ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 07.studeni 2015.
PARLAMENTARNI IZBORI
Glasovanje počelo, na birališta prvi izašli birači u Australiji.

Izbori-kutija
U ponoć je počela izborna šutnja koja traje do zatvaranja birališta sutra u 19 sati. Za to vrijeme zabranjena je izborna promidžba, no kazni za kršenje nema. Izbori u dijaspori već su počeli.
Na izbore prvi izlaze birači u Australiji , u Canberri, Melbourneu i Sidneyu .Tamo su birališta otvorena u petak u 21 sat po hrvatskom vremenu i već su zatvorena, kaže potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Renata Šantek.Posljednji će glasovati birači zapadnog dijela SAD-a u Los angelesu.

Birališta su danas otvorena i u BiH. 


U Hrvatskoj je spremno gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, a u inozemstvu 114 u 48 zemalja. U europskim zemljama glasuje se dva dana, u subotu i nedjelju od 7 do 19 sati. U inozemstvu je poprilično zanimanje za parlamentrane izbore, potvrđuje to i podatak da se za glasovanje aktivno registriralo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše u BiH (21. 600) i Njemačkoj (5. 900). Usporedbe radi, za predsjedničke izbore aktivno registriranih bilo je nešto preko osam tisuća.

U inozemstvu, u XI. Izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj
 (dijaspora) a imaju pravo izabrati tri od ukupno 151 saborskog zastupnika. U inozemstvu će glasovati i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu izvan države. Uvjet je da su se privremeno upisali. U tom slučaju glasuju za liste jedinice u kojoj imaju prebivalište.

Izbore će nadgledati 13.000 promatrača, a mjesta za manipulaciju listićima, tvrde u Državnom izbornom povjerenstvu, nema.

Dobar odaziv birača

Dobar odaziv birača u BiH, u Mostaru je samo u pola sata od otvaranja birališta izdano 40 potvrda za glasovanje biračima koji se prethodno nisu aktivno registrirali, piše vecernji.hr. Dobar odaziv zabilježen je i u Njemačkoj, već u jutarnjim satima birači su stvorili redove za glasovanje.

vecernji.hr/HIC

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre