HIC grbovi-500-100
HIC-vijesti-gospodarstvo
10.srpnja 2020.
PČELARI NEZADOVOLJNI NALAZIMA
Stigli laboratorijski nalazi ali službenog odgovora na uzrok uginuča 60 milijuna pčela u Međimurju i dalje nema

pčele pomor


Prije nešto više od mjesec dana u Međimurju je iz nepoznatih razloga uginulo 60 milijuna pčela. Županija je proglasila stanje prirodne katastrofe, sve su istražili policija i državno odvjetništvo, no do danas službenog odgovora na pitanje što je uzrokovalo trovanje pčela - nema. Pčelari su ogorčeni, tvrde da će istinu, ako treba, doznati u inozemstvu...

U četvrak su stigli neslužbeni laboratorijski nalazi uzoraka uzetih poslije masovnog uginuća pčela , pročitani su pčelarima u Domašincu oko 18 sati. Analiza je otkrila otrove, no u granicama dopuštenog,
pa službeni uzrok i dalje nije poznat. Pčelari su nezadovoljni i smatraju da se reagiralo prekasno.


- Dva uzorka su pozitivna na otrov, a svi su ostali uzorci negativni na pesticide do granica destabilnosti, rekla je Ana Pepelko, predstavnica pčelara.

Ako su otrovi pronađeni u tragovima, to ipak nije službeni dokaz da su oni uzrok masovnog pomora koje Međimurje ne pamti. Pčelari tvrde da se prekasno uzeo uzorak.

- Mi smo prvi u Hrvatskoj koji smo imali takav pomor i nije se znalo što treba učiniti. Svi su rekli, to su mala bića, to nije bitno, ali kad je to sve izašlo van, bilo je prekasno, kazao je Željko Trupković iz Udruge pčelara Međimurske županije "Agacija".

A kako se neslužbeno doznaje nekoliko je međimurskih ratara moralo preorati svoje parcele jer su koristili insekticide za svoje poljoprivredne kulture u dozama većima i tri puta od dozvoljenih.

Pčelari se pitaju - hoće li i kada odgovarati te tko će provjeriti kvalitetu njihova meda. Boje se da i u njemu ima otrova.

- Veterinarska služba je uzela uzorke meda i voska iz košnica, ti se uzorci ne mogu pregledati na pesticide u Hrvatskoj i onda se pitam - kako mi pregledamo uvozni med iz Kine koji je zagađen i puno gorim pesticidima i kako je onda taj med siguran za naše potrošače, pita Trupković.


Među prvima je pčele analizirala profesorica s Veterinarskog fakulteta koja je zaključila da nije riječ o bolesti.

- Da je zarazna bolest prisutna i da se pojavila, da uzrokuje takva masovna uginuća, ne bi stala na tom području. Pčele lete, imaju specifičan način života. Pojavilo bi se u okolnim selima i mjestima, rekla je Ivana Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

No profesorica nije toksikolog pa o prisutnosti mogućih otrova ne želi govoriti. Pčelari su očajni i traže pomoć resornog ministarstva.

- Ministarstvo je obećalo pomoć pčelarima. I to ne više milijun kuna o kojima se govorilo, nego će biti riječ o većoj svoti koja će biti aplicirana preko mjere 5, kazala je Pepelko.

Procjenjuje se da je riječ o šteti koja prelazi 3 milijuna kuna. Mnogi će pčelari morati krenuti iz početka, odnosno s novim košnicama i zajednicima. Strahuju da se neće oporaviti godinama.

 


HRT /HIC.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre