ADRESAR HRVATA IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


izbori-kutija28.listopada 2015.
PARLAMENTARNI IZBORI
Hrvati će glasovati u 48 država na 114 biračkih mjesta
Na parlamentarnim izborima za osmi saborski saziv, osim u Hrvatskoj glasovat će se i u inozemmstvu u 48 država, na 114 biračkih mjesta.Najviše mjesta, 33, određeno je za BiH , osim u Sarajevu 20 je u Mostaru , 3 u Tuzli te 2 u Banja Luci). Broj biračkih mjesta u BiH veći je u odnosu na zadnje parlamentrane (za tri), ali i predsjedničke izbore (za 18), pa je za očekivati da se neće ponoviti gužve s predsjedničkih izbora u prosincu, odnosno siječnju.

I za Njemačku, gdje žive brojni Hrvati, određeno je više biračkih mjesta, na predsjedničkim izborima bilo ih je 13, na parlamentranim će ih biti 18 (u veleposlanstvu u Berlinu 2 mjesta, po 3 u konzulatima u Frankfurtu i Duesseldorfu, 1 mjesto u Hamburgu, 4 u Muenchenu, te 5 u konzulatu u Stuttgartu)

Za Srbiju su određena 2 biračka mjesta (u veleposlanstvu u Beogradu, te generalnom konzulatu u Subotici), u Crnoj Gori 2 biračka mjesat (Podgorica i Kotor).

U Sloveniji i Austriji otvorit će se po 1 biračko mjesto (u veleposlanstvima u Ljubljani i Beču), u Italiji su 3 (u veleposlanstvu u Rimu, te u konzulatima u Milanu i Trstu), u Mađarskoj 2 biračka mjesta (u Budimpešti i Pečuhu).

Prva će se birališta za parlamentrane izbore otvoriti u Australiji, u subotu, 7. studenoga u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednje biralište u Los Angelesu u ponedjeljak, 9. studenoga u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.

Na parlamentarnim izborima prije četiri godine glasovalo se u 52 države, otpale su Iran, Malezija, Maroko, Sirija, Venezuela i Novi Zelend gdje su zatvoreni hrvatski konzulati. U odnosu na 2011., ove se godine može glasovati u Brazilu i Kataru.

U inozemstvu, u posebnoj XI. izbornoj jedinici, tri zastupnika bira “dijaspora”, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu izvan države. Glasuju također u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za zastupnike svoje izborne jedinice, s tim da se trebaju prethodno registrirati ili ishoditi potvrdu radi glasovanja izvan mjesta prebivališta.

Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik – 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira “dijaspora”, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Podsjetimo, U ime obitelji je u projektu „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ SDP-ovoj Vladi predlagala da se omogući da Hrvati koji žive izvan Hrvatske mogu glasovati dopisnim putem i/ili internetom. Isto je predlagano i za građane koji žive u Hrvatskoj. Ovakav način glasanja za državljane demokratskih država koji žive izvan svojih zemalja je standard. Zbog objektivno otežanih uvjeta glasovanja, od 411 000 birača u XI. izbornoj jedinici (dijaspora) samo 1,6 posto birača redovito iskoristi svoje biračko pravo.

Broj zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru za hrvatske državljane izvan Hrvatske od prvotnih 12 mjesta za dijasporu koliko ih je bilo 1995. na 3 koliko ih je danas u aktualnom sazivu Sabora, smanjen je 2010. kada je na vlasti bio HDZ na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor i koalicijskim partnerima (HSS,HSLS,SDSS, manjinski zastupnici i HSU).
SDP kao glavnog krivca vidi HDZ, a HDZ se za tu odluku u javnosti opravdava tvrdeći pak kako ih je SDP ucijenio prije referenduma o ulasku Hrvatske u EU.

„SDP nas je stjerao u kut. Nismo mogli dopustiti da ne budu donesene promjene Ustava, čime bi bio zaustavljeni put Hrvatske u EU samo zato što ne pristajemo na dva zastupnika manje. Što su dva zastupnika manje u odnosu na EU“ , tvrdili su članovi HDZ-a novinarima tada, a to tvrde i danas.

Čelnici SDP-a i HDZ-a dogovorili su da će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće izvan države moći glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a tzv. dijaspora imat će zajamčena tri mjesta u Saboru.

narod.hr/hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre