HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-svijet
Uskrs u Hrvata

veika pisanicauskrs

hrvatske pisanice
poklon suvenir


čestitke/
greetings

2020.
2015.
2014.
2013.
2012.
2011.
2010.
2009.


12.travnja 2020.
USKRS
Papa Franjo iz bazilike sv.Patra objavio uskrsnu poruku 'Urbi et orbi'

Papa Franjo

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva - Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Papa Franjo vodio je uskrsnu misu u praznoj bazilici svetog Petra, a nakon nje vjernicima diljem svijeta uputio tradicionalnu poruku 'Urbi et orbi'.


- Draga braćo i sestre, sretan Uskrs! Ovih tjedana život milijuna osoba naglo je promijenjen. Ostati u kući za mnoge je bila prigoda za razmišljanje, za zaustavljanje mahnitog ritma života, za biti sa svojim dragima i uživati u njihovom društvu. Međutim za mnoge je također vrijeme brige za budućnost koja se pokazuje neizvjesnom. Za rizik od gubitka posla, i za druge posljedice koje aktualna kriza nosi sa sobom. Ohrabrujem one koji imaju političku odgovornost da se aktivno zauzmu u korist zajedničkoga dobra građana, osiguravajući sredstva i instrumente nužne za omogućavanje svima da vode dostojanstven život, poručio je papa.


Spomen Kristova uskrsnuća diljem zemlje slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi, a zbog izvanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa i nemogućnosti vjernika da u svojim crkvama sudjeluju u misnim slavljima i liturgijskim obredima organizirani su prijenosi svetih misa na televizijskim i radiopostajama te društvenim mrežama.

Papa Franjo održao je u subotu navečer vazmeno bdjenje u praznoj bazilici sv. Petra. Na prvoj misi kojom se slavi Isusovo uskrsnuće, u vatikanskoj crkvi koja prima desetke tisuća ljudi, bilo je tek nekoliko vjerskih dužnosnika i vjernika. Bazilika je zatvorena zbog epidemije izazvane koronavirusom.
Papa Franjo predvodio križni put na trgu sv.Petra u Rimu

Papa Franjo misu Cvjetnicu održao u praznoj bazilici sv.Petra

Papa Franjo uputio blagoslov svijetu
hrt.hr / HIC.hr
foto:Reuters

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre