ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

02.rujna 2015.
SLUŽBENI POSJET
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk stigao u Zagreb

Donald Tusk i Kolinda Grabar Kitarović

ZAGREB: U prvi službeni posjet Hrvatskoj u utorak je stigao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
Susret s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović upriličen je u Uredu predsjednice, objavljeno je na webstranici predsjednice.

Predsjednica Grabar-Kitarović s predsjednikom Europskog vijeća razgovarala je i o gorućem pitanju, problemu migranata koji se nalaze na europskom prostoru. „Moje mišljenje i čvrst stav je da je to puno složenije pitanje od samog zbrinjavanja broja migranata o kojem se trenutno razgovara. Trebamo puno više surađivati“, kazala je predsjednica i dodala kako nije riječ samo o humanitarnom pitanju nego o složenom pitanju kojim ćemo se sigurno baviti sljedećih nekoliko godina. Predsjednica smatra kako je potrebno raditi na uklanjaju korijenskih uzroka zbog kojih migranti dolaze na prostor Europske unije što znači suradnju s državama sjeverne Afrike, od Libije, preko Tunisa do Egipta, ali i Jordana i Turske.

Osvrnuvši se na pitanje arbitraže sa Slovenijom, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je predsjednika Europskog vijeća i izaslanstvo izvijestila o hrvatskom stavu kada je riječ o arbitražnom postupku. „Hrvatsko je stajalište da je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran i da mu ne možemo vjerovati“, kazala je Predsjednica i dodala kako je Sabor donio jednoglasnu odluku o davanju naputka Vladi za prekidanje i za izlaz iz arbitražnog postupka. „Mi želimo riješiti pitanje granice sa Slovenijom i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ostanemo pozitivan primjer suradnje država koje imaju jedno otvoreno pitanje, ali i da to otvoreno pitanje ne postane definicija njihovih međusobnih odnosa“, kazala je Predsjednica. „Europska komisija prilikom sklapanja tog sporazuma nije bila stranka sporazuma, već je isključivo djelovala pomažući i jednoj i drugoj strani doći do rješenja. Međutim, ovo jest bilateralno pitanje i ono što očekujemo i što ćemo cijeniti i kod Europske komisije i vijeća i pojedinih članica jest da se u tome pitanju postave na način da se ne podržava stajalište niti jedne niti druge strane, već da se ohrabruje na daljnje iznalaženje rješenja“, kazala je hrvatska predsjednica.

Tusk je poručio kako su obje zemlje EU partneri te da su dobri odnosi važni. 'Žao mi je zbog tog problema', rekao je i dodao kako se nada da proces nije mrtvav, ali i da su za njega potrebne obje strane. 'Za mene nije najvažnije koju ćete proceduru odabrati nego da ta procedura bude učinkovita', poručio je. Smatra kako se radi o osjetljivom pitanju, ali se nada da će se pronaći rješenje. 'Dobra suradnja je potreba zbog drugih pitanja', zaključio je.


Prilikom susreta s predsjednikom Europskog vijeća razgovaralo se i o problemima i izazovima na prostoru jugoistoka Europe te je u tom smislu predsjednica izrazila jasan stav Hrvatske o pristupanju naših susjednih država u Europsku uniju pod preduvjetom ispunjavanja svih uvjeta pri čemu će Hrvatska pomagati i nastaviti raditi na daljnjem razvoju dobrosusjedskih odnosa.


Predsjednik Europskog vijeća Tusk susreo se i s premijerom Zoranom Milanovićem. Razgovarali su o sadašnjem stanju s migrantima, prenosi narod.hr.


Tusk o krizi s migrantima

"Sadašnja kriza s migrantima je zasigurno jedan od europskih izazova koji zahtjeva zajednički odgovor u duhu jedinstva, solidarnosti i odgovornosti! rekao Donald Tusk i dodao “To je zasigurno jedan od europskih izazova i potreban nam je zajednički odgovor u duhu jedinstva, solidarnosti i odgovornosti”.Iako, kako je dodao, izbjeglička kriza nije krivnja Europe, smatra da se u odgovoru na tu krizu mora više učiniti na europskoj razini. “Ovdje se ne radi o krivnji Europe, ali u odgovoru na krizu moramo više učiniti na europskoj razini”, kazao je Tusk, suzdržavši se od imenovanja krivaca za stanje u zemljama iz kojih kreću valovi izbjeglica prema zemljama EU-u, prvenstveno Njemačkoj i Skandinaviji.
Također je kazao da se “raduje konstruktivnoj suradnji s Hrvatskom oko odgovora” na migrantsku krizu. Potvrdio je da je s premijerom Zoranom Milanovićem razgovarao o načinima kako “pomoći zemljama koje su glavne na udaru”, u koje migranti i izbjeglice prvo ulaze na svom putu prema odredišnim zemljama.

Premijer Milanović
je za krizu s migrantima i izbjeglicama kazao da se radi o “bolnoj i napornoj temi koja traži precizan i jasan odgovor”, ali da u krizi kojoj se ne nazire kraj “ne vidi opasnost”.
Ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a, potvrdio je Tusk, sastaju se sredinom rujna na izvanrednom summitu kako bi raspravili o narednim koracima vezanim uz krizu.

Što se zapadnog Balkana tiče, Tusk je kazao da je zadatak EU-a pomoći tim zemljama na putu veće stabilnosti i prosperiteta. Ističući da je “proširenje i dalje najveći adut za promicanje naših vrijednosti”, poručio je da će EU nastaviti “pomagati zemljama u regiji na njihovom europskom putu”.

narod.hr/dnevnik.hr/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre