HIC grbovi-500-10029.lipnja 2020.
POMOĆ GOSPODARSTVU U UVJETIMA KORONAVIRUSA
Plenković najavio potporu radnicima za skraćeno radno vrijeme


Plenković

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da bi Hrvatski zavod za zapošljavanje danas trebao usvojiti mjeru o skraćivanju radnog vremena koja bi se odnosila na poslodavce s više od deset zaposlenih i služila bi očuvanju radnih mjesta, a iznosila bi do 2000 kuna neto mjesečno po radniku.

“Cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti došlo do smanjenja opsega posla, a odnosi se na gospodarske djelatnosti koje zapošljavaju 10 i više radnika te očekuju pad fonda radnih sati od minimalno 10 posto”, rekao je premijer.

Mjera će trajati do kraja godine, uz kriterij pada prometa od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec protekle godine uz dokaz otežanog poslovanja.

U prerađivačkoj industriji se može ostvariti potpora i za manje od 20 posto pada prometa.

Primijenit će se i mjera za očuvanje radnih mjesta kod mikropoduzetnika koji zapošljavaju do devet radnika, po istom modelu, također s iznosom do 2000 kuna, rekao je premijer.(hrt)Nisu se obistinile crne slutnuje, broj zaposlenih ipak raste

Plenković je na konferenciji za medije u Banskim dvorima govorio, o učinkovitosti mjere potpore za očuvanje radnih mjesta govore podaci o broju osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), to jest o broju zaposlenih, pa je tako nakon stagnacije u travnju došlo do rasta broja osiguranika u svibnju i lipnju.

Pritom, ako se usporedi broj osiguranika s kraja veljače, prije restriktivnih mjera u gospodarstvu i rasplamsavanja pandemije Covid-19, i danas, praktički četiri mjeseca od tada, on je danas veći za 2.234 osiguranika, a trenutno je tako ukupno jedan milijun 544 tisuće i 562 zaposlenih.

“Dakle, danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači, to je izrazito važan podatak”, ističe Plenković, dodajući kako se nisu obistinile crne slutnje o 400 tisuća nezaposlenih.

Navodi i da, kada se zbroje sve do sada isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta, dolazi se do iznosa od gotovo 5,6 milijardi kuna, a kada se pribroje uplaćeni doprinosi, ukupan iznos doseže osam milijardi kuna.

Kako je podsjetio, potpora za ožujak je iznosila 3.250 kuna, a za travanj i svibanj 4.000 kuna neto, a primjerice u travnju ju je koristilo oko 100 tisuća poslodavaca za 570 tisuća radnika, uz isplaćenih 2,25 milijardi kuna.

Potpore za lipanj usredotočene su na sektore kojima je poslovanje iz objektivnih razloga zaustavljeno ili imaju pad prihoda od najmanje 50 posto, što se odnosi primjerice na turizam i ugostiteljstvo, dio sektora poljoprivrede, prijevoz putnika, kao i djelatnosti vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje.

Mjera za lipanj, prema procjenama Vlade, trebala bi obuhvatiti više od 15 tisuća poslodavaca i više od 70 tisuća radnika, a trebalo bi biti isplaćeno oko 280 milijuna kuna, izvijestio je Plenković.

Kada je pak riječ o broju nezaposlenih, on je veći no na početku krize u ožujku, no ima tendenciju smanjivanja. Tako je 16.ožujka u Hrvatskoj bilo gotovo 135 tisuća nezaposlenih, dok ih je danas 150,6 tisuća, trend smanjenja postoji, no Plenković kaže i da je primjetan izostanak uobičajenog sezonskog zapošljavanja u turizmu (poslovni.hr)

HIC.hr
foto: arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre