HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-politika

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

09.svibnja 2022.
SUSRET S UKRAINSKIM DRŽAVNIM VRHOM
Premijer Plenković iznenada posjetio Ukrainu, u Kiev se vratilo i Hrvatsko velepslanstvo

Plenković i Zelinski u Kievu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je iznenada stigao u Kijev gdje se sastao s cijelim ukrajinskim državnim vrhom. Nakon razgovora s Volodimirom Zelenskim održana je konferencija za novinare na kojoj je ukrajinski predsjednik, među ostalim, zahvalio hrvatskom narodu i Vladi na potpori koju daju Ukrajincima od početka ruske invazije na njihovu zemlju.

Predsjednik Ukrajine  Volodimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s
premijerom Andrejem Plenkovićem da je ovo izrazito bitan posjet koji pokazuje potporu koju RH pruža Ukrajini. Razgovarali su o nizu pitanja bitnih za Ukrajini. Zahvalio je na potpori Hrvatske rekavši da je ovo teško vrijeme za Ukrajinu.

- Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i neovisan život, za cijelu Europu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna što znači boriti se
za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti. Naši su razgovori bili plodonosni, a razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti u obrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije, rekao je ukrajinski predsjednik.

- Sankcije treba osnažiti i možemo se nadati da će uroditi plodom i da će Rusija prestati napadati. Zahvalni smo što je Hrvatska poduprla svih šest paketa sankcija. Nadamo se povratku normalnom
životu. Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju i nadamo se da će nam pomoći u tome nakon što ruske snage odu. Ruskoj vojsci u cilju je bilo prouzročiti što veća stradanja i patnju.

- Morat ćemo uložiti veliki napor kako bismo uspjeli vratiti normalan život svakom građaninu. Hrvatska
je izrazila potporu Ukrajini na putu u EU, potpisala je deklaraciju kojom to podupire, u lipnju nastavljamo te napore, za nas je to iznimno važno. Razgovarali smo o svemu što je potrebno kako bismo zaustavili rat, osobito o onome što se događa na području Donbasa, rekao je Zelenski.


Plenković: Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti

Plenković je zahvalio na pozivu i prilici da razgovaraju u Kijevu. Izrazio je snažnu potporu Hrvatske Ukrajini. Pohvalio je otpor koji ukrajinski narod pruža.

Divimo se hrabrosti ukrajinskih vojnika, rekao je.

- Hrvatska pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima i tako planiramo nastaviti, kao zemlja
koja uvijek želi biti na strani pravde. Na razini EU-a Hrvatska je poduprla pakete pomoći i sankcija i zato je moj posjet danas simbolički. Pružamo potporu putu Ukrajine u EU. Želim poslati jasnu poruku: I prije nego sam postao premijerom Hrvatske sudjelovao sam u naporima koje je ukrajinski narod ulagao u to da Ukrajina postane članica EU-a, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo
nastavit će normalno raditi. Razgovarali smo o ratnim zonama u Ukrajini i znamo koliko je stanje teško. Nastavit ćemo na razini međunarodne zajednice pružati vam potporu i diviti se otporu koji ste pokazali. Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti. Nažalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo mnogo iskustva koje možemo podijeliti s vama nakon završetka rata - u području razminiravanja i mirne reintegracije, dodao je premijer.HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre