HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, setzlatnici i srebrnjaci
01.srpnja 2021.
COVID POTPORE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA
Novi kriteriji za dodjelu potpora je cijepljenje

Planković, izjava za medijePremijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade na kojoj je, među ostalim, objasnio da će cijepljenje biti uvjet za dobivanje mjera pomoći za očuvanje radnih mjesta.

Što se tiče cijepljenja to je bila jedna od najvažnijih tema današnje sjednice Vlade i smatramo da bi bilo fer da ako država u krizi koju je uzrokovao covid osigura cjepivo i plaće, da svi daju neki svoj mali doprinos. Pa ako će netko koriti potpore, bilo bi dobro da se cijepe. Ministre Beroša i Marića ćemo zamoliti da preciziraju te mjere.

- Imamo 1.300.000 neutrošenih doza, nećemo ih danas utrošiti. Mi ćemo zato donirati kao zemlja koja želi da se pandemija riješi svugdje, a ne samo kod nas. Prije svega donirat ćemo 210.000 doza cjepiva BiH, a onda i po 20.000 doza Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Kirgistanu. Prema izračunima ćemo imati viška doza i do kraja godine i to je tek jedna u nizu donacija, rekao je.

Na pitanje znači li to da će cijepljenje ljudi u tvrtkama biti uvjet za dobivanje daljnih potpora, premijer kaže da je tako.
- Da, nastojat ćemo da to bude tako, rekao je Plenković i najavio će stvoriti zakonski okvir za to.

Rekao je i kako ove mjere ne mogu ostati zauvijek:

- Ne možemo bezgranično imati ove mjere. Mjere su svedene na minimum. Ugostitelji imaju restrikcije na snazi, ali i sektori koji nemaju mjere, ali su njima pogođeni – promet, turizam, kultura… Zadaća je da vodimo dijalog s poslodavcima i da prijeđemo na prilagođene sektorske potpore. Potpore će se nastaviti, ali ne prema svima, rekao je.

O toj je temi na konferenciji govorio i ministar Josip Aladrović. 

- Moramo naći vezu između procjepljivanja i ekonomskih kretanja. Jedan od vidova je da stimuliramo ljude da se cijepe'. Ne možemo više fiskalno izdržati toliko horizontalnih mjera, poručuje Aladrović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se uvjetovanje dobivanja mjera za očuvanje radnih mjesta treba gledati kao poticanje.

- Cijepljenje je izlaz. Ako postignemo procijepljenost, virus se neće moći širiti. Mi doniramo cjepivo, to je dobro, više puta smo rekli da nitko nije siguran. Ali mene posebno zanima hratska zdravstvena sigurnost, rekao je Beroš.Plenković: USKOK i policija rade samostalno

Komentirao je izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je zanimljiv ovaj tajming uhićenja u Zagrebu, odnosno da se sve događa nakon izbora. Premijer je prvo prozvao novinarku da je "Milanovićeva glasnogovornica", a zatim je nastavio:

- USKOK i policija rade samostalno, za razliku od vremena kad je on bio predsjednik Vlade, i oni sada pokazuju rezultate. To što on misli, a nije očito jedini, da se to nije smjelo prije izbora, takve konstatacije nemaju veze s izvršnom vlasti, rekao je Plenković.

Govorio je i o covid potvrdama:

- Mi smo svjesni, stalno upozoravamo, novi sojevi su uvijek prijetnja i opasnost. Svatko tko je u poziciji da doprinese s pridržavanjem mjera, može nam pomoći ekonomiji i sigurnosti svih. Što se tiče odluka druguh zemalja, kada negdje budu žarišta, one će biti tvrde i čvrste i bit će posljedica. I tu tome je poanta. Nadam se da se nećemo vratiti u situaciju u kakvoj smo bili do sada, rekao je.
hrt.hr /HIC.hr
foto: arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre