Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


Piranski zaljev02.listopada 2015
PIRANGATE AFERA
Premijer Milanović odgovorio na pismo EK : Nema pravnog temelja za inzistiranje na arbitražnom postupku

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je u pismu Europskoj komisiji (EK) da nema pravnog temelja kada inzistira na arbitražnom postupku u rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije i stoga ne bi smjela biti aktivno uključena u ovaj ili slične granične sporove između zemalja članica. Podsjetio je da je Zagreb izašao iz Arbitražnog sporazuma jer je jedna strana cijeli postupak kompromitirala "namjernim, protuzakonitim, nemoralnim i neetičnim postupcima".

Predsjednik hrvatske vlade odgovorio je Europskoj komisiji koja je poslala pismo vladama Hrvatske i Slovenije u kojem ističe da je zainteresirana da Zagreb i Ljubljana nađu rješenje za svoj granični spor te naglasila kako smatra da je arbitraža dobar put za to. Komisija je izrazila želju da zemlje članice riješe granični spor jer bi to "olakšalo provedbu europskog zakonodavstva u svim zemljama članicama".

Milanović u svom odgovoru ističe da je Komisija jako dobro obaviještena o stajalištu Hrvatske, kako putem pisane komunikacije tako i u opširnom obrazloženju prve potpredsjednice vlade Vesne Pusić potpredsjedniku EK-a Frans Timmermansu od 1. rujna da je arbitražni postupak kompromitiran te je stoga hrvatska vlada, nakon jednoglasne odluke Hrvatskog sabora, pokrenula postupak izlaska iz Arbitražnog sporazuma.

Hrvatska se povukla iz arbitražnog postupka, neće komentirati moguće namjere Suda, neće sudjelovati u njegovom radu i neće se smatrati primoranom primiti ili reagirati na bilo koju odluku koju bi Sud mogao donijeti, stoji u pismu premijera Milanovića predsjedniku EK-a Jeanu-Claudeu Junckeru i potpredsjedniku Fransu Timmermansu.

Također je podsjetio da je Hrvatska odmah nakon povlačenja iz Arbitražnog sporazuma predložila Sloveniji da odmah krenu u potragu za drugim načinom rješavanja teritorijalnog spora, ponudom koja je nažalost odbačena, ali koja i dalje vrijedi. Milanović je izrazio uvjerenje da je to "jedini put za izlazak iz slijepe ulice u kojoj smo se našli" a da Hrvatska to nije željela.

Hrvatski sabor je krajem srpnja jednoglasno izglasao izlazak iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom, nakon što je izbio skandal kada je otkriveno kako su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Jernej Sekolec dao je ostavku pošto se otkrilo da se dogovarao sa slovenskom zastupnicom pred sudom Simonom Drenik, a hrvatski član arbitražnog suda Budislav Vukas odstupio je nakon što se Hrvatska povukla iz takve kompromitirane arbitraže.

Prije nekoliko dana predsjednik suda Gilbert Guillaume imenovao je Norvežanina Rolfa Einara Fifeaslovenskim predstavnikom u arbitraži, a Švicarca Nicolasa Michela hrvatskim članom.

hrt/hic

vezana objava

Arbitražni sud imenovao hrvatskog i slovenskog suca.Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre