidemiološke mjere


koronavirus-lijecnik


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović, na današnjoj konferenciji za novinare kazao je kako imajući u vidu situaciju u Hrvatskoj i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Dodao da će mjere trajati do 31. siječnja.

- Radi se o tri odluke - odluka o nužnim epidemiološkim mjerama koja se uglavnom odnosi na ograničenju okupljanja, zatim je tu odluka o radu trgovina i odluka o javnom prijevozu, kazao je Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da smo najveći broj hospitaliziranih imali 21.prosinca, 2.956, a danas ih je 2.251, te da smo 19. prosinca imali 306 osoba priključenih na respiratore, a danas ih je 194.

- Vjerujemo da sve to ukazuje na smanjenje širenje infekcije, ali nema mjesta opuštanju i dalje moramo biti oprezni. Ovaj virus je nepoznati protivnik, negdje raste jako velikom brzinom. I nema mjesta popuštanju, poručio je Beroš.

Ukinute međužupanijske propusnice, a ukinuta su i neka ograničenja za prelazak državne granice , primjena od 29.prosinca


Nove epidemiološke mjere, uvode se međužupanijske propusnice

Nacionalni stožer u petak je predstvio nove epidemiološke mjere koje će biti na snazi od 22. prosinca do 8. siječnja. Za naredne blagdane nema ublažavanja ,štoviše, uz produljivanje aktualnih mjera dodaju se i nove.

Mjere se odnose na sljedeće:

Privatna okupljanja i svečanosti

- najviše 10 osoba

- najviše 2 različita kućanstva

Misna slavlja

- kad je moguće, putem radija, tv programa i na drugi način

- iznimno 24. i 25. 12. po posebnim preporukama HZJZ-a

Profesionalne i umjetničke izvedbe

- broj prisutnih osoba ograničen s obzirom na veličinu prostora

- najmanje 7 metara kvadratnih neto površine po osobi

Zabranjuju se putovanja izvan matične županije, a koje će, u određenim slučajevima, moći moguće tek s propusnicama.

Školski praznici trajat će do 18. siječnja 2021.

Mjere se odnose na propusnice za međužupanijska putovanja. U ponedjeljak 21. prosinca se uvodi zabrana kretanja između županija uz ponovno uvođenje propusnica. Propusnice se ne uvode između Zagreba i Zagrebačke županije.
Definirana su i nova pravila za propusnice koja će biti stroža nego u prvom valu. Stožer želi izbjeći iskustvo iz prvog vala kada su se propusnice masovno izdavale zaposlenicima u firmama pa je na kraju prvog vala bilo više od milijun izdanih propusnica. Zbog toga će međužupanijsko kretanje biti dozvoljeno primarno djelatnicima službi kojima je to doista potrebno te u nekim iznimnim slučajevima.

Prolazak će biti moguć za policiju, vatrogasce, medicinske radnike i druge žurne službe. Oni će županijske granice moći prolaziti bez propusnica uz svoje identifikacije. Policijske će punktove među županijama moći proći i opskrba, ali uz valjani dokaz. Firme više neće moći masovno dobivati propusnice, izdavat će se samo u iznimnim slučajevima, za zaposlenike koji ne mogu raditi od kuće.

Kafići i ugostiteljski objekti i dalje ostaju zatvoreni.


Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili boravišta

Zabrana kreće od 23. prosinca, a ne odnosi se na: 

●  osoblje koje je nužno za održavanje prometa i opskrbu

● na dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene
veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala

● održavanje komunalnih djelatnosti, vodoopskrbu i odvodnje, opskrbe plinom i strujom

● zaštitarske službe 

● novinari

Ne odnosi se ni na pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla, ako je putovanje neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju bolesti Covida-19, te diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska i izlaska s područja pojedine županije obvezno je fizičko distanciranje, ne zadržavati se na javnim prostorima, potrebno je posjedovati iskaznicu ili drugu identifikaciju kojom se može dokazati pripadnost jednoj od kategorija osoba iz točke 2 ove odluke ili valjanu propusnicu izdanu kroz sustav e-propusnica.

Izdaju ih Stožeri prema mjestu prebivališta ili stalnog boravišta osobe. Iznimno ako se radi o opravdanim slučajevima, propusnicu može izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Ova odluka se ne odnosi na Zagreb i Zagrebačku županiju.

Zabrane za putovanja se određuju u trajanju do 8. siječnja, a ostale mjere do 10. siječnja 2021. godine, izvijestio je Božinović.

Rok za dobivanje propusnica

Činit će se sve da građani dobiju propusnicu u najkraćem mogućem roku, rekao je Božinović.

- Postoji praksa i iskustvo izdavanja propusnica ranije, a s obzirom na to da će to biti na snazi dva tjedna, bit će imperativ da se izdaju ako je opravdano najbrže moguće.

Odlazak na misu

HZJZ priprema poseban dokument o vjerskim događajima. Za svakog vjernika mora biti osigurano 7m2 za svaku osobu, to osiguran razmak od 2,6 m između pojedinaca.

- Isto tako u dokumentu ćemo apelirati na crkvu da osigura da se prati provođenje mjera, kao i onoga što se događa ispred crkvi, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- Tu također vrijedi mjera o okupljanju 25 ljudi. Osim ta dva elementa bit će i preporuka da sve mise završe na Badnjak do 22 sata, a članovi istog kućanstva neće trebati održavati razmak. Preporučuje se odrediti klupe za članove istog kućanstva.

Koliko će biti zahtjevno kontrolirati putovanja?

- S tom mjerom smo ciljali na period kada ljudi najviše putuju, vidimo da druge europske zemlje donose još strože mjere. Bojimo se da brojevi ne buknu nakon Božića i Nove godine, rekao je Božinović.

- Opterećenost onih službi koji će raditi na tome ovisit će o tome koliko ćemo građanima uspjeti poslati poruku i koliko će oni prihvatiti poruku da se strpe da ovo nije Božić i Nova godina koje ćemo proslavljati kao prošle, dodaje.

Što će biti sa studentima? Božinović odgovara kako prema onome što oni znaju - većinom su već na online nastavi.

Privremena mjera o zabrani prekograničnih prijelaza

Donesena je Odluka o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza
Republike Hrvatske
, kojom se mjere koje se odnose na ograničeni režim prelaska graničnih prijelaza produžuju do 15. siječnja 2021. godine“, istaknuo je ministar Božinović


Uoči objave novih mjera koje će vrijediti tijekom blagdana, premijer  Andrej Plenković uputio je građanima poruku. Apelira da ne planiraju druženja i da odgode putovanja idućih nekoliko tjedana.

- U pogledu kliničke slike, mi se borimo za bolji siječanj. Vrlo je važno da to svi skupa razumijemo. U tu svrhu potrebno je dodatno smanjiti mobilnost i svesti druženja na minimum kako bismo u siječanj ušli s boljom situacijom, rekao je premijer Plenković.


O mjerama se razgovaralo na sastanku Znanstvenog savjeta.

- Ja vam mogu samo potvrditi da je bilo riječi i o određenim propusnicama. Međutim, imamo određeno iskustvo. Ni proljetos gradski i općinski nivo nije bio potpuno adekvatan. Prema tome, ako se bude nešto i donosilo, to će biti vrlo vjerojatno na županijskom nivou, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Osim propusnica, moguća je i regulacija druženja članova različitih kućanstava. Ministar Beroš ističe da je cilj je spriječiti nepotrebne kontakte i širenje virusa.

- Apelirat ćemo, educirat ćemo i ponavljati da je potrebno spriječiti nepotrebna druženja. No nitko neće ulaziti u kuće i kontrolirati, dodao je.

Članovi Znanstvenog savjeta na sastanku su se usuglasili o novim mjerama. Jedan od njih, Dragan Primorac, potvrdio je da se Savjet slaže s epidemiološkim mjerama.

Dok se objava novih mjera tek očekuje, provodi se kontrola pridržavanja sadašnjih. Od prošle sjednice Vlade do danas, policijski službenici proveli su nadzor nad više od 7000 objekata.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, kazao je da su građani 81 put kršili mjeru samoizolacije te da će zbog toga biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su i tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti, dodao je.

Vlada je osigurala pomoć za očuvanje radnih mjesta. Prihvaćena je odluka o nastavku mjere od 4000 kuna po radniku u najpogođenijim djelatnostima.

- U te mjere za očuvanje radnih mjesta za siječanj i veljaču 2021. investirat ćemo više od 500 milijuna kuna, kazao je Plenković.
HRT /HIC.hr
foto: arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre