HIC grbovi-500-100
Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku

13.kolovoza 2021.
BiH TRAŽI NJIHOVO PROCESUIRANJE
Premijer Plenković se sastao s hrvatskim generalima koji su sudjelovali u VRA "Bljesak"

Plenković se sastao s hrvatskim generalimaPremijer Andrej Plenković u četvrtak je u Banskim dvorima održao sastanak s generalima, zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak." Uz predsjednika Vlade bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsjednik Vlade izvijestio je sudionike sastanka da je Ministarstvo pravosuđa i uprave 6. kolovoza 2021. godine diplomatskim putem zaprimilo zamolnicu tužilaštva BIH za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije „Bljesak“.

Posebno je naglasio da se ne radi o optužnicama već o zamolnici za ustupanjem kaznenog progona koja je upućena Hrvatskoj temeljem članka 34. Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Uz zamolnicu zaprimljena je i opsežna dokumentacija koja je potrebno analizirati kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za postupanje po zamolnici.

Generali, zapovjednici i visoki časnici vojno-redarstvene operacije "Bljesak" informirani su o pravnim aspektima i mogućnostima vezanim uz postupanje s zaprimljenom zamolnicom, u okviru međunarodnog i domaćeg pravnog poretka.

Odluka o postupanju sa zaprimljenim zamolnicama donijet će se po završetku detaljne analize dostavljenih dokumenata koju će izraditi Ministarstvo pravosuđa i uprave i dostaviti Vladi RH. Odluka će se temeljiti na načelu zaštite nacionalnog interesa, ali i interesa osoba za koje se traži preuzimanje
kaznenog progona. Generali, zapovjednici i visoki časnici koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak“ bit će pravovremeno upoznati s odlukom o postupanju s dostavljenom zamolnicom.

U kontekstu procesnih posljedica dostavljene zamolnice objašnjeno je da temeljem članka 36. stavka 1. Sporazuma, u konkretnom slučaju pravosudna tijela BiH privremeno prekidaju sve mjere u svezi s gonjenjem za djelo navedeno u zamolnici za preuzimanje kaznenog progona.

Zaključno, još jednom je naglašeno da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačke operacije „Bljesak“ te da će Vlada RH, kao i do sada, u skladu s pravnim poretkom štiti ratne zapovjednike i hrvatske branitelje te  interese Republike Hrvatske i dignitet Domovinskog rata, objavljeno je na Vladinoj web stranici.


Plenkovićeva izjava nakon sastanka

Premijer Plenković na konferenciji za medije nakon održanoga sastanka s ratnim zapovjednicima, hrvatskim generalima, admiralima koji su obranili Hrvatsku i u Bljesku i u Oluji izvijestio da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave 6. kolovoza diplomatskim putem primilo zamolnicu koju je uputilo Tužiteljstvo BiH za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije Bljesak.
 
Rekao je da je cilj sastanka bio zapovjednike upoznati sa sadržajem zamolnice, odnosno da informaciju o čemu je riječ dobiju neposredno od hrvatske Vlade, a ne putem spekulacija u eteru.
 
Optužnice ne postoje. Ovim zahtjevom za ustupanje kaznenog progona privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od nadležnih tijela u BiH
 
"Još smo jednom naglasili da ovdje nije riječ ni o kakvima optužnicama. Optužnica nema, one ne postoje", decidiran je Plenković.
 
"Ovim zahtjevom za ustupanje kaznenog progona privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini", dodao je.
 
"Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije Bljesak u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja", rekao je premijer.
 
"Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje", pojasnio je.
 
"Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave do u detalje proučiti opsežnu dokumentaciju koja je stigla. Nakon toga ćemo donositi odluke koje su na institucijama Republike Hrvatske i zaštiti hrvatske nacionalne interese, obrambeni i legitimni karakter vojno-redarstvene operacije Bljesak vodeći računa o interesima i dignitetu ratnih zapovjednika Hrvatske vojske, ljudi koji su s hrvatskim braniteljima pridonijeli našoj slobodi i našem teritorijalnom integritetu", naglasio je Plenković.
 
Sve odluke donosit će se na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala štiteći nacionalne interese
 
"Sve odluke donosit će se na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala", istaknuo je Plenković rekavši kako su ova dva načela važna u postupanju i pristupanju tematici s kojom su suočeni.
 
"Današnji sastanak protekao je vrlo dobro, riječ je o iskrenom i otvorenom razgovoru u kojemu smo kao Vlada izvijestili ratne zapovjednike o čemu je riječ i čuli smo njihov stav. Dogovorili smo da idući sastanak na ovu temu bude nakon što Ministarstvo pravosuđa Vladi podnese odgovarajuće detaljno izvješće", rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.
 
Miljavac: Ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva
 
Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora nakon sastanka je poručio da su svi generali iznijeli svoj stav i došli do zaključka da to preuzme Ministarstvo pravosuđa te da se nakon detaljne analize sastanu i odluče o daljnjim koracima.
 
"Jednoglasno smo se složili i u tom smjeru smo i krenuli", rekao je Miljavac.
 
"Postoji  i varijanta da to jednostavno odbijemo, a što bi to značilo? Hrvatska bi se na neki način riješila tog problema, a generalima bi vjerojatno dignuli optužnice u BiH, tjeralice i mi bismo praktično bili blokirani za svoj život i da se ne mičemo iz Hrvatske”, rekao je Miljavac, navodeći da im ta varijanta nije prihvatljiva.
 
Poručio je kako generali znaju što su radili.
 
“Nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva, a u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava.”

HIC.hr
foto/video : vlada.gov.hr
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre