HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


03.rujna 2019.
STATUS HRVATSKE MANJINE
Plenković u Zagrebu primio predstavnike hrvatske manjine u Sloveniji i Crnoj Gori

Banski dvori

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Banskim dvorima primio i razgovarao s predsvnicima hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji i Crnoj Gori. S premijerom su razgovarali predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije Đanin Kutnjak i te Adrijan Vuksanović, zastupnik u crnogorskom parlamentu i predsjednik Hrvatske građanske inicijative, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative te Ilija Janović, potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative, objavljeno je na aktualnoj vladinoj stranici.

Razgovarali su o statusu i položaju Hrvata u Sloveniji i Crnoj Gori.

Dok u Crnoj Gori Hrvati imaju priznat status nacionalne manjine, u Sloveniji to nije slučaj i njihov je položaj tamo u potpunosti nedefiniran. Stoga je izražena potreba daljnjih aktivnosti kako bi se status Hrvata u Sloveniji definirao, a s tim je ciljem u veljači prošle godine osnovano i Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji s namjerom koordiniranja i uspostavljanja aktivnosti koje će pridonijeti očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta te definiranju statusa Hrvata i priznanju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji.


Razgovarali su o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori, što je predmet kontinuiranog dijaloga između mješovitih povjerenstava na razini hrvatskog i crnogorskog ministarstva vanjskih poslova, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore. Predsjednik Vlade poručio je kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.


Bilo je riječi i o kontinuiranoj potpori Vlade projektima, položaju i zaštiti prava i identiteta Hrvata izvan Hrvatske, s obzirom da je u mandatu ove Vlade značajno povećan iznos sredstava namijenjenih pomoći aktivnostima udruga i zajednica hrvatske nacionalne manjine, s ciljem osnaživanja hrvatske zajednice u ostvarivanju manjinskih prava te njihovom etničkom, vjerskom, kulturnom i jezičnom identitetu.
 
 
Predsjednik Vlade Plenković na sastancima je predstavio prioritete hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, u prvoj polovici 2020. Najavio je, u tom kontekstu, da će se u svibnju u Zagrebu održati sastanak na vrhu čelnika država članica Europske unije i država jugoistočne Europe, kojim će se na dnevni red Unije staviti pitanje daljnje dinamike proširenja EU.
 
Bit će to i prigoda da vidimo što možemo učiniti u rješavanju otvorenih pitanja između država u našem susjedstvu, poručio je Plenković.

/ HIC.hr
foto:







Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre