HIC samo najbolje iz Hrvatske
zlatnici i srebrnjaci


Atena extra djevičansko maslinovo ulje

04.veljače 2021.
POKUŠALI NELEGALNO PRIJEĆI GRANICU S BiH
Plenković uputio prosvjed Sassoliju zbog incidenta EU parlamentaraca u Hervatskoj

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je uputio prosvjed predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju zbog privatnog posjeta četvero talijanskih socijalističkih zastupnika zelenoj granici Hrvatske i BiH, i rekao da su željeli izazvati incident, priopćeno je iz Vlade.

Četvero zastupnika članovi su kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Kako je priopćeno, Plenković je u razgovoru putem videoveze naglasio kako je "cilj posjeta talijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske", uz nepoštovanje njezinih zakona i institucija.

Hrvatska je diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali. Izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

Već je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio da je posjet grupe talijanskih europarlamentaraca i novinara koji su iz Hrvatske pokušali doći do granice s BiH 30. siječnja izvan graničnog prijelaza još jedna u nizu provokacija na račun hrvatske policije.


Božinović skandal talijanskih EU parlamentaraca na granici nazvao provokacijom


Plenković je upoznao predsjednika Europskog parlamenta s naporima koje Hrvatska i njezina granična policija ulažu u kontrolu granice i sprječavanje nezakonitih prelazaka kao i s postignutim napretkom Hrvatske u završnim pripremama za pristupanje Schengenu.

Hrvatski šah, set

U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjeta talijanskih socijalističkih zastupnika u EP-u i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano niti je to odobrio Europski parlament. Naglašena je važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Europske unije.


Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli izrazio je potporu ulasku Hrvatske u Schengen te izrazio želju da se nastavi izvrsna suradnja Europskog parlamenta i Hrvatske, što je Plenković također potvrdio, dodaje se u priopćenju.Izjava premijera za hrvatske medije

U Razgovoru za hrvatske medije premijer Plenković je izjavio da se radi o privatnom posjetu četvero europskih zastupnika koji nisu došli u ime Europskog parlamenta već kao pripadnici Kluba zastupnika socijalista, povezani s određenim nevladinim udrugama u Bosni i Hercegovini, s očitim ciljem, kazao je premijer, da ilegalno prijeđu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Time se krše hrvatski propisi, dobra praksa te sve ono na što smo kao domaćini ukazali da se ne može raditi", rekao je. Izvijestio je da će sljedećih dana upoznati predsjednika Europskog parlamenta s ovim nedopustivim događajem, zbog kojeg ćemo, poručio je Plenković, uložiti prosvjed jer smatramo da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

Premijer je naveo da posebno žalosti sramotno ponašanje SDP-a. "Očito su bili povezani i u dogovoru. Dali su priopćenje koju minutu nakon što je vijest objavljena. U svakom slučaju to je protiv nacionalnih interesa Republike Hrvatske i moram priznati da mi nije jasno kako je uopće došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav potez. Do sad još nije viđen ovakav pokušaj internacionalizacije nečega što je protiv nacionalnih interesa Hrvatske", rekao je.(vlada.hr)HRT/ HIC.hr
foto:vlada.hr


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre