HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-svijet
poklon paketi

pokon paketi


24.studeni 2019.
PAPIN APOSTOLSKI POSJET
Papa Franjo u posjetu Tajlandu i Japanu

papa Franjo u posjetu Tajlandu


Papa Franjo od 20. do 23. studenog boravi u apostolskom pohodu Tajlandu a od 23. do 26. studenoga posjeit će Japan. Papa Franjo biti će drugi poglavar Crkve koji je posjetio ove dvije azijske zemlje, budući da je sveti Ivan Pavao II. bio u Japanu 1981. i na Tajlandu 1984.

Posjet Japanu

Nakod Tajladna Papa Franjo je posjetio Japan. U Tokiju je u jednom hramu održao govor , pozvao je na ukidanje nuklearnog oružja, rekavši kako je njegovo puko posjedovanje izopačeno i neodrživo.

Posjedovanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje nije odgovor na čežnju za mirom, rekao je Franjo u poruci u Nagasakiju u Parku hipocentra atomske bombe, mjestu detonacije bombe koju su Sjedinjene Države bacile 9. kolovoza 1945, trenutno usmrtivši 27.000 ljudi.

- Naš je svijet obilježen perverznom dihotomijom koja pokušava obraniti i osigurati stabilnost i mir putem lažnog osjećaja sigurnosti potpomognutim mentalitetom straha i nepovjerenja. Mir i međunarodna stabilnost nespojivi su s pokušajima stvaranja straha od zajedničkog uništenja ili prijetnje totalnim istrebljenjem, rekao je.

Nagasaki je bio drugi grad na koji je bačena atomska bomba za vrijeme Drugog svjetskog rata. Papa bi danas trebao posjetiti Hirošimu, poprište prve eksplozije u kojoj je na mjestu ubijeno oko 78.000 ljudi.

Oko 400.000 drugih umrlo je na kraju od radijacijskih bolesti i ozljeda uzrokovanih dvjema bombama koje je Amerika bacila u nastojanju da privede rat kraju.

Papa će se susresti s preživjelima, pomoliti se i pročitati poruku o nuklearnom oružju kod epicentra eksplozije u Nagasakiju.

Nakon toga Papa će posjetiti Memorijalni park mira u Hirošimi, dok će se u Tokiju susresti s osobama koje su doživjele nesreću u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011.

Papa se zalaže za potpunu zabranu nuklearnog oružja, a 2017. je poručio kako ih zemlje ne bi trebale posjedovati niti kao sredstvo odvraćanja napada.


Posjet Tajlandu

Papa Franjo je prvo posjetio Tajland gdje je vodio misu za malu katoličku zajednicu u većinski budističkom Tajlandu te je govorio protiv trgovine ljudima i seksualne eksploatacije žena. 

Geslo pohoda Tajlandu ''Kristovi učenici, učenici misionari'' podsjeća na važnu obljetnicu koja se obilježava ove godine – 350 godina osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.) što je izraženo i u logu na kojemu je papa Franjo prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa kao simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo. Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti. (laudato)
torbe tkanica

hrt.hr/ HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre