ADRESAR HRVATA
IZVAN RH
2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


25.svibnja 2015.
VRHOVNI SUD PRESUDIO
Branimir Glavaš ostaje na slobodi.
Branimir Glavaš

Branimir Glavaš s
e ne vraća ponovo se u istražni zatvor. Tako je odlučio Vrhovni sud RH odbivši žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je tražilo da Glavaš iza rešetaka čeka pravomoćni rasplet slučajeva 'Selotejp' i 'Garaža'.

Vrhovni sud odlučio je da Branimir Glavaš ostaje na slobodi. Kako piše Večernji list, sudsko vijeće Vrhovnog suda, čiji je predsjednik sudac Dražen Tripalo, a članovi su Žarko Dundović i dr. sc. Zdenko Konjić, još 17. travnja odbilo je žalbu državnog odvjetnika na odluku Županijskog suda u Zagrebu o puštanju Branimira Glavaša na slobodu.

Odluka je u petak poslana Županijskom sudu, no glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović rekla je tada da njen sadržaj neće biti objavljen dok je ne prime stranke u postupku.Iako je drugo sudsko vijeće Vrhovnog suda – pod predsjedanjem suca Damira Kosa– odlučujući ranije odredilo prvo da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja postupka, ali ne dulje od kazne izrečene Glavašu nepravomoćnom presudom (znači do 10 godina zatvora), Ustavni sud to je ukinuo uvaživši Glavaševu ustavnu tužbu.

Potom je Vrhovni sud odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. svibnja iduće godine, no Glavaševa je obrana istog dana ponovno zatražila njegovo puštanje na slobodu. Nakon 26 dana Remetinca i zatvorske bolnice, gdje je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. ožujka pustilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda, koje se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

Na tu se odluku Vrhovnom sudu žalilo Županijsko državno odvjetništvo tražeći da se ukine odluka izvanraspravnog vijeća i Glavaša ponovno vrati u istražni zatvor. Prije odlučivanja Vrhovni sud žalbu je poslao na tzv. razgledavanje glavnom državnom odvjetništvu, što je uobičajena procedura predviđena zakonom i Vrhovni sud za njom poseže u 'kompliciranijim slučajevima'. Glavni državni odvjetnik po tom zahtjevu ne izražava svoje mišljenje, već nakon razmatranja predmeta može eventualno odustati od podnesene žalbe, no to se u ovom slučaju, kao i većini ostalih, nije dogodilo.

izvor:hrt / hic

više o ovoj temi

Glavas; Glacvas 1; Glavas2






Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre