Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

Domovinski rat

 

Nenad Piskač: "Nebeska Srbija" u Hrvatskoj

"Nebeska Srbija" u Hrvatskoj autora Nenad Piskača na osnovi izvornih dokumenata RSK razotkriva svjetonazorno-ideološku, političku, normativnu i organizacijsku strukturiranost velikosrpske oružane agresije na Republiku Hrvatsku. Središnji su dio knjige dokumenti i izvori RSK koji su hrvatskoj i inozemnoj javnosti do sada bili potpuno nepoznati.

Temeljem tih dokumenata Piskač rekonstruira ideologiju, ciljeve i kronologiju ustrojavanja srpskih okupacijskih vlasti na hrvatskom teritoriju te dokumentira njihov radikalizam, terorizam, antiekumenizam i svetosavski fundamentalizam u odbijanju bilo kakva priznavanja hrvatske države. U knjizi su prvi put objavljeni i dokumenti koji nedvojbeno pokazuju sustavne pripreme srpskih terorista u Hrvatskoj za seobu "sveg za borbu nesposobnog stanovništva" u slučaju bilo kakve reintegracije okupiranih područja u hrvatsku državu. Knjiga predočuje i odgovarajuće zapovijedi velikosrpskih terorista uoči Oluje i višegodišnje operativne planove "evakuacije" Srba iz Hrvatske, čime u potpunosti opovrgava sve optužbe (od Srbije do Haaga i Hrvatske) o navodnom etničkom čišćenju koje je izvršila hrvatska država ("zločinačka organizacija" po Karlu Bildtu, Carli del Ponte, Savi Štrpcu etc., etc.).

Objavljeni dokumenti najjasnije svjedoče koliko je projekt Velike Srbije bio temeljito planiran, vođen i ostvarivan (1990.-1995.). Navođenjem velikog broja podataka i izvornih dokumenata iz 19. i 20. stoljeća Piskač sažeto naglašava i čini potpuno prepoznatljivima 150 godina geneze i kontinuiteta velikosrpske svetosavske ideologije.

U knjizi je naglašena izrazita, koncepcijska, metodološka i terminološka, dakle kvalitativna istovjetnost velikosrpskog projekta, koji se najvećim dijelom - unatoč golemim raznorodnim promjenama u cijelom svijetu - ipak neizmijenjen očuvao i u 21. stoljeću. Pritom se potpuno bjelodano razlikuju glavni akteri - agresor i žrtva, te se pokazuje pravna i politička neobjektivnost konstrukcija o "građanskom ratu" i "ravnoteži krivnje" kojima različiti interesni krugovi nastoje opteretiti hrvatsku budućnost.
Čitatelji, istraživači, tijela vlasti u RH i Haaški sud sada na jednom mjestu mogu pronaći golem broj izuzetno korisnih podataka i uputnica na izvorne dokumente pomoću kojih je autor u obliku knjige dao stručan, logičan i pregledan prinos razumijevanju velikosrpske ideologije i prakse potkraj 20. stoljeća. Detaljno su prvi put predstavljeni dokumenti od pripremanja i izvođenja "balvan revolucije", djelovanja okupacijskih vojnih i civilnih vlasti te njihove svekolike povezanosti sa sličnim procesom u BiH do povezanosti s ishodištem svega navedenog zla koje se nalazilo i još se nalazi u institucijama i elitama država "na prostoru bivše Jugoslavije".

"Nebeska Srbija" u Hrvatskoj ne zaustavlja se na utvrđivanju geneze i slijeda događanja u nedavnoj hrvatskoj prošlosti, nego na temelju izvornih dokumenata neposredno pokazuje kako je zajednica koja ne poznaje vlastitu prošlost osuđena na njezino ponavljanje. Autor objavljuje dokumente iz kojih je očigledno da je sustavno krivotvorenje činjenica i interpretacija o protekloj velikosrpskoj oružanoj agresiji, među ostalim, imalo svrhu idejnog, političkog i kadrovskog amnestiranja agresora kako bi se on s istim ciljevima, kadrovima pa čak i retorikom reinstalirao u institucije hrvatske države i hrvatskog društva.

Iz perspektive "integralnog vremena", s koje je knjiga i pisana, autor smatra kako to nije ni oprost, ni zalog suživota, ni prilog "individualizaciji krivnje".

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre