HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

08.ožujka 2021.
ZAVRŠEN POVIJESNI POSJET
Papa Franjo završio posjet Iraku.

posjet pape Franje Iraku


Papa Franjo
je u ponedjeljak završio svoje povijesno putovanje u Irak, nakon što je posjetio ratom uništene gradove, susreo se s islamskim i kršćanskim čelnicima i propovijedao o miru i suživotu.


Papa je još jednom mahnuo prije nego što je ušao u zrakoplov ukrašen zastavama Iraka i Vatikana. Do aviona je 84-godišnjeg Papu dopratio irački predsjednik Barham Salih.

S Papom je putovalo sedamdesetak novinara koji su pratili trodnevni apostolski pohod održan pod geslom „Svi ste vi braća“ (Mt 23, 8). Tijekom svoga pohoda Papa je posjetio Bagdad, Mosul, Erbil, Nassiriyu, Ur Kaldejski, Qaraqosh, a vrhunac pohoda predstavljalo je nedjeljno euharistijsko slavlje na stadionu “Franso Hariri” u Erbilu.

Papa Franjo, je prvi papa koji je posjetio Irak. U ovu bliskoistočnu zemlju je stigao u petak. Obišao je četiri grada, uključujući Mosul, bivše uporište džihadističke skupine, tzv. Islamske države, kojega su dijelovi teško razoreni.

Održao je i međuvjerski susret u drevnom gradu Uru, domu Abrahama, vodio misu u Erbilu te se susreo s ocem Aylana Kurdija, dječaka koji se utopio pokušavajući stići u Europu i time postao simbol migrantske krize. Papa je Iračanima propovijedao kako je mir moćniji od rata. Irak će uvijek ostati sa mnom, u mome srcu, rekao je poglavar Svete Stolice, a prenosi Reuters.

Papa koji je šepao tijekom užurbanog putovanja, prvi je katolički čelnik koji se susreo s iračkim ajatolahom Alijem al-Sistanijem, glavnim šijitskim klerikom u državi. Iračani su pozdravili dolazak Pape, vjerujući da je to prilika da svijet u novom svjetlu vidi njihovu krizama pogođenu državu.

Irakom vlada kronično loše upravljanje i korupcija, a rašireno je i nasilje, povezano s invazijom Sjedinjenih Država prije 18 godina i rivalstvom te zapadne države sa susjednim Iranom.

U Iraku je nekad bilo više od milijun kršćana, a danas, nakon godina rata, vjerskog progona i ekonomskih kriza, ih je između 250 i 400 tisuća, prenosi agencija dpa.Papa se susreo s ocem poginulog dječaka na Mediteranu

Papa Franjo u nedjelju se u Erbilu susreo s ocem Alana Kurdija, sirijskog dječaka kurdske nacionalnosti koji je poginuo u brodolomu na turskoj obali u rujnu 2015. godine i čija je fotografija obišla svijet, objavio je Vatican News. Papa je vidno dirnut susretom zagrlio oca čiji bi sin Alan danas imao osam godina i koji je postao simbol tragičnih putovanja migranata Sredozemnim morem.

Papa se ove nedjelje, izvijestio je novinare ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, želio sastati tijekom svog putovanja u Irak, na stadionu “Franso Hariri” u Erbilu, s Abdullahom Kurdijem, ocem malog Alana, koji je u rujnu 2015. godine poginuo u brodolomu dok je s obitelji pokušavao doći do Europe i čije je tijelo pronađeno na turskoj obali. Zajedno s Alanom u prevrtanju gumenog čamca kojim su plovili život su izgubili i njegova majka Rehana i brat Galib. 

„Papa se – objasnio je Bruni – zadržao s njim u dužem razgovoru i uz pomoć tumača slušao o boli oca koji pati zbog gubitka obitelji te je izrazio svoje i Gospodinovo duboko suosjećanje u patnji toga čovjeka. Gospodin Abdullah je izrazio zahvalnost Papi na riječima bliskosti s njegovom i tragedijom svih onih migranata koji traže razumijevanje, mir i sigurnost, ostavljajući svoju zemlju i izlažući pritom pogibelji vlastiti život“. Dječakov otac darovao je papi Franji sliku na kojoj je prikazano beživotno tijelo njegova sina na obali.


Papa Frnjo stigao u posjet Iraku

Papa Franjo
u petak 5.ožujka je stigao u apostolski pohod Iraku. Zrakoplov kojim je Papa putovao sletio je oko 12 sati po srednjoeuropskom vremenu (14 po lokalnom) u bagdadsku Međunarodnu zračnu luku. Ondje mu je priređena svečanost dobrodošlice. Ispred zrakoplova dočekao ga je irački premijer Mustafa Al-Kadhimi. Nakon riječi dobrodošlice i rukovanja, djeca su Papi uručila buket cvijeća. Potom su se premijer i Sveti Otac u svečanom salonu zračne luke zadržali u kratkom razgovoru.

Nakon toga, papa Franjo se uz visoke mjere sigurnosti uputio prema Predsjedničkoj palači gdje će biti upriličena službena svečanost dobrodošlice i kurtoazni posjet predsjedniku Republike Iraka Barhamu Salihu. Papi su Iračani okupljeni na nekoliko mjesta duž ulica iskazali dobrodošlicu mašući vatikanskim i iračkim zastavicama.

Inače, kako je prenio Laudato, zbog Papina pohoda šijitska policijska skupina aktivna u Iraku proglasila je privremeni prekid oružanih napada.

Hrvatski šah, setIrački katolici zamolili papu da blagoslovi oštećeni kip Blažene Djevice Marije


Papa Franjo trebao bi tijekom mise na stadionu u Erbilu blagosloviti kip Blažene Djevice Marije koji su teroristi tzv. Islamske države oskvrnuli tijekom okupacije kršćanskog sela Karamlesa, objavila je Catholic News Agency.

Karamles se nalazi između Mosula i Erbila u Ninivskoj dolini koja je bila okupirana od 2014. do 2017. godine. Ravnatelj Radija Marije u Erbilu o. Samir Sheer rekao je da su džihadisti kipu otkinuli glavu i ruke. U tijeku je restauracija kipa na koji je vraćena glava, a kip bi trebao biti obnovljen do nedjelje kada bi ga Papa trebao blagosloviti.

„Nakon blagoslova kip će biti vraćen u Ninivsku dolinu. Mjesni kršćani nadaju se da će se Naša Gospa uskoro vratiti u zagrljaj djece iz Karamlesa“, rekao je o. Sheer.

Papa će posjetiti i crkve koje su bile mjesta stradanja kršćana. U subotu 6. ožujka predslavit će misu u bagdadskoj sirokatoličkoj katedrali u kojoj su teroristi 2010. ubili 58 osoba. Za 48 od njih u tijeku je postupak za beatifikaciju koji je 2019. s biskupske razine predan Kongregaciji za proglašenje svetaca.

U nedjelju će pak u Mosulu predmoliti molitvu za žrtve rata na Trgu Crkve okruženom s četiri crkve različitih denominacija koje su bile oštećene ili uništene tijekom okupacije Ninivske doline. Istoga dana pohodit će katedralu Bezgrješnog Začeća u Bakhdidi (Qarakosh) koju su teroristi zapalili 2014., a obnovljena je zahvaljujući Papinskoj zakladi Pomoć Crkvi u nevolji, objavila je CNA.


ika.hr/ HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre