Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

 

 


16.siječnja 2015.
Papa Franjo: Ne može se ubijati u ime Boga                     

Ne smije se provocirati, ne može se izrugivati tuđu vjeroispovijest. To nije u redu, komentirao je papa Franjo karikature u francuskom tjedniku Charlie Hebdo


Foto: Reuters/Pixsell

– Religija ne smije nikada ubijati, ne ubija se u ime Boga – kazao je papa Franjo u razgovoru s novinarima u zrakoplovu na putu iz Colomba, glavnog grada Šri Lanke, do Manile, glavnog grada Filipina. No, Franjo je odmah dodao kako se ne smije ni provocirati.

Ne smije se provocirati, ne može se izrugivati tuđu vjeroispovijest. To nije u redu – kazao je Franjo odgovarajući na pitanje francuskog novinara katoličkog lista La Croix o atentatu u Parizu na novinare satiričkog lista  Charlie Hebdo.
Papa Franjo je u Šri Lanki, u koju je stigao 13. siječnja, kazao kako je vjerska sloboda jedno od temeljnih ljudskih prava, pa su ga novinari pitali do koje se točke može ići sa slobodom izražavanja, pošto je i to jedno od temeljnih prava.
– Oba su temeljna ljudska prava i ne može ih se kršiti – odgovorio je Franjo i dodao glede pariškog atentata kako je "ubijanje u ime Boga aberacija. Vjeru treba iskazivati u slobodi, bez vrijeđanja, bez nametanja i ubijanja. A, sloboda izražavanja je također pravo, obveza na određeni način, jer postoji obveza kazivanja onoga što se misli kako bi se pomoglo općem dobru. Ako jedan zastupnik ili senator ne kaže istinu onda on ne djeluje za opće dobro. Dakle imamo obvezu izraziti naše misli, ali bez vrijeđanja. Točno je da se ne može i ne mora vrijeđati".
Papa Franjo je kazao i kako su kamikaze neuravnotežene osobe, te kako se ne plaši terorista, kojima odgovara s mirnoćom.
Kako bi objasnio svoje mišljenje o napadima i izazivanjima, Franjo je uzeo konkretan primjer, odnosno organizatora papinskih putovanja Alberta Gasbarrija.
– Ako mi dr. Gasbarri, koji je i moj prijatelj, opsuje majku normalno je da si može očekivati da će dobiti udarac šakom. Ne može se provocirati, ne može se zafrkavati tuđu vjeroispovijest. To nije u redu...može se onda dogoditi ono što bi se dogodilo dru Gasbarriju kada bi rekao nešto protiv moje majke – rekao je Franjo i naglasio kako "svaka religija ima svoje dostojanstvo i ne smije biti ismijavana. U slobodi izražavanja postoje granice, kao što je ona glede moje majke".
Papa Franjo, dakako, ne opravdava pokolj u Parizu, ali je jasno da se ne osjeća da je Charlie.
– Svatko ima pravo izražavati svoju religiju bez vrijeđanja. Tako želimo činiti svi – kaže Franjo i ponovio kako se "ne smije vrijeđati ili ratovati i ubijati u ime svoje religije, u ime Boga".
Papa Franjo je zaključio kazavši kako iznenađuje ono što se događa danas i retorički pitao koliko je bilo vjerskih ratova, "pomislimo samo na Bartolomejsku noć".
Glede terorističke opasnosti, papa Franjo je rekao kako se ne plaši, jer uvijek odgovara na blagi način. Pred terorističkim prijetnjama Zapada, pa prema tome i Vatikana, najbolji je način odgovoriti blago.
– Treba biti blag, ponizan i dobar kao kruh. Bez agresivnosti, premda ima ljudi koji to ne shvaćaju – odgovorio je Franjo na pitanje o opasnosti od terorizma i naglasio kako je prije svega zabrinut za vjernike, te kako ga Domenico Giani, odgovorni za sigurnost, drži informiranim o situaciji.
– Pokrenute su mjere sigurnosti, ali oprezno – kazao je Franjo i dodao kako je zabrinut za sebe i kako se boji fizičke boli.
– Malo me je strah, ali ima i manu, odnosno veliku dozu nesavjesti. I molim Gospodina: Ako bi se meni dogodilo, samo te molim da me ne boli. Nisam hrabar, bojim se fizičke boli – povjerio je Franjo

             
Autor: Silvije Tomašević
Izvor: www.vecernji.hr/svijet

hic

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre