HIC grbovi-500-100poklon paketi

pokon paketihrvatski šah
Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku


22.studenog 2021.
DANAS U SLOVENIJI
Plenković s Janšom otkrio spomen-ploču u Otočcu na Krki

Plenković i Janša u sloveniji otkrili spomen ploču

Premijer Andrej Plenković sastao se u Otočcu na Krki sa slovenskim kolegom Janezom Janšom. 
Otkrili su spomen-ploču kod dvorca Otočec, a uz njih su na svečanosti bili i bivši premijeri Hrvatske i Slovenije iz doba borbe za samostalnost dviju država - Franjo Gregurić i Lojze Peterle.

- To zajedničko sudjelovanje u najtežim trenucima daje osjećaj dobrog susjeda. Puno pitanja smo riješili. Danas je to već sve zaboravljeno. Neka pitanja ostala su otvoren ali nadam se da ćemo ih u budućnosti riješiti na podlozi dobrog dijaloga, prijateljstva koje se pokazalo i prije 30 godina. Radostan sam što takve obljetnice imamo u prisustvu tadašnjih čelnika vlada. Danas je također puno izazova jer još uvijek nosimo zaštitne maske u borbi s pandemijom, rekao je Janez Janša. 

- Velika je čast biti u ovakvom biranom društvu, prijatelja, ljudi koji su 1991. u sudbonosnim trenucima imali i za Hrvatsku i za Sloveniju najistaknutije državne dužnosti. Još smo pod dojmom velikih strahota koji su se dogodili pod velikosrpskom agresijom uz ključnu ulogu tadašnje JNA na teritoriju Slovenije i na teritoriju Hrvatske.
Slovenija se obranila ranije i brzo, gledano s povijesne distance. Hrvatska nažalost nije bila te sreće. Imali smo okupirani teritorij od 1990. do 1995. i vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja. Praktički su nam cijele devedesete prošle u posljedicama te devedesete. Ožiljci i tragovi te bezumne politike Slobodana Miloševića osjećaju se nažalost i danas. U tom kontekstu treba vrednovati istinske i kvalitetne prijateljske odnose između Hrvatske i Slovenije, rekao je Andrej Plenković.


HRT.hr/ HIC.hr
foto: screenCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre