HIC
http://www.made-in-croatia.com.hr/Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
aktualno-vijesti
 

27.siječnja 2022
RADOVI SE PRIVODE KRAJU
Na Peljeskom mostu završeni svi građevinski radovi

Testiranje opterečenja na Pelješkom mostuU srijedu, 26. siječnja, završeni su svi građevinski radovi na mostu Pelješac, a danas je započeo tehnički pregled mosta. U Hrvatskim cestama su za Jutarnji list potvrdili kako je danas započeo tehnički pregled mosta koji bi trebao završiti do 31. siječnja. Iako se formalni završetak radova računa nakon završetka tehničkog pregleda, jer se tijekom pregleda mogu utvrditi neki nedostaci koje treba dodatno ispraviti već danas se zapravo može kazati kako su radovi završili.

Kineska tvrtka CRBC izgradnju mosta Pelješac započela je 30. srpnja 2018. Godine. Tog dana je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić predstavnicima CRBC-a u Stonu predao svu dokumentaciju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog izvođača u posao. Rok za završetak radova bio je 36 mjeseci i 29 dana. Iako u taj rok ulazi i obavljanje tehničkog pregleda može reći da je izgradnja mosta trajala 52 dana duže od planiranog.

No, kada se uzme u obzir da su radovi nekoliko mjeseci stajali zbog epidemije koronavirusa može se reći kako je most završen prije utvrđenog roka. Nakon uspješnog završetka tehničkog pregleda slijedi postupak ishođenja svih potrebnih dozvola za most.

U ovom trenutku završeni su radovi na mostu a uskoro će biti završena i spojna cesta koja vodi od Jadranske magistrale do samog mosta te još treba napraviti cestovni spoj od mosta do dionice nove pelješke ceste od Duboke do Šparagovića koju gradi tvrtka Strabag kako bi most s obje strane bio spojen s kopnom.

Prema posljednjim službenim najavama iz Hrvatskih cesta, na ljeto će u promet biti puštena spojna cesta od Jadranske magistrale do mosta, most Pelješac te nova pelješka cesta od mosta do čvora Prapratno. Preostali dio ceste, od stonske obilaznice do mjesta Doli, trebao bi biti završen najkasnije do kraja ove godine.
Počelo testiranje opterečenja Pelješkog mosta


21.siječnja 2022: Na Pelješkom je mostu počelo probno ispitivanje opterećenja, koje će trajati tjedan dana. Cilj je utvrditi ponaša li se konstrukcija mosta pod opterećenjem u skladu s projektiranim vrijednostima, a za to se koriste kamioni teški više desetaka tona.

Dvadesetak kamiona u četvrtak od jutra testiralo je kako se Pelješki most ponaša pod velikim opterećenjem.  Svaki od natovarenih kamiona težak je po 40 tona. Mjerenja će se na mostu izvoditi dok oni stoje, voze ili se naglo zaustavljaju, po točno utvrđenom protokolu. 

- Putem monitoringa kojeg most ima, svog i putem dodatnih senzora koje će postaviti Građevinski fakultet, ispitivat će se je li ponašanje konstrukcije mosta pri opterećenju u skladu s projektiranim veličinama, objasnio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

- Kontroliraju se deformacije, kontroliraju se vibracije mosta, mjere se naponi, uspostavljen je kompletan monitoring mosta, rekao je projektant Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher.

Asfaltiranje i opremanje mosta je dovršeno. Radnici iz Kine uskoro bi trebali krenuti kući.

- Radim ovdje već tri godine, za mene je to bilo predivno iskustvo. Sretan sam što mogu raditi na ovom mostu, rekao je Wu Zhongjian, China Road and Bridge Corporation.

Na Pelješkom mostu neće biti potrebe za većim intervencijama barem u idućih sto godina, smatra projektant.

- Zadovoljan sam, vrlo zadovoljan. Most jako dobro izgleda, isto je kvalitetno napravljen. Ja se samo nadam da će ga investitor kvalitetno održavati i da će on trajati onaj vijek za koji je predviđen, rekao je projektant Pipenbaher.

Zbog povećanih troškova u gradnji mosta i pristupnih cesta, neki od izvođača ipak traže veći iznos od dogovorenog.

- Zahtjeva ima, oni su najavljeni, međutim, oni još nisu na određen način argumentirani. Mi ćemo po tim zahtjevima, nadzorni inžinjer, sukladno ugovoru će se odrediti zajedno, i mi kao naručitelj, rekao je Škorić.

Nakon probnog opterećenja, za desetak dana slijedi tehnički pregled. Prvi automobili preko mosta mogli bi u lipnju, kada se izgradi veći dio pristupnih cesta. Tehnički najzahtjevnija stonska obilaznica trebala bi biti dovršena do kraja godine.Sve o gradnji Pelješkog mosta

Pelješki most spojen

Izgradnja Pelješkog mosta napreduje, unatoć zastoju probijanja rokova neće biti

Kasni izgradnja Pelješkog mosta, iz Kine sinoć stigli zavarivači

Hrvatski i kineski premijer posjetili gradilišet Pelješkog mosta

Počela izgradnja Pelješkog mosta, u more zabijen prvi pilot dug 74 m

Počinju radovi na izgradnji Pelješkog mosta


HRT/ HIC.hr
Foto:

 

 


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre