Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

22. studenoga 2011.
NA INTERNETU DOSTUPNI DETALJI OPTUŽBI KOJE SU UZNEMIRILE HRVATSKU
Glavaš objavio cjelovitu optužnicu iz Srbije protiv 44 hrvatska branitelja

OSIJEK - Cjelokupni spis, na 2.500 stranica sa svim iznuđenim iskazima, optužnice iz Srbije protiv 44 hrvatska branitelja, na čelu s Vladimirom Šeksom, Ivanom Vekićem, Branimirom Glavašem i Tomislavom Merčepom, osvanuo je jučer na na web stranici www.branimirglavas.com.
Kako je naš list već ranije objavio, optužnica koju je 1992. podiglo Vojno tužiteljstvo JNA za genocid protiv Šeksa, Vekića i

Glavaša toliko je slabo potkrijepljena da je teško povjerovati kako bi na temelju nje sudio bilo koji sud. U Merčepovu slučaju situacija je nešto kompliciranija. Podsjetimo, sam Glavaš nedavno je, nakon što je pročitao optužnicu iz Beograda, poručio kako ga po njoj ne bi osudio ni Željko Horvatović, koji ga je, podsjeća, u Hrvatskoj osudio na deset godina zatvora. "Nema u toj optužnici ničega protiv nas trojice. Druga je stvar što sada Šeks koristi optužnicu kako bi se prikazao kao progonjeni branitelj i poistovjetio s Gotovinom. Šeks se na taj način pokušava oprati za ona četiri glagola, 'otkriti, identificirati, uhititi, transferirati'. Međutim, Šeks je bio ideolog akcijskog plana za progon Gotovine, Brodarca i drugih branitelja, uključujući i mene", poručio je tada iz mostarskog zatvora Glavaš. U dokumentima objavljenima na njegovoj web stranici mogu se pronaći imena sva 44 hrvatska branitelja, detalji koji im se stavljaju na teret te, kako se ističe na Glavaševoj web stranici, brojni iznuđeni iskazi. Treba, naime, razumjeti okolnosti pod kojima su zarobljenih branitelji, u statusu okrivljenika i svjedoka, u Sremskoj Mitrovici i drugim logorima davali te iskaze početkom '90-ih.
Ipak, i u takvim iskazima, Šeksu, Vekiću i Glavašu na teret se u najtežem obliku stavlja tvrdnja da su "podstrekivali na izvršenje genocida", no s izrazito mršavim dokazima. Jedan od takvih je onaj da su govorili o samostalnoj Hrvatskoj i formiranju hrvatske vojske. "Glavaš je rekao da je cilj jedno novo demokratsko društvo u kojem Hrvati ne bi imali ni više ni manje prava nego drugi, a ukoliko se netko ne bude slagao s tim da će morati iz 'Lijepe Naše', milom ili silom", dio je iz iskaza Jure Marušića.
Četvrtooptuženi Merčep, međutim, prema iskazima iz spisa, u znatno je težoj situaciji. Njega zarobljeni branitelji teže i konkretnije terete za progon pripadnika srpske nacionalne manjine na području tadašnje vukovarske općine. U logoru je Merčepa u iskazu možda i najteže optuživao nekadašnji vladin povjerenik za Vukovar Marin Vidić Bili. No, kaže se i kako su lokalne vlasti ubrzo došle u sukob s Merčepom zbog njegovih metoda, pa je vladin povjerenik tražio od vlasti u Zagrebu da ga se makne s mjesta šefa ureda za narodnu obranu u Vukovaru. Cjelokupni iskazi mogu se pronaći na www.branimirglavas.com.

U optužnici koja je izazvala burne reakcije u Hrvatskoj dokazi protiv Šeksa, Vekića i Glavaša jako su mršavi
ISKAZI POD PRISILOM
Jedan od primjera "budalaština iz prisilnih iskaza" koji, prema onima koji pročitali cijeli spis, potvrđuje da sve te iskaze treba uzeti s debelom rezervom pokazuje dio iskaza Jure Marušića u kojem tvrdi da se na sastanku 15. ožujka 1991. u MZ Alojzije Stepinac čak glasovalo o etničkom čišćenju Srba, u što je zaista teško povjerovati. "Kako sam bio protiv ovakvih metoda to mi je zamjereno i više nisam bio tajnik HDZ-a", kazao je Marušić u zarobljeničkom logoru.

M.Mihaljević, (Glas Slavonije)


22. rujna 2011.
ČELNICI HDSSB-A O OPTUŽNICI ZA GENOCID IZ SRBIJE
Glavaš: Pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost
U HDSSB-u tvrde da se ova optužnica srpskog pravosuđa od presude hrvatskog suda Branimiru Glavašu razlikuje samo u tome što je napisana na - ćirilici

OSIJEK -  Izuzetno sam počašćen ovom srpskom optužnicom. S obzirom na to da su mene Šeks i njegove kolege iz HDZ-a pozivali da dokazujem svoju nevinost u postupku koji su mi oni montirali pred hrvatskim sudom, sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom na to da je nadaleko poznat kao hrabar i visoko moralan čovjek, siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna, poručio je Branimir Glavaš iz mostarskog zatvora.

24. listopada 2011.
MOSTARSKI ZATVORENIK NOSITELJ LISTA HDSSB-A U ČETVRTOJ I PETOJ IZBORNOJ JEDINICI
Branimir Glavaš: Bestijalno me se politički progoni, a ja sam unatoč tome ostao politički živ
Mene se već više godina kriminalizira, a ipak sam zadržao političku i prijateljsku potporu suradnika. To je dosad neviđeno u hrvatskoj politici

Na predstojećim parlamentarnim izborima natjecat će se i jedan sasvim poseban kandidat. Premda se Branimir Glavaš nalazi u mostarskom zatvoru, gdje služi osmogodišnju kaznu zbog počinjenja ratnog zločina, Glavni odbor njegovog HDSSB-a u nedjelju ga je unatoč tome, jer za to nema ni zakonskih prepreka, odredio za nositelja lista u obje jedinice u kojima će izaći na izbore, četvrtoj i petoj. Tim smo povodom napravili s Glavašem intervju.

– Ovo je poruka da me se HDSSB nije odrekao i da je stranka u kontinuitetu s našim temeljnim programskim polazištima. Zbog okolnosti u kojima se trenutačno nalazim, ova odluka predstavlja za mene veliku moralnu potporu i iznimno priznanje. Mene se već više godina kriminalizira, a ipak sam zadržao političku i prijateljsku potporu suradnika. To je dosad neviđeno u hrvatskoj politici. Bez lažne skromnosti, bestijalno me se politički progoni, a ja sam unatoč tome ostao politički živ, to osim mene nikome u Hrvatskoj nije uspjelo.
  
Hoćete li biti i kandidat, a ne samo nositelj listi?

-Nismo još razgovarali o kandidatima, o tome će predsjedništvo HDSSB-a raspravljati na idućoj sjednici, 30. listopada u Mostaru. Dakle, iznošenje bilo kojih imena zasad je samo nagađanje. Naravno, kad je o mojoj kandidaturi riječ, velika je nepoznanica hoće li mi vlasti u Zagrebu izdati putovnicu.

   Mislite da se zbog izbora odugovlači s izdavanjem vaše putovnice?
   – Apsolutno. Kad je ljetos istekla trajnost mojih dokumenata, prvo sam zatražio od osječke policije da mi izdaju osobnu iskaznicu, ali odgovorili su mi da ne mogu jer su za to potrebni otisci prstiju. Uputili su me da se obratim hrvatskom Generalnom konzulatu u Mostaru da mi i bez osobne iskaznice izdaju putovnicu. Tada uopće nisam razmišljao o izborima nego su mi dokumenti bili nužni radi reguliranja mojih svakodnevnih životnih potreba i nastupanja pred BiH institucijama. Problem je nastao kad su u HDZ-u shvatili da bih ja dokumente mogao iskoristiti i za sudjelovanje na izborima, a njima to nikako ne bi odgovaralo.
Dražen Ciglenečki, Novi list

Razlika između ove optužnice srpskog pravosuđa i presude hrvatskog suda generalu Branimiru Glavašu  je samo u tome što je optužnica napisana na ćirilici, a presuda na latinici - jučerašnji je komentar saborskog zastupnika HDSSB-a Dinka Burića  na vijest da je iz Beograda stigla optužnica za genocid protiv Šeksa, Vekića, Glavaša, Merčepa i još 40 branitelja.

Tu je svoju tvrdnju Burić argumentirao iznoseći niz usporedbi teksta optužnice iz Beograda i presude iz Zagreba koja je, kaže, bila preduvjet za podizanje optužnice.
»Isticali smo strahovitu konstataciju iz presude Glavašu da nije bilo agresije na RH, već da se radilo o oružanom sukobu hrvatskih i srpskih paravojnih formacija, odnosno da je do 8. listopada 1991. jedina legalna vojska bila JNA, i da će to biti temelj za optužnice protiv svih koji su prije toga dana počeli graditi hrvatsku državu. Ova optužnica najbolji je primjer da smo, nažalost, bili u pravu«, poručio je Burić, uz dodatak da je hrvatsko sudstvo obična ekspozitura srpskom sudstvu, a da i jedini i drugi služe stranim interesima.
Javno je zapitao Vladu i vrh HDZ-a priznaju li optužnicu - za koju kaže da je rezultat »izdajničke, sulude i samoubilačke« politike hrvatskih vlasti te da se njome ruše temelji hrvatske države - te hoće li konačno nešto učiniti u obranu ponosa i dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata.

»Ako priznaju presudu Glavašu, onda priznaju i ovu optužnicu, a ako je ne priznaju, pod kojim onda obrazloženjem  priznaju presudu Glavašu«, zaključio je Burić.
Burić je podsjetio kako je 14. rujna prošlo godinu dana od kada je Glavaš podnio žalbu Ustavnom sudu, a da taj sud nije uopće reagirao. Novi list

 

3. veljače 2011.
ČELNICI HDSSB-A DEMANTIRALI ŠPEKULACIJE O PRIBLIŽAVANJU HDZ-U
Glavaš: Ne dolazi u obzir nikakva pomirba s HDZ-om u Šeksovoj režiji

OSIJEK - Ne dolazi u obzir nikakvo zatopljavanje odnosa između HDSSB-a i HDZ-a. Nismo mi Anto Đapić i HSP. Ne dolazi u obzir pomirba u režiji Vladimira Šeksa - poručio je jučer telefonski iz zeničkog zatvora Branimir Glavaš. Istovremeno, čelnici njegova HDSSB-a, Vladimir Šišljagić, Krešimir Bubalo i Dinko Burić, na konferenciji za medije su poručili kako HDSSB ne želi nikakvu vezu sa "zločinačkom
organizacijom HDZ-a". Naime, previranja u osječkom HDZ-u, odnosno pokušaj rušenja Dragana Kovačevića s čela te organizacije, neki su protumačili kao "pripremanje terena" za približavanje dviju stranaka.

- Riječ je o pokušaju manipulacije biračkim tijelom i obmane HDSSB-ovih birača od strane Vladimira Šeksa, koji u tomu traži osobni interes i bolje pozicioniranje u unutarstranačkim spletkama u HDZ-u - dodaje Glavaš, koji za Josipa Salapića, kojega se smatra "vođom pobune" u osječkom HDZ-u, kaže da je do jučer bio Kovačevićev "jurišnik koji je prednjačio u sotoniziranju HDSSB-a". "Ovaj njegov potez motiviran je isključivo osobnim karijerističkim pobudama. Sramotno je što je HDZ u svrhu podmetanja biračima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji upregnuo i hrvatsku javnu televiziju", poručio je Glavaš. Za prilog u Dnevniku HTV-a od 31. siječnja Šišljagić je jučer rekao da je "tendenciozan, netočan i naručen" te odbacio sve insinuacije o mogućem koaliranju sa "zločinačkom organizacijom koji predstavlja HDZ".

- Nakon svega što je HDZ učinio - uništio gospodarstvo i doveo državu pred bankrot, kriminalizirao Domovinski rat, izdao hrvatske generale i dopustio progon branitelja - čovjek bi morao biti poremećenog uma da koalira s njima. Takvoj politici HDZ-a najavio sam rat do istrebljenja, rat protiv lopovluka i korupcije, i na tome ustrajem. S takvima nema kompromisa - poručio je Šišljagić.

U HDSSB-u smatraju kako se u pozadini previranja u osječkom HDZ-u krije sukob između Šeksa i Jadranke Kosor. "Nastoje uhvatiti što bolje pozicije za dobivanje oprosnica ili bar što povoljnijeg smještaja u 'hotelskim sobama' Remetinca", kazao je Burić. Bubalo je, pak, poručio kako jedino dobro što "kradeze" može napraviti jest da što prije ode s vlasti. "HDZ i SDP su isti, ni jedni ni drugi nisu napravili ništa za Slavoniju. HDSSB ima svoj put", zaključio je Bubalo.
M.Mihaljević

BURIĆ: ŠEKSU TREBA PSIHIJATAR

"Povjerovati da je Dragan Kovačević bio prepreka suradnji s HDSSB-om isto je kao povjerovati da Kosor, Šeks, Hebrang, Jarnjak i ostali nisu ništa znali o onome što je radio Ivo Sanader", kazao je jučer Burić dodavši kako ni krapinski pračovjek ne bi povjerovao da o sudbini osječkog HDZ-a odlučuje Tomislav Ivić "koji je poslušnički odrađivao prljavi dio političkog progona Branimira Glavaša". Šeksu je, pak, poručio da hitno potraži psihološku pomoć te mu preporučio "psihijatra s kojim se slaže u mnogočemu" - Vojislava Stanimirovića.
Dinko Burić: saborski zastupnik HDSSB-a. Ni krapinski pračovjek ne bi povjerovao da o sudbini osječkog HDZ-a odlučuje Tomislav Ivić . Glas Slavonije

 

18. listopada 2010.
Nakon Norca, i Glavaš tuži predsjednika Josipovića
Glavaš navodi da je Josipović >u donošenju svoje pravno nepismene odluke bio motiviran jedino svojom ideološkom i političkom isključivosti, zaslijepljenošću i mržnjom prema svemu što ga podsjeća na slavna Tuđmanova vremena stvaranja hrvatske države< OSIJEK/ ZAGREB - Osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš u nedjelju se iz pritvorske jedinice Suda BiH u Sarajevu oglasio priopćenjem za javnost u kojem je zatražio da Ustavni i Upravni sud RH ukinu i ponište odluku hrvatskog predsjednika i zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića o oduzimanju njegovih odličja, jer su mu tom odlukom povrijeđena prava zajamčena Ustavom. Glavaš navodi da je Josipović >u donošenju svoje pravno nepismene odluke bio motiviran jedino svojom ideološkom i političkom isključivosti, zaslijepljenošću i mržnjom prema svemu što ga podsjeća na slavna Tuđmanova vremena stvaranja hrvatske države<.
I Mirko Norac, koji je na odsluženju zatvorske kazne od 12 godina za ratni zločin protiv civila, podnio je Upravnome sudu tužbu protiv predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS-a Ive Josipovića kojom traži poništenje odluke o oduzimanju čina general-bojnika smatrajući tu Josipovićevu odluku nezakonitom, potvrdio je Hini u telefonskom razgovoru Norčev odvjetnik Vlatko Nuić iz Pule. Pozivajući se na članak Ustava, u tužbi se napominje da predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik OS-a ima jedino ovlast da u skladu sa zakonom imenuje i razrješuje vojne zapovjednike, dakle djelatne vojne osobe. Norac je pak od 2007. u invalidskoj mirovini i ima status civilne osobe.
>Smatram da je moja odluka o oduzimanju čina i odličja potpuno zakonita. Smatram prije svega da je moralna, jer meni je nezamislivo da netko tko je počinio onakav zločin bude časnik<, komentirao je predsjednik Ivo Josipović novinarima u subotu na marginama 7. regionalnog foruma za tranzicijsku pravdu. [M. S. G./ Hina] Vjesnik

 

29. rujna 2010.
Očekivana posljedica politički motiviranog i montiranog procesa"
Glavaš uhićen, HDSSB ga i dalje brani
U povodu uhićenja Branimira Glavaša u BiH, nakon što je Vrhovni sud BiH potvrdio pravomoćnu presudu Vrhovnog suda RH zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. - predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić kasno sinoć je priopćio kako "HDSSB zajedno s Branimirom Glavašem i njegovim odvjetničkim timom nastavljaju pravnu bitku u dokazivanju njegove nevinosti".
.Bivši hrvatski saborski zastupnik Branimir Glavaš uhićen je u utorak kasno popodne u Drinovcima u BiH, gdje živi otkako je u Zagrebu pravomoćno osuđen za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991., doznaje se od jednog od njegovih odvjetnika Ante Madunića.
Šišljagić u priopćenju također, uz ostalo, tvrdi kako je uhićenje Branimira Glavaša u BiH "očekivana posljedica politički motiviranog i montiranog procesa".
Dodaje da "HDSSB odlučno nastavlja sa svojim aktivnostima u realizaciji programa koji za cilj ima svekoliku obnovu i razvoj Slavonije i Baranje, a time i jačanje gospodarskog i europskog potencijala Hrvatske".
Na upit da li znaju gdje se Glavaš nalazi predsjednik HDSSB-a Šišljagić je rekao kako je u kontaktu s Glavaševim odvjetnicima te da ima informaciju da je na putu za Sarajevo.

 

 

2. kolovoza 2010.
VRHOVNI SUD SAMO DJELOMIČNO UVAŽIO ŽALBE OPTUŽENIH ZA RATNI ZLOČIN U OSIJEKU I SMANJIO IM ZATVORSKE KAZNE, ŠOKIRANI ODVJETNICI NAJAVILI USTAVNE TUŽBE
Glavaš: Dokazat ću svoju nevinost, ova presuda je politički kompromis
ZAGREB - Vrhovni sud RH jučer je na svojim internetskim stranicama objavio presudu kojom je potvrđeno da je Branimir Glavaš kriv za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., ali je provooptuženom u slučajevima "garaža" i "selotejp" zatvorska kazna ipak preinačena. Naime, Vrhovni sud je djelomično prihvatio žalbu Branimira Glavaša smatrajući kako se u konkretnom slučaju nije radilo o više kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva nego samo o jednom te mu je smanjio jedinstvenu kaznu s deset na osam godina zatvora. Sve ostale žalbene i dokazne prijedloge koje je Glavaševa obrana podnijela na nekoliko stotina stranica Vrhovni sud nije uvažio.
Prema ocjeni Vrhovnog suda, prvostupanjski je iznio niz dokaza iz kojih proizlazi da je Glavaš imao stvarnu zapovjednu moć u Osijeku 1991. iako formalno nije bio zapovjednikom ni jedne vojne formacije do studenoga te godine. Iskazi brojnih svjedoka iz tog vremena poput Vladimira Šeksa, Milana Ramljaka, Karla Gorinšeka i Zlatka Kramarića za sud nisu bili odlučni za utvrđivanje Glavaševe kaznene odgovornosti.

Konferencija za novinare u ponedjeljak
Drugooptuženom Ivici Krnjaku zatvorska je kazna smanjena s osam na sedam godina, trećeoptuženoj Gordani Getoš Magdić sa sedam na pet, dok je Dini Kontiću i Zdravku Dragiću Vrhovni sud smanjio kaznu zatvora s pet na tri i pol godine, a Tihomiru Valentiću s pet na 4,5 godina zatvora.
U obrazloženju smanjenja kazne svim okrivljenicima Vrhovni je sud istaknuo njihovu neosuđivanost i prije i poslije ovih događaja, ali iz same presude je vidljivo da su posljednja trojica dobila kazne ispod zakonskog minimuna od pet godina, što upućuje da se i ovdje radi o političko-pravnom kompromisu, slično kao i u slučaju Tihomira Blaškića u Haagu.
- Nisam kriv, osudili su nevinog čovjeka i riječ je o političkoj kompromisnoj presudi. Ako su suci Vrhovnog suda nedvojbeno utvrdili da sam kriv za brutalne zločine nad civilnim stanovništvom za vrijeme Domovinskog rata, onda mi je sud trebao izreći maksimalnu zakonom propisanu kaznu. Ali ja ću i dalje ustrajati u dokazivanju svoje nevinosti, a o svim drugim detaljima izvijestit ću javnost na konferenciji za novinare koju ću održati u ponedjeljak u Sarajevu ili Mostaru. Tamo ću reći sve što znam o nepoznanicama, tj. detaljima iz policijskog i sudskog progona kojem sam bio izložen posljednjih pet godina, kao i o detaljima ovih zločina koji su javnosti nepoznanica, a koji nisu zanimali ni policiju ni tužiteljstvo niti sud - izjavio nam je jučer Branimir Glavaš koji se od svibnja prošle godine nalazi u Bosni i Hercegovini.

Ante Madunić, jedan od Glavaševih odvjetnika, najavio je tužbu Ustavnom sudu.
- Na sve raspoložive načine pokušat ćemo oboriti ovu presudu i dokazati pravu istinu. Osobno, vrlo sam razočaran ovom odlukom jer se ne zasniva na činjenicama. Bio sam uvjeren da će Vrhovni sud ukinuti prvostupanjsku presudu, ali nećemo se predati - kazao nam je jučer Madunić, najavivši kako će se žaliti i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. "Kazna je potpuno apsurdna, jer ako je Vrhovni sud već utvrdio da se ovdje radi o ratnom zločinu, onda su izrečene kazne apsolutno preblage. A s obzirom na to da sam uvjeren u nevinost mog branjenika, tada je i jedan dan zatvora previsoka kazna", ustvrdio je Madunić.

Tragične posljedice za Hrvatsku
Najogorčeniji je bio odvjetnik Dražen Matijević: "Nakon ove presude svaki građanin RH mora biti u najmanju ruku zabrinut. Ova presuda predstavlja osobnu tragediju za ljude koji su osuđeni, a nisu počinili ono što im se stavlja na teret. Međutim, ona će imati implikacije i na mnoge druge stvari. Prije svega, mogla bi imati teške tragične posljedice za Hrvatsku jer je u prvostupanjskoj presudi Županijskog suda, koju je sada potvrdio i Vrhovni sud, izrijekom napisano da RH 1991. godine nije ni postojala kao država. To znači da nije bilo agresije na RH od strane Srbije i Crne Gore nego se ovdje vodio lokalni građanski rat pa samim tim i hrvatski branitelji nisu bili pripadnici regularne vojske nego neki pobunjenici. Takva presuda jednog hrvatskog suda imat će implikacije i na druge postupke koji se vode protiv hrvatskih branitelja kako na domaćem pravosuđu, tako i u Haagu," smatra Matijević.
I on je najavio kako će podnijeti ustavnu tužbu na pravomoćnu presudu jer je ona, kaže, direktna uvreda Ustavu. "Presuda Županijskog suda koju je bez imalo dvojbe potvrdio i Vrhovni sud de facto ne priznaje Ustavnu odluku Sabora o neovisnosti iz 1991. Ne priznaje ni Saborsku deklaraciju o Domovinskom ratu iz 2003. godine, a ni božićni Ustav iz 1990. godine", tvrdi Matijević.
Dražen BOROŠ

KOVAČ: OVO JE VRHUNAC KOMPROMISA
- Već dulje vrijeme svjedoci smo brojnih kompromisnih presuda, ali ova predstavlja vrhunac. Iz visine kazni koje je presudio Vrhovni sud jasno je da se u ovom postupku trebao samo opravdati dugotrajan pritvor i platiti troškove jer kako drugačije objasniti da je moj branjenik dobio točno onoliku kaznu koliko je proveo u pritvoru. Ne ostaje mi ništa drugo nego se upitati kakav je to ratni zločin za koji se dobije 3,5 godina zatvora, ako nije riječ o kompromisnoj presudi - kaže Radan Kovač, branitelj Dine Kontića.

ČETVERO USKORO NA SLOBODI
S obzirom na to da je presuda sada postala pravomoćna i izvršna, čak četvero osuđenika uskoro će se naći na slobodi. Dino Kontić i Zdravko Dragić bi sljedećih dana trebali izići na slobodu budući da su u pritvoru poveli tri godine i tri mjeseca, a Tihomir Valentić i Gordana Getoš Magdić već danas mogu zatražiti uvjetni otpust s obzirom na to da su izdržali više od dvije trećine kazne.

IZUZETNO ZNAČAJAN DOPRINOS OBRANI HRVATSKE
Uvažavajući razloge koje je pri odmjeravanju kazne iznio prvostupanjski sud, Vrhovni sud istaknuo je i da je Branimir Glavaš neosuđivana osoba, s izuzetno značajnim doprinosom za obranu Republike Hrvatske od nametnutog agresivnog rata, iz kojeg rata je izašao s činom generala Hrvatske vojske. Vrhovni sud ističe kako treba cijeniti i činjenicu da su kaznena djela počinjena u najtežim trenucima za opstanak Hrvatske, odnosno nakon pada Vukovara i strahovitih zločina nad civilnim hrvatskim stanovništvom, što, smatraju suci, nikako ne opravdava činjenje ovog kaznenog djela, ali upućuje na situaciju panike i straha u kojoj se našao grad Osijek nakon pada Vukovara, kada su cijevi svih oružja neprijatelja bile uperene u njegovom pravcu. "Također valja primijetiti da optuženi Branimir Glavaš od 1991. naovamo nije počinio nikakvo kazneno djelo, što znači da je riječ o jednom situacijskom deliktu koji je specifičan samo za ratno stanje u kojemu se našla Republika Hrvatske, jer drugih kaznenih djela ovaj optuženik nije činio ni prije, a ni poslije..." stoji u odluci.

REŠETAR I BABIĆ: PODIĆI ĆEMO USTAVNE TUŽBE
Odvjetnici Ivice Krnjaka i Gordane Getoš Magdić najavili su ustavnu tužbu. "Nisam zadovoljan ovakvom presudom jer je ona praktički osuđujuća, s obzirom na to da je mojemu klijentu kazna zatvora smanjena za samo godinu dana. Očekivao sam da će presuda biti ukinuta, s obzirom na niz proceduralnih pogrešaka tijekom postupka, kada se, recimo, gospodina Krnjaka zatvaralo samo da se postupak što brže okonča ili ga se izvlačilo iz bolnice... Čim nam stigne presuda, planiramo podignuti ustavnu tužbu", ističe Rešetar. Antun Babić, odvjetnik Gordane Getoš Magdić, također smatra kako je njegova klijentica trebala biti oslobođena. "Smatrao sam da će Vrhovni sud potpuno ukinuti prethodnu presudu, s obzirom na to da je Gordana Getoš Magdić osuđena u postupku u kojemu je procedura kršena u više navrata. Dapače, njoj je presuda izrečena samo na osnovi policijskog ispitivanja koje je obavljeno u potpuno nezakonitim okolnostima", zaključio je Babić.(T.Levak)

Ante Madunić odvjetnik Branimira Glavaša
Na sve raspoložive načine pokušat ćemo oboriti ovu presudu i dokazati pravu istinu. Vrlo sam razočaran ovom odlukom jer se ne zasniva na činjenicama
Glas Slavonije

2. studenoga 2009.
I drugostupanjski sud BiH odbio molbu Hrvatske za Glavaševo izručenje
Bosna i Hercegovina definitivno neće izručiti Branimira Glavaša Hrvatskoj. Barem ne još neko vrijeme, odnosno do eventualnih izmjena zakona u obje države
Odlučio je tako prošloga tjedna Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu u drugostupanjskom postupku, koji je potvrdio prvostupanjsko rješenje od 23. lipnja ove godine kojim je "odbijena molba pravosudnih organa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog Branimira Glavaša."
Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa je po Glavaševom bijegu iz Hrvatske službeno zatražilo od BiH da ga izruče hrvatskim pravosudnim organima, no to je zbog već dobro poznatih razloga i nepostojanja ugovora o međusobnom izručivanju od samoga početka bila utopija.
Prije odluke drugostupanjskog suda cijeli je spis bio i na razmatranju u Tužilaštvu BiH, koje je također potvrdilo prvostupanjsko rješenje uz obrazloženje da za Glavaševo izručenje "nisu ispunjeni zakonski uvjeti, jer je potraživani državljanin BiH."
Slijedom svih tih očitovanja, sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Meddžida Kreso uz asistenciju sudaca dr. Miloša Babića i Nedžada Popovca donijelo je odluku kojom se definitivno odbija Glavaševo izručenje Hrvatskoj, čime će on i dalje moći uživati slobodu u BiH, koju u Hrvatskoj ne bi imao zbog nepravomoćne presude za ratne zločine u Osijeku 1991. i 1992. godine.
N. P. / EPEHA, foto: arhiv cropix, Slobodna Dalmacija

 

24. lipnja 2009.
Sud BiH odbio zahtjev za Glavaševim izručenjem
Sud BiH u utorak je donio odluku kojom se odbacuje hrvatski zahtjev za izručenjem Branimira Glavaša, potvrđeno je u Uredu za odnose s javnošću Suda BiH.
Izvanraspravno vijeće Suda BiH utvrdilo je kako je Branimir Glavaš državljanin BiH te da stoga ne može biti izručen pravosudnim tijelima druge države.
Sud BiH nije provjeravao valjanost Glavaševa bosanskohercegovačkog državljanstva nego je samo utvrdio kako ga on posjeduje, što je i zakonska zapreka za njegovo izručenje.
Na odluku izvanraspravnog vijeća Suda BiH dopuštena je žalba.
Glavaš je nakon presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je u svibnju nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, pobjegao u BiH čije državljanstvo posjeduje uz hrvatsko. Slobodna Dalmacija

 

21. svibnja 2009.
Hrvatski Sabor odobrio Glavaševo pritvaranje
Nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) prije desetak dana skinulo imunitet Branimiru Glavašu i time odobrilo njegovo pritvaranje na temelju presude za ratni zločin, danas je tu odluku većinom glasova odobrio saborski plenum.
U raspravi je protiv takve odluke bio Boro Grubišić (HDSSB) koji je rekao da se radi o političkom procesu protiv "mučenika" Glavaša, te ustvrdio kako su i odluka suda i odluka MIP-a, te današnja rasprava "žalosni, sramotni i tragični događaj".
- Kome to danas osuda hrvatskog generala donosi bodove? - upitao je Grubišić i upozorio kako do danas još uvijek nije podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja za razaranje gradova i sela u Slavoniji koja je, naglasio je, najviše stradala u Domovinskome ratu.
"Zar državni odvjetnik i sudovi u Hrvatskoj nemaju pravo tražiti sudski i kazneni progon? Tko je to zabranio?", nastavio je s upitima Grubišić upozorivši kako je dužnost hrvatskih sudova da sve zločince "privedu pravdi".
"A s presudom Glavašu pokazali smo da je pravda selektivna i nije jednaka za sve", ocijenio je HDSSB-ov zastupnik ustvrdivši kako se na temelju presude Glavašu može zaključiti da je ponovno "udaren pečat genocidnosti hrvatskom narodu, te da se priprema teren za nove sukobe unutar tog naroda".
Kao potvrdu naveo je da u presudi stoji formulacija da je Glavaš kaznena djela počinio "za vrijeme oružanog sukoba". "Gle formulacije! Nema Domovinskog rata, nema agresije na Hrvatsku. O čemu to govorimo?", ponovno je upitao Grubišić zaključivši kako, bez obzira na pokušaje uvođenja "nove istine", hrvatski narod i Slavonija "neće pasti".
Damir Kajin (IDS) složio se kako je Slavonija najviše stradala, ali rekao kako svaki zločin, bio počinjen između 1941. i 1945, nakon 1945., ili između 1991. i 1995. treba sankcionirati. "Želim vjerovati da suđenje Glavašu nije bilo politički motivirano", dodao je Kajin i ustvrdio kako bi Glavaša trebalo iz BiH, gdje se trenutačno nalazi, prepratiti u Hrvatsku u pritvor, te da dvije države o tom i sličnim slučajevima trebaju postići sporazum.
Arsen Bauk (SDP) rekao je kako će njihov klub glasovati za odluku MIP-a. Podsjetio je da je SDP bio za skidanje Glavaševa imuniteta i kad je lani njegovo pritvaranje tražilo Državno odvjetništvo, a kada je saborska većina to odbila učiniti.
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) 11. svibnja Branimiru Glavašu ukinulo je zastupnički imunitet za pritvor.
MIP je odobrio zahtjev zagrebačkog Županijskog suda koji je u petak 8. svibnja, nakon presude Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin u Osijeku 1991., od Sabora zatražio odobrenje za Glavaševo pritvaranje, odnosno ukidanje zastupničkog imuniteta za pritvor.  Slobodna Dalmacija

 

15. svibnja 2009.
Sud pustio Glavaša na slobodu
Izvanraspravno vijeće Suda BiH odlučilo je u petak pustiti na slobodu Branimira Glavaša, potvrdio je Glavašev odvjetnik Nikica Gržić. Gržić je novinarima pročitao rješenje Suda BiH u kojemu stoji da se ukida prvostupanjska odluka o Glavaševu pritvaranju te da ga se odmah pusti na slobodu.
Gržić je izjavio da tužiteljstvo BiH nema pravo žalbe na takvu odluku. Slobodna Dalmacija


15. svibnja 2009.
Tužiteljstvo BiH odredilo Glavašu jednomjesečni pritvor
Sud Bosne i Hercegovine odredio je u četvrtak jednomjesečni pritvor Branimiru Glavašu, potvrdila je novinarima glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić.
Uz produljenje pritvora, sud je dao zadaću tužiteljstvu BiH da u roku od 40 dana dostavi dodatnu dokumentaciju vezanu uz ovaj slučaj.
"Riječ je o ekstradicijskom pritvoru koji može trajati do dokončanja ekstradicijskog postupka", izjavila je novinarima glasnogovornica suda Manuela Hodžić, objašnjavajući kako će se Glavaša svakako pustiti na slobodu ne dostavi li tužiteljstvo na vrijeme traženu dokumentaciju.
Hodžić je istaknula kako je riječ o prvostupanjskoj odluci na koju i tužiteljstvo i obrana mogu uložiti priziv u roku od 24 sata.
Glavašev odvjetnik Nikica Gržić, koji je izjavio kako je zaprepašten odlukom suda BiH, potvrdio je kako će u zakonskom roku uložiti žalbu no kakav god njen rezultat bio odluka prizivnog vijeća suda BiH ne može se očekivati prije ponedjeljka što znači da Glavaš do tada svakako ostaje u pritvoru.
"Ja u 30 godina svoje prakse nisam vidio ovakvu sudsku odluku", kazao je Gržić istaknuvši kako je njegov branjenik zadržan u pritvoru unatoč činjenici da je sud utvrdio kako Glavaš ima potpuno ispravne dokumente kojima dokazuje državljanstvo BiH.
Glasnogovornica Suda BiH također je potvrdila kako je stajalište suda da su Glavaševi dokumenti iz BiH ispravni i izdani sukladno zakonu.
"Pravno tumačenje suca koji je radio na ovom predmetu (Branko Perić) je kako je odluka o pritvoru svojevrsni presedan no konačnu odluku imat će prizivno vijeće", kazala je Hodžić.
Po njezinim riječima, sudac Perić je ocijenio kako "u specifičnom kontekstu zemalja u okružju kruto tumačenje pojma državljanstva podriva pravo i pravdu".
Zakonima BiH nije izrijekom predviđena najveća moguća duljina trajanja ekstradicijskog pritvora.
Glavašev odvjetnik Gržić kazao je novinarima kako pak iz sudske odluke proistječe da je Hrvatska zapravo ta koja je dužna u roku od 40 dana dostaviti sve spise propisane zakonom radi izručenja Glavaša Hrvatskoj.
"Sve se svodi uglavnom na političke ocjene a ne na pravo", kazao je Gržić ustvrdivši kako je Glavaševo državljanstvo BiH i dalje zapreka za njegovo izručenje.
Objašnjavajući kakvi su to politički razlozi vodili suca Perića, Gržić je kazao kako je riječ o njegovoj (sučevoj) ocjeni da neke osobe izbjegavaju kazneni progon sklanjanjem u drugu državu.
"Sud misli da je Glavaš upisom u knjigu državljana pokušao izbjeći kazneni progon u Hrvatskoj jer je upis obavljen nakon započinjanja postupka u kojemu je sada nepravomoćno osuđen", kazao je Gržić.
"Ovo je elementarno kršenje zakona", zaključio je Gržić.
Branimir Glavaš, koji je nakon nepravomoćne presude za ratni zločin u Hrvatskoj pobjegao u BiH, trenutačno se nalazi u pritvoru suda BiH u Sarajevu, gdje je smješten u srijedu.
Glavaša je policija Federacije BiH privela na temelju međunarodne tjeralice što ju je za njim raspisala hrvatska policija nakon nepravomoćne presude kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku. Slobodna Dalmacija

 

14. svibnja 2009.
Glavaš ostaje u pritvoru u Sarajevu 24 sata
SARAJEVO - Saborski zastupnik Branimir Glavaš ostat će u pritvoru tužiteljstva BiH do četvrtka ujutro, izjavio je njegov odvjetnik Nikica Gržić nakon saslušanja obavljenog u srijedu u Sarajevu. "Po nalogu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina Glavašu je određen pritvor do sutra ujutro u 8,15 sati odnosno na 24 sata koliko je to zakonom predviđeno", kazao je Gržić novinarima. Branimir Glavaš po njegovim je riječima tijekom saslušanja u Tužiteljstvu predočio važeće dokumente koji potvrđuju da je on državljanin BiH. Gržić drži kako je to bilo dovoljno da bi se njegova branjenika pustilo na slobodu, no glavni tužitelj ipak je odlučio drugačije. Odvjetnik Gržić kazao je kako pretpostavlja da je razlog zbog kojega je određeno Glavaševo zadržavanje u pritvoru dodatna provjera dokumenata. Branimir Glavaš priveden je u srijedu na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim izdala hrvatska policija. Po navodima glasnogovornika Uprave policije MUP-a Federacije BH Roberta Svrtaka, on je uhićen na području Kupresa. Glavaš je pri ulasku u zgradu Tužiteljstva BiH odbio komentirati bilo što vezano uz njegovo uhićenje ili privođenje kazavši u prolazu tek kako je "došao u svoju drugu domovinu". Vjesnik

 

13. svibnja 2009.
Glavašev sin Filip prozvao policiju: Zašto me niste priveli kad sam ja zapalio zastavu HDZ-a?
Sin Branimira Glavaša,  Filip danas je prozvao PU osječko-baranjsku zato što ga nije pozvala na obavijesni razgovor zbog paljenja HDZ-ove zastave na predizbornom skupu HDSSB-a održanom u nedjelju 10. svibnja u Belišću. Naime, prema njegovim riječima poziv je dobila nekolicina članova HDSSB-a, ali ne i on.
- Zastavu sam zapalio ja i to istu onu koju je moj otac čuvao 20 godina, a zapalio sam je jer su Ivo Sanader i HDZ mom ocu nanijeli nepravdu, progonili ga četiri godine, lažno optužili i presudili u političkom procesu. Time sam želio svima dati na znanje da iza nepravde koju je doživio moj otac, naša obitelj i prijatelji stoji Ivo Sanader. Neki će reći da je to nasilnički ili huliganski čin, ali ja u ovom trenutku nemam drugog načina boriti se protiv sramne nepravde koju je Sanader nanio mome ocu - pročitao je unaprijed pripremljenu izjavu Filip Glavaš nastavivši:
- Zamolio sam sve koji su dobili policijski poziv da se na njega ne odazovu jer za paljenje zastave trebam odgovarati ja, a moji stranački prijatelji su me u tome odlučili podržati i ne odazvati se policiji dok ne pozovu i mene. Pitam se je li razlog zašto me nisu pozvali to što se za nekoliko dana održavaju lokalni izbori pa vlastodršci misle da bi privođenje Glavaševog sina štetilo HDZ-u, znači li to da se iza takvog perfidnog postupka krije bojazan da bi za građane bilo malo previše sada početi proganjati i Glavaševog sina? - rekao je Filip poentiravši na kraju u stilu svoga oca.
- Ovime se pokazuje da nismo svi pred zakonom jednaki, a ja ne želim da itko snosi posljedice nečega što sam ja napravio. I zato pozivam vlastodršce da pošalju policiju po mene, privedu me, a ako treba i sude! - zaključio je Filip Glavaš koji je uzgred nakon izricanja presude svome ocu pred zgradom Županijskog suda u Zagrebu premijeru Sanaderu poručio da će mu "suditi narod, a nadam se uskoro i vječni sud."
Nikola Patković / EPEHA, Slobodna Dalmacija

 

13. svibnja 2009.
Glavaš uhićen
Na temelju međunarodne tjeralice jutros je u Bosni i Hercegovini uhićen Branimir Glavaš. Oko 11 sati u Sarajevu se očekuje njegovo privođenje. Potvrdio je to za HTV Glavašev sarajevski odvjetnik Nikica Gržić.
Prema proceduri, policija će s Glavašem obaviti obavijesni razgovor te utvrditi  je li državljanstvo BiH stekao legalno.
S obzirom na to da je policija BiH potvrdila kako je Glavaš zatražio i dobio njihovo državljanstvo, očekuje se da će biti slobodan. Bosanskohercegovačko državljanstvo zakonska je zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj.
Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu Glavašu je odredilo pritvor nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo donijelo odluku o ukidanju zastupničkog imuniteta. Glavaš je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina.

Mesić za sporazum o izručivanju
Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je jučer da bi se problemi neizručivanja državljana između Hrvatske i BiH trebali riješiti međudržavnim sporazumom. Pritom je kazao i da se ne bi trebala raditi selekcija prema kaznenim djelima, jer bi se opet tražio izlaz koga treba izručiti, a koga ne.HRT

 

12. svibnja 2009.
Branimir Glavaš: Nek' mi se sudi u BiH!
ZAGREB - Odbjegli Branimir Glavaš je, nakon raspisivanja tjeralice u Republici Hrvatskoj, prvi intervju (koji će biti objavljen u srijedu) u BiH odlučio dati sarajevskom Dnevnom avazu.
Glavaš u intervjuu, prema najavama Dnevnog avaza, govori o razlozima bijega u BiH, o tome tko mu je pomogao u Hercegovini kao i o tome kako je dobio  novo državljanstvo. Odbjegli hrvatski general i osuđenik na deset godina zatvora ponovno je optužio hrvatskoga premijera Sanadera za  "montiranja procesa" protiv njega.
No, ono što je zanimljivo, Glavaš je u Dnevnom avazu izrazio spremnost da surađuje s bosanskohercegovačkim ustanovama te da mu se sudi u Bosini i Hercegovini.
Prema očekivanju, nakon što nadležne institucije BiH utvrde da je Glavaš državljanin BiH, on će  biti pušten na slobodu. Budući da BiH ne izručuje svoje državljane, Glavaš neće biti vraćen u Hrvatsku. To se ne može dogoditi čak ni u slučaju kad presuda u RH bude pravomoćna, a da Hrvatska i BiH pritom već imaju potpisan sporazum o izdržavanju kaznenih sankcija.
Naime, taj sporazum se, prema ranijim najavama hrvatskoga ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, neće odnositi na vojna i politička pitanja. Dakle,  mogućnost da Glavaš u BiH ne bude slobodan čovjek je vrlo mala. To se može dogoditi pod pretpostavkom da Hrvatska ustupi predmet  BiH poslije  čega bi se Glavašu  sudilo u Sarajevu ili u Ljubuškome. 
Ante Krstanović, vlasnik i urednik portala sujica.net, koji je prvi objavio fotografiju odbjeglog Branimira Glavaša, komentirao je da je posve prirodno što je Glavaš prvi intervju, nakon bijega u susjednu zemlju, dao medijima BiH. Krstanović je potvrdio da je, zajedno s Glavašem, fotografiran pokraj Buškoga jezera 6. svibnja, dakle dva dana prije izricanja presude. Nakon toga Glavaš se više nije vraćao u Grabovicu, u kuću Ivana Drmića, pokraj Buškoga jezera. 

Izdana i međunarodna tjeralica
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdio je novinarima kako je MUP izdao međunarodnu tjeralicu za Branimirom Glavašem. - Tjeralica je izdana, ići ćemo preko Interpola, a vidjeli ste kakav Glavaš ima status u BiH. To je, rekao bih, izvan naše ingerencije - izjavio je ministar Karamarko u utorak u Tovarniku u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Ministar je dodao i kako je hrvatska policija u kontaktu s policijom BiH. - BiH policija ima svoju proceduru. Glavaš će biti pozvan na razgovor, ako već nije, a nakon toga će odlučiti što će sa građaninom svoje Republike - rekao je Karamarko.
Na upit novinara, Karamarko je komentirao i izjavu HDSSB-ovca Vladimira Šišljagića kako bi Branimir Glavaš mogao biti likvidiran, rekavši kako je takva izjava neozbiljna i kako je Šišljagić "ako ima takve informacije dužan to prijaviti". (Sanja Butigan/EPEHA)
Ivica Radoš, Jutarnji list

 

12. svibnja 2009.
Potjernica za Glavašem
Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora jučer je ukinulo imunitet kojeg je Glavaš uživao kao saborski zastupnik i pomoću kojeg je najvjerojatnije prošli tjedan uspio nesmetano prijeći granicu s BiH.
Nekoliko sati nakon ukidanja imuniteta Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske raspisalo je "lokalnu" tjeralicu za Glavašem te se dalo u postupak raspisivanja međunarodne tjeralice za njime.
Kako sada stvari stoje, Glavaš bi mogao biti uhićen tek po dolasku u Hrvatsku, međutim i nakon raspisivanja međunarodne tjeralice policija u BiH ga najvjerojatnije neće uhititi s obzirom da ima bosansko-hercegovačko državljanstvo.
Glavaš je, pak, sam prije nekoliko dana u video poruci koju je poslao hrvatskim medijima, izjavio da je "dva puta Sanaderu dozvolio da ga uhiti" te da mu "treći puta neće priuštiti to zadovoljstvo".
Policija u BiH nedavno je obavila informativni razgovor s Glavašem koji se zasad ne treba bojati izručenja od strane bosansko-hercegovačkih vlasti kojima ustav BiH brani izručivanje državljana BiH drugim državama.
Riječ je o situaciji koja je već viđena u slučajevima riječkog kirurga Ognjena Šimića (osuđenog zbog primanja mita) i bivšeg člana predsjedništva BiH te bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića koji je prije mjesec dana otet u Novom Zagrebu nakon čega je ilegalno prebačen u BiH odakle je uspio pobjeći otmičarima i opet ilegalno prijeći granicu s Hrvatskom.

Objavljena prva Glavaševa fotografija iz Hercegovine
Kada se u srijedu fotografirao s Branimirom Glavašem, vlasnik portala Sujica.net  Ante Krstanović, nije ni slutio koliku će pažnju hrvatskih medija izazvati javno objavljivanje fotografije.
Krstanović je, naime,  na svome portalu objavio fotografiju na kojoj se fotografirao s Glavašem 6. svibnja nakon što je odradio posao postavljanja satelitske antene na jednoj kući u selu Korita u općini Tomislavgrad u BiH.
Riječ je o kući u kojoj je Glavaš tada boravio, a na koju je Krstanović postavio antenu nakon čega se fotografirao s dobro raspoloženim Glavašem.
U razgovoru za Index Krstanović je rekao da ima samo jednu fotografiju koju je objavio te dodao da ne želi ništa više komentirati o prošlotjednom susretu s Glavašem. Dodao je da se nakon što je Glavašu 8. svibnja izrečena presuda, više s njim nije susreo.

Bjegunci od pravde
Osim ova dva slučaja tu su i slučajevi Željka Vrbata, jednog od sudionika neuspjele pljačke trgovačkog centra Getro u Sesvetama, potom tajkuna Joze Ćurkovića za kojim je tjeralica raspisana zbog malverzacija u tvornici Salonit te slučaj Svjetlana Stanića, zajedno s bivšim dužnosnikom HFP-a Ivanom Gotovcem optuženog za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju.
Stanić se doduše nakon nekoliko mjeseci bijega ipak pojavio pred Županijskim sudom u Zagrebu gdje je nakon sudskog postupka oslobođen optužbi za korupciju.
Zbog ovih i sličnih slučajeva hrvatski predsjednik Stjepan Mesić već dulje vrijeme, podsjeća Index, inzistira na potpisivanju sporazuma o izručivanju osoba kojima prijeti kazneni progon ili protiv njih postoje sudske presude. Hrvatska Vlada već neko vrijeme radi na prijedlogu sporazuma, međutim "klauzula" kojom bi se sporazum odnosio prije svega na osobe iz kriminalnog miljea znači da bi Glavaš mogao izbjeći mogućnost izručenja Hrvatskoj.
Mesić je jučer za Hrvatsku televiziju (HTV) rekao da se prošlotjedni scenarij koji se odigrao u Glavaševu slučaju mogao predvidjeti. Dodao je da je slučaj dugo bio u sudskoj proceduri, ali očito nitko nije mislio da Glavaš može izaći iz Hrvatske. Mesić je također rekao da ne može "ulaziti u presudu, jer se radi o prvostupanjskoj presudi".
U pogledu izjave premijera Ive Sanadera koji je nedavno rekao da se hrvatsko sudstvo uključilo u predizbornu kampanju, Mesić je rekao da je izjava "malo pretvrda" te zaključio da "to vjerojatno i sam premijer sada uviđa".
Pincom.info

 

12. svibnja 2009.
Šišljagić: 'Glavaš bi mogao biti likvidiran, o tome pitajte Fabera'
Čelnik HDSSB-a Vladimir Šišljagić obrušio se danas na premijera Ivu Sanadera i njegove pojedine ministre nakon obznanjenja vijesti da je odbjeglom Branimiru Glavašu ukinut saborski imunitet, koji ga je štitio od sudskog progona. Prema njegovim riječima, Sanader sada može biti sretan jer je osudivši Glavaša vidljivo kako je pod nadzor stavio policiju i sudstvo. Šišljagić je potom stao nabrajati protagoniste koji su na neki način sudjelovali u otkrivanju istine o ubojstvima osječkih civila, a za koje smatra da ih je instruirao HDZ. "Sanader i sanaderovci okupljeni u HDZ-u prvo su tražili osobu koja bi svjedočila kako bi pokrenuli sudski proces, ali njihov svjedok Kruno Fehir nije mogao zapamtiti sav tekst optužnice protiv Glavaša skrojen u HDZ-u pa je šest puta mijenjao iskaz", kazao je Šišljagić, optuživši Vladimira Fabera da je lažirao dokaze, usput pritom primjetivši kako je 'poznat po premlaćivanju Dinamovih navijača'.
Na verbalnoj streljani našao se i državni odvjetnik Mladen Bajić, kao i predsjedavajući sudac Željko Horvatić. Šišljagić se osim primjedbi na 'ovaj montirani politički proces' osvrnuo i na sadašnje stanje u Hrvatskoj. Sanader je, kaže, 'čelništvo HDZ-a pretvorio u kriminalnu mafijašku organizaciju koja provodi nasilnu politiku koja štiti pojedince ogrezle u kriminalu i korupciji, te koja je Hrvatsku dovela na rub gospodarskog kolapsa, tisuće radnika ostavila bez posla i utjerala zemlju u najdublju krizu u povijesti'. Ovećoj paleti uvreda, Šišljagić je kao predstavnik stranke koja to redovito čini, pridodao i pitanje Domovinskog rata, te je HDZ optužio za njegovu kriminalizaciju, od čega je najgora činjenica da se 'hrvatski vojnici šalju u Haag'.
Šišljagić se međutim nije zaustavio samo na Sanaderu, već je uvrede sasuo i na potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor. Na njezinu nedavnu konstataciju kako je Šišljagić oficir JNA, on joj je poručio 'da pronađe dobrog psihoterapeuta jer su njezini ispadi postali sve učestaliji'. Dodao je kako ne zna gdje se Glavaš točno nalazi, ali je poručio da ne isključuje mogućnost kako bi njegov prijatelj mogao biti likvidiran. "Tko bi mogao iza toga stajati, trebalo bi pitati Fabera" - rekao je. (nacional.hr)

 

11. svibnja 2009.
BRANIMIR GLAVAŠ OBRATIO SE TELEFONOM OKUPLJENIMA NA SKUPU HDSSB-A U BELIŠĆU
Glavaš: Ja ću se vratiti
BELIŠĆE - Prvi put nakon što mu je izrečena nepravomoćna presuda za slučajeve "garaža" i "selotejp", prema kojoj je osuđen na deset godina zatvorske kazne, i nakon što je, kako je rekao, emigrirao u BiH, Branimir Glavaš sinoć se telefonski obratio okupljenima na predizbornom skupu HDSSB-a u Belišću.
Govoreći okupljenom mnoštvu od oko dvije tisuće ljudi u središtu Belišća, Glavaš je kazao da mu je žao što je poput svoga oca morao otići u emigraciju, iz Hrvatske, zemlje koju je stvarao i branio, nakon što je, kako je kazao, sramno nevin osuđen.
- Morao sam otići zbog monstruma, koji je izdao sve ono za što smo se borili. Izdao je Hrvatsku i mrtve, na čijem je pepelu naša domovina stvorena. Izdao je branitelje, izručio hrvatske generale, a sada im i sam sudi. Nikada u Domovinskom ratu nisam počinio ništa čega bih se morao stidjeti, niti sam počinio nečasno djelo koje bi bacilo sjenu na čistoću Domovinskog rata, niti išta što bi bacilo ljagu na grobove 15.000 palih hrvatskih branitelja i ljudi čiji su životi ugrađeni u temelje hrvatske države. I to je jedina istina! - kazao je Glavaš, dodavši da su "sve ostalo laži koje je osmislio i inicirao HDZ s jednom namjerom - da pokuša iskompromirati i na kraju uništiti HDSSB".
- Slušam ovih dana kako manipulator Sanader priča da su mi presudili "crveni". Ma kakvi "crveni"! Pa i pokojni Ivica Račan, kada je došao na vlast, slao je istražitelje da istraže događaje u Osijeku u vrijeme rata, ali, za razliku od Sanadera, Račan nije htio nikome pakirati. Kada nisam htio saviti glavu, Sanader me odlučio progoniti i presuditi mi. Veliki vožd tupoglavaca koji mu se klanjaju dirigirao je cijeli proces protiv mene, a onaj nesposobni i nepošteni sudac Horvatović bio je samo izvršitelj njegovog naloga - bio je oštar Glavaš.
Ponovio je da je već tri dana prije završne riječi iz visokih političkih krugova bliskih Sanaderu saznao što mu se sprema, odnosno da "vožd za njega zahtijeva zatvorsku kaznu koja mora biti dvocifrena". Poslušao je savjet, kazao je, onih koji su mu to dojavili i odlučio napustiti Hrvatsku prošlog utorka oko 12 sati, jer Sanaderu nije htio priuštiti zadovoljstvo da ga treći put hapsi.
- Ovo nisu samo obični lokalni izbori, već referendum za Slavoniju i naš zavičaj, na kojima imate priliku zabiti glogov kolac u srce Sanaderove izdajničke politike i obračunati se s kriminalom i kriminalnom i beskarakternom politikom koju Sanader pokušava nametnuti i na području Osječko-baranjske županije preko svog pijuna kojeg vi znate po imenu Fritz! Cijeli je ovaj proces i krenuo iz Valpovštine, od Tomislava Ivića, koji je nagovarao Fehira da me lažno optuži još 29. svibnja 2005. godine - poručio je Glavaš, koji je svoje javljanje završio riječima: "Čuvajte mi Slavoniju i Baranju, koje volim više od svega, jer ja ću se vratiti!"

Osim što su predstavljeni kandidati za gradonačelnicu Belišća i njezine zamjenike, Marina Novoselnik te Antun Bučanac i Josip Mađarić, na skupu u Belišću govorili su i kandidati za župana i zamjenika župana, Vladimir Šišljagić i Dinko Burić, koji nisu štedjeli riječi i optužbe na račun hrvatskog državnog vrha, premijera Sanadera i njegovih bliskih suradnika. "HDSSB ima dva cilja - bolji život i srušiti Sanadera s vlasti za dobrobit Slavonije i Baranje i cijele Hrvatske. Mi znamo gdje smo bili 1990. i 1991., ali cijela Hrvatska zna da si za vrijeme dok smo mi bili na ratištu, ti Sanaderu, u Austriji snimao pornofilmove i nećeš nam danas ti držati lekcije", rekao je Burić.
Nakon što su HDSSB-ovci u petak pred prostorijama osječko-baranjskog HDZ-a zapalili zastavu HDZ-a, priča se ponovila i jučer u Belišću. Glavašev sin Filip na završetku očeva telefonskog javljanja izvadio je zastavu HDZ-a, a potom mu se pridružila grupa okupljenih s upaljačima, koji su zastavu zapalili. Lidija ANIČIĆ, Glas Slavonije

11. svibnja 2009
PREDSJEDNIK HDSSB-A DEMANTIRAO NASTAVAK SURADNJE S HDZ-OM
Šišljagić: Sanaderu i HDZ-u najavljujemo rat do istrjebljenja
OSIJEK - "Premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u najavljujemo rat do istrjebljenja! HDSSB će se zajedno s hrvatskim narodom boriti za slobodnu Hrvatsku i vrlo brzo srušiti Sanadera i HDZ s vlasti. U tome ćemo se poslužiti svim političkim sredstvima", najavio je oštro predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare.
Ona je bila sazvana kako bi odlučno demantira
li navode iz članka pod naslovom "Šišljagić: Nastavljamo suradnju sa Sanaderom" autora Dražena Ciglenečkog, koji je jučer objavio Novi list, a prenio Glas Slavonije. U njemu, naime, stoji kako će HDSSB, unatoč presudi Branimiru Glavašu, nastaviti suradnju sa Sanaderom i HDZ-om.
"Odgovorno tvrdim da se radi o još jednoj u nizu podvala i laži, koje dolaze iz Sanaderove kuhinje i režimskih medija pod njihovom kontrolom. HDSSB odlučno demantira cjelokupni tendenciozni sadržaj spomenutog članka, čiji je jedini cilj kompromitacija HDSSB-a. Nikada nismo imali, nemamo, niti ćemo imati ikakvu suradnju s HDZ-om! To je kriminalna i mafijaška organizacija u kojoj vlada zakon ulice", kazao je Šišljagić, dodavši "kako je cijeli HDZ obilježen nasiljem, korumpiranošću i nemoralom".
"Nedodirljivi 'vožd' Ivo Sanader je kreator i simbol te politike, koja već šest godina štiti svoje ljude ogrezle u kriminal i korupciju! Kao čelnik te mafijaške organizacije, Ivo Sanader odgovoran je za potpunu kriminalizaciju Domovinskog rata, slanje hrvatskih generala u Haag i sudske postupke protiv hrvatskih branitelja", prozvao je.
"Sanader je izgubio kompas i postao čovjek opasnih namjera, koji vjeruje da je apsolutni vladar Hrvatske, koja je tako postala zemlja opasnog življenja. Nije mu bitno što su ljudi gladni, a zatvori puni onih koji se ne slažu s njegovom politikom. No, došao je kraj njegovoj tiraniji i Sanaderu i svim sanaderovcima najavljujemo rat do istrjebljenja", istaknuo je, ne želeći konkretizirati o kakvim političkim akcijama je točno riječ i znači li to i javne prosvjede.

Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić, poznat po oštroj retorici, pak je poručio: "Sanader je preživio i Čermaka, i Markača i Gotovinu, ali presuda Glavašu te sramoćenje Osijeka i Domovinskog rata doći će mu političke glave". "Profesor Andrija Hebrang nakon presude poslao nam je poruku da su svi šokirani. Poručujem mu da će tek biti šokirani", zaključio je.
Čelnici osječkog HDZ-a i HSP-a oštro su osudili Šišljagićeve izjave. "Sve njihove prijetnje nas ne plaše. Kada bi nas plašili vrapci, po gradu bismo nosili praćku", kazao je Tomislav Ivić, predsjednik županijskog HDZ-a, nazvavši Šišljagića podrugljivo "bivšim vojnom lekarom, jugooficirom i kapetanom prve klase JNA". Ivić, predsjednik HSP-a Anto Đapić i Dragan Kovačević, predsjednik osječkog HDZ-a, prozvali su Šišljagića i Krešimira Bubala "Glavaševim marionetama". Đapić je naglasio da kampanja, koja se gradi na politici inata, uvreda i svađa, ne treba Osijeku. "Poručio bih Šišljagiću - prvo ispeci pa reci. Ovakve verbalne eskapade i prijetnje rezultat su nervoze i panike u HDSSB-u", kazao je Đapić. Kovačević je rekao "kako je Glavaš očito pomrsio račune i Bubalu i Šišljagiću kao kandidatima na izborima". "Očekivali su da će biti zatvoren, pa bi to politički honorirali na ovim izborima. Međutim, Glavaš je pobjegao iz države, pa su slijedili potezi očajnika", zaključio je.(T.L.)
Tomislav LEVAK, Glas Slavonije

 

11. svibnja 2009.
Policija FBiH razgovarala s Glavašem
Pripadnici policije Federacije Bosne i Hercegovine u subotu su obavili prvi razgovor s Branimirom Glavašem, koji boravi u Hercegovini. Sada čekamo odluku hrvatske strane, izjavio je ravnatelj Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova FBiH Zlatko Miletić.
Miletić je dodao kako je Glavaš bio jako korektan tijekom razgovora s policijskim inspektorima. Istaknuo je kako policija u BiH ništa ne može poduzeti protiv njega dok to ne zatraži Hrvatska.
Mi smo Glavaša izvijestili kako ćemo ga, ukoliko dobijemo zahtjev Ravnateljstva MUP-a RH, pozvati i s njim obaviti obavijesni razgovor, rekao je Miletić. U tom slučaju sudjelovat će i pravosudna i tužiteljska tijela BiH, sukladno zakonu, rekao je Miletić. Dodao je kako je Glavaš rekao da će se rado odazvati kad god ga pozovu.
Prijavio nam je više adresa gdje boravi i gdje bi mogao boraviti na području FBiH. On se maksimalno stavio na raspolaganje, kazao je Miletić. Međutim, nije otkrio gdje je obavljen razgovor s Glavašem. Miletić je još jednom potvrdio da je Glavaš potpuno zakonito stekao državljanstvo BiH. HRT

 

11. svibnja 2009.
Hrvatin: Sanader neprimjerenom izjavom prešao granicu koja se ne smije prijeći
Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ocijenio je danas izjavu premijera Ive Sanadera o terminu donošenja presude Branimiru Glavašu i o njezinoj težini neprimjerenom kojom je prijeđena granica koja se u odnosu na sudstvo i njegovu neovisnost ne smije prijeći.
- Izjava Predsjednika Vlade Republike Hrvatske kojom se želi dovesti u vezu, sam konkretni sudski postupak kroz vrijeme donošenja odluke u njemu, a posebice spominjući pri tome težinu odluke - s utjecajem neke političke stranke, odnosno protiv neke političke stranke pa i izvršne vlasti, cijenim neprimjerenom izjavom kojom je prijeđena granica koja se u odnosu na sudstvo i njegovu neovisnost ne smije prijeći - navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin.
- Suci i njihove odluke - navodi se dalje - ne služe niti zastupaju
bilo koga - oni zastupaju samo zakon".
- Tako će - ističe Hrvatin - i o zakonitosti kako postupka koji je prethodio donošenju odluke tako i samoj odluci, odlučiti u za to propisanom postupku, ako do njega dođe, Vrhovni sud.
- Konačno, valja reći da je dobro što je javnost prepoznala način neprimjerenog obraćanja sudstvu, posebice jer izjava predsjednika Vlade ima posebnu težinu. Dobro je ako je to rezultat osjetljivosti prema temeljnoj pretpostavci za rad sudstva - njegovoj neovisnosti, a ne samo izraz politike - kaže u priopćenju predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i poručuje kako "suci znaju i znat će se suprotstaviti svim pritiscima i suditi neovisno, nepristrano i stručno". Slobodna Dalmacija

 

11. svibnja 2009.
Šimonović: Trenutak izricanja presude svjedoči da Vlada nije utjecala na nju
Ministar pravosuđa o izricanju presude u slučajevima "Sejlotejp" i "Garaža". Jedini pritisak na sud, o kojem sam ja obaviješten, odnosio se na pritiske iz krugova bliskih optuženima, izjavio je Ivan Šimonović
ZAGREB - Ministar pravosuđa Ivan Šimonović istaknuo je u nedjelju kako trenutak izricanja presude Glavašu i ostalima, u predizborno vrijeme, najbolje svjedoči o tome da Vlada nije utjecala ni na sadržaj presude, niti na vrijeme njezinog izricanja, kako su tvrdili neki neodgovorni pojedinci. "Dio građana iz različitih razloga burno je reagirao na prvostupanjsku presudu protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženih u slučajevima "Garaža i "Selotejp" što unosi nemir i nervozu u predizborno vrijeme", rekao je ministar u izjavi za medije. "Sasvim je jasno stoga da trenutak izricanja presude, sa stanovišta Vlade, nije idealno odabran. Ali, upravo ta činjenica da presuda dolazi u vrijeme kada njezino izricanje ne odgovara Vladi, najbolje govori o tome da Vlada nije nikako i ni po čemu utjecala ni na sadržaj presude, niti na vrijeme njezinog izricanja, što su bile tvrdnje nekih neodgovornih pojedinaca", rekao je ministar Šimonović.
"Jedini pritisak na sud, o kojem sam ja obaviješten, odnosio se na pritiske koji su dolazili iz krugova bliskih optuženima. Upravo činjenica da je postupak trajao dugo, upravo zbog odugovlačenja obrana i pritisaka na sud, govori o razlozima zbog kojih je sud iskoristio prvu mogućnost da donese svoju presudu", izjavio je ministar pravosuđa. Pozvao je građane da ne koriste nepravomoćnu presudu protiv Glavaša i ostalih optuženih u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" u političke svrhe jer time, istaknuo je ministar, provode pritisak na sud tijekom žalbenog postupka i narušavaju njegovu autonomiju. Vjesnik

10. svibnja 2009.
POLICIJA PRETRAŽUJE HERCEGOVAČKA SELA , STANOVNICI ZDUŠNO UZ ODDBJEGLOG GENERALA
Ovdje je svaka kuća Glavaševa
Policija je jučer ujutro obišla zaselak Korite u Grabovici kod Tomislavgrada, gdje žive roditelji HDSSB-ovca Ivana Drmića, izjavili su mještani za naš list.
Glasnogovornik policije Federacije BiH Robert Cvrtak nije nam htio potvrditi tu informaciju. "To su tajni podaci. Ne objavljujemo kamo se naši policajci kreću i što rade." Majka Ivana Drmića, pak, izjavila nam je da njezin sin Ivan desetak  dana nije dolazio u selo.
- Ja i suprug ovdje smo desetak dana, ali ni Ivan ni Glavaš nisu dolazili - kazala nam je jučer, izlazeći pred kućom iz automobila đakovačke registracije. Drmićeve roditelje sreli smo kada su dolazili kući, a ni majka ni otac nisu se pristali fotografirati niti kazati svoja imena. Bili su uljudni, ali ne i oduševljeni dolaskom novinara. Oko sat vremena nakon što su ušli u kuću ondje su se okupile ekipe Nove TV i televizije Federacije BiH.
Uznemireni mještani
Kuća obitelji Drmić na samoj je obali Buškog jezera, malo po strani od ceste koja Tomislavgrad spaja s hrvatskom granicom. To je miran i slabo naseljen kraj, pa je mještane prilično uznemirio medijski interes.
- Ništa ne znam. Policiju sam jutros vidio, ali ne znam ni koji su ni zašto su ovdje. A što se Glavaša tiče, možda je kriv, a možda i nije - kazao nam je mještanin. Do jučer poslijepodne, međutim, Glavaš se ondje nije pojavio.
Glasina zato nije manjkalo, ali ni naklonosti u Glavašima - rodnom selu Glavaševih roditelja. "Ni Juda ovako Is'sa nije gonja", nadahnuta je bila Nada Glavaš, vatrena starica.
- Neka svi dođu da vide da Brane nije kriminista! A ka Is'sa Juda ga gonjaju! Mi smo kapulu ili, al' za Is'sa smo bili! - branila je jučer svojtu, Nada Glavaš. Časnu sestru Lidiju Glavaš, koja se zaredila u samostan u Međugorju, jučer je morio žal što se ne zove - Branimira.
- Nisu me prozvali Branimira, a voljela bih da jesu - kaže. Nada se da će Glavaš danas doći na misu za Glavaševe na groblju u obližnjim Drinovcima, inače rodnome selu pjesnika Antuna Branka Šimića.

Ponosni na Branimira
- Doći će Brane sutra nama na misu. U visoke jablane udara grom, pa tako i u Branimira. Uvijek je ovaj narod patio za Hrvatsku. Preponosni smo da je Branimir naše krvi - priča časna Lidija. Glavašev otac, kaže nam, davno je, odmah poslije Drugog svjetskog rata, prodao kuću i odselio se u Osijek, ali "svaka je kuća ovdje Branimirova".
- Svi ćemo mu mi otvoriti kuću, pa neka mirno živi - kaže međugorska sestra.
Glasine nitko nije mogao zaustaviti. Glavaša su konobari motela Most u Ljubuškome u četvrtak navečer vidjeli kako večera s generalom Željkom Šiljegom, ratnim zapovjednikom HVO-a u Tomislavgradu. Neki su čak spekulirali da je Glavaš kod Šiljega prijavljen jer je njegova kuća vrlo blizu Ulice bana Jelačića u Ljubuškome, za koju su mediji objavili da je novo Glavaševo boravište. Sam Šiljeg jučer za naš list nije opovrgnuo da je s osuđenikom posjetio motel Most. "Tko vam je to rekao? Što ja imam s tim?", pitao je jučer preko telefona, ne želeći ništa objasniti. "U Ulici bana Jelačića ima petsto kuća. I sad vi meni recite u kojoj je od njih prijavljen Glavaš", kazao nam je Šiljeg u kratkome razgovoru. Jučer je bilo još svakojakih glasina: neki su Glavaša navodno vidjeli u selu Drežnica kod Mostara, a neki u petak navečer u jednome restoranu u Ljubuškom, za koji se jučer pronio glas da će se Glavaš ondje čak i susresti s novinarima. Od toga, međutim, ništa.


MUP Županije zapadnohercegovačke priopćio je jučer da je Glavaš u petak. 8. svibnja podnio zahtjev za izdavanje osobnih dokumenata u općini Ljubuški te da je priložio sve potrebne dokumente. Priopćenje dodaje kako su "bili ispunjeni zakonom propisani uvjeti za izdavanje državljanstva". Pojašnjava se kako je Glavaš još u listopadu prošle godine po ovlaštenom punomoćniku, podnio zahtjev za stjecanje državljanstva Bosne i Hercegovine na temelju podrijetla. Državljanstvo je dobio 20. studenoga 2008.(H)
Lidija Glavaš
Svi ćemo mu mi otvoriti kuću, pa neka mirno živi
Boris PAVELIĆ, Glas Slavonije

10. svibnja 2009.
MANDATNO IMUNITETNO POVJERENSTVO O SUDSKOM ZAHTJEVU ZA PRITVOR
Glavaš u ponedjeljak bez imuniteta
ZAGREB - Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora sastat će se u ponedjeljak točno u podne kako bi odobrilo sudski zahtjev za zatvaranje Branimira Glavaša. Tu nam je informaciju jučer potvrdio potpredsjednik tog saborskog radnog tijela Arsen Bauk (SDP) rekavši da su ga iz tajništva MIP-a obavijestili o terminu sjednice. Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan bio je i jučer nedostupan. Bez odobrenja MIP-a Glavaš ne može biti pritvoren, što znači da on dotad ne bi mogao biti uhićen ni da se nalazi u Hrvatskoj. Sjednica će biti zanimljiva i po tome što je član MIP-a predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić koji javno priznaje ulogu svoje stranke u skrivanju Branimira Glavaša.
Presuda donesena u petak prvostupanjska je i nepravomoćna, što znači da će Glavaš i nakon odluke MIP-a i dalje biti zastupnik bez obzira na to nalazi li se u bijegu u BiH ili će nakon predaje ili uhićenja biti pritvoren. Zakon o izborima zastupnika u svom desetom članku, naime, jasno kaže da zastupniku mandat prestaje tek "ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci". To znači da će on formalno pravno biti zastupnik sve dok Vrhovni sud ne donese pravomoćnu sudsku presudu, naravno ako će ona sadržavati bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci. Glavaša će potom u Saboru zamijeniti netko s liste HDSSB-a iz četvrte izborne jedinice gdje je ta stranka na izborima u studenom 2007. osvojila dva mandata. Treći na listi bio je Ivan Drmić, ali vodstvo stranke može uz Sabor poslati bilo koga jer joj Zakon daje pravo da se ne drži redoslijeda.Z.Crnčec, Glas Slavonije

9. svibnja 2009.
VIDEOOBRAĆANJE BRANIMIRA GLAVAŠA NAKON OBJAVE PRESUDE
Ne dam da me Sanader ponovno hapsi
ZAGREB/OSIJEK - "Poštovani sugrađani, Slavonci i Baranjci, obraćam vam se u trenutku koji dramatično određuje moju daljnju sudbinu kao čovjeka, političara i hrvatskog generala", započinje javno videoobraćanje Branimir Glavaš, nakon čega će zapravo potvrditi kako je od tog trenutka u bijegu pred hrvatskim pravosuđem. Čitava izjava dana je ispred police s knjigama, na kojoj su se isticale Glavaševe slike s Ivanom Pavlom II., pokojnim kardinalom Franjom Kuharićem, te bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Glavaš navodi kako su pravo i pravda doživjeli poraz, "po tko zna koji put u vrijeme ove mračne vladavine Ive Sanadera", kojega u više navrata proziva i napada na snimci.

Sanaderov nalog sudu
- No, da će njegovoj apsolutističkoj i korumpiranoj vlasti doći kraj, svjedoči i činjenica da su mi njegovi najbliži suradnici javili kako je naložio i zahtijevao od suca Željka Horvatovića da me bez pravne osnove osudi na višegodišnju zatvorsku kaznu, kaže Glavaš, te dodaje: "Hapšen sam po njegovu nalogu, bez razloga dva puta, treći mu put to zadovoljstvo neću priuštiti, jer progonjen sam, optužen, bez argumenata, suđen sam i presuđen kao u Kafkinom 'Procesu'", tvrdi Glavaš. Sanadera potom naziva "najvećim mafijašem na srednjoeuropskom prostoru", a u političkom dijelu parafrazira poznatu izjavu Vladimira Šeksa u vrijeme bijega Ante Gotovine. "Ispričavam se vama i svim ostalim građanima Hrvatske jer sam svojim političkim autoritetom doveo na vlast monstruma koji našu domovinu sustavno uništava i koji me već više od četiri godine pokušava eliminirati uz sve one koje je do sada locirao, identificirao, uhitio i transferirao u maniri već dugo neviđenog izdajnika i sluge", kaže Glavaš.
Potom osuđeni političar objašnjava kako je u sudskom postupku najprije osuđen, a potom su skupljani dokazi. Navodi i tko su svjedoci protiv njega, a Krunoslava Fehira naziva "ubojicom koji je šest puta mijenjao iskaz". Iznosi i detaljne podatke o količini sudskih materijala, dana trajanja i broju svjedoka, "od kojih je čak pet tijekom postupka umrlo".

Sudac kao statist
"A tko je scenarist i redatelj ove političko-pravosudne farse?", retorički se pita, opisujući potom cijeli postupak. Za režiju i scenarij optužuje Mladena Bajića i "omiljenog" Vladimira Fabera, a za potonjega kaže "kako je zapamćen još iz 90-ih, kada je sa svojim milicijskim vodom mlatio Bad Blue Boyse na Maksimiru".
- Ovaj put njegov milicijski vod nije morao tući već iznuditi, ucijeniti, falsificirati, fabricirati, a sve kako bi me uklonio iz javnog života, navodi Glavaš. Sanaderu je namijenio ulogu producenta, koji je filmu još 23. travnja 2005. godine dao ime "Od danas Glavaš više ne postoji". Sucu Željku Horvatoviću, tvrdi, bila je namijenjena tek sporedna uloga statista, zadužen samo za dvije riječi: "Kriv je".
- Neću dozvoliti Bajiću i Državnom odvjetništvu da kao politički slugani u dnevno-političke svrhe fingiraju moju ulogu u Domovinskom ratu. Ljudi u Sanaderovoj Hrvatskoj postaju zločinci kad to kome zatreba, ističe Glavaš, tvrdeći kako premijer zloupotrebljava represivni aparat određujući "gospodarske sustave i tvrtke za uništenje ako se njihovi vlasnici drznu suprotstaviti i neispoštovati njegove megalomanske financijske zahtjeve".
- I zato vama, ali i Ivi Sanaderu, neću reći zbogom, nego doviđenja, poručuje na kraju.

Branimir Glavaš
Hapšen sam po Sanaderovu nalogu, bez razloga dva puta, treći mu put to zadovoljstvo neću priuštiti
Na konferenciji za novinare HDSSB-a, predsjednik Glavnog odbora stranke Dinko Burić, objasnio je kako je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da se Branimira Glavaša skloni na sigurno, između ostaloga, i zbog priča da bi u zatvoru mogao biti - likvidiran! "Znajući razinu Sanaderove opsesije i mržnje koju osjeća prema Glavašu, nisu bezazlene priče o tome da je Glavaš za Sanadera opasan i iz zatvora i kako možda neće izići živ iz zatvora. I to je bio jedan od značajnih razloga zašto mu je preporučeno, zašto je zauzet stav da se hrvatski general Glavaš skloni na sigurno i da ne postane u ovoj Sanaderovoj Hrvatskoj meta plaćenih ubojica i mafijaša", kazao je Burić. Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, rekao je kako ne zna gdje je Glavaš, je li u Hrvatskoj ili ne. Na pitanje novinara ima li s Glavašem komunikaciju, odgovorio je "povremeno imam, ali preko goluba pismonoše".(T.L.)
T.Levak/D.Radaljac, Glas Slavonije

10. svibnja 2009.
PREMIJER OPTUŽIO SUDBENU VLAST ZA OPSTRUKCIJU ZBOG TERMINA IZRICANJA PRESUDE GLAVAŠU
Sanader: Sudstvo se uključilo u izbornu kampanju
VELIKA GORICA - Izvršna vlast nije se upletala u sudski postupak koji je vođen protiv Branimira Glavaša, ali sudstvo se, s obzirom na termin izricanja presude, izravno uključilo u izbornu kampanju, rekao je jučer predsjednik Vlade Ivo Sanader. On je to izjavio na otvorenju dionice Velika Gorica - Buševec autoceste Zagreb - Sisak, odgovarajući na novinarsko pitanje "kako komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da je presuda Glavašu, odnosno njezina visina, rezultat HDZ-ovih unutarnjih obračuna".
Milanović želi skrenuti pozornost s nečega drugoga, rekao je premijer te istaknuo: "Ni ja, ni HDZ, ni Vlada nismo utjecali niti ćemo ikad, jer je to u Hrvatskoj nemoguće s obzirom na to da postoji trodioba vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu". Ponovio je da "Milanović želi skrenuti pozornost s jedne druge činjenice za koju", kako je rekao, "nisam siguran da nije netko od njegovih umiješan", a to je da je sud, što je apsolutno neshvatljivo kad je riječ o visini i vremenu izricanja presude, to učinio osam dana prije lokalnih izbora i time se sudstvo uključilo u izbornu kampanju.
"Dakle", rekao je premijer, "ne da se izvršna vlast nije uključila, nego obrnuto, sudbena vlast se izravno uključila u izvršnu vlast i u izbornu kampanju. Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo", istaknuo je Sanader i najavio da će o tome razgovarati s ministrom pravosuđa.Glas Slavonije

 

8. svibnja 2009.
Nitko ne zna gdje je Glavaš
ZAGREB - Zastupnik u Hrvatskom saboru, bivši osiječko baranjski župan i gradonačelnik Osijeka Branimir Glavaš (52) dobio je jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.
Sudac Županijskog suda u Zagrebu za slučaj garaža dosudio mu je 5 godina, a za selotejp 8 godina. Drugooptuženi Ivica Krnjak nepravomoćno je osuđen na 8 godina, a Gordana Getoš Magdić na 7 godina zatvora. Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić dobili su svaki po pet godina.
Glavaš i Getoš Magdić nisu se u danas pojavili u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na izricanju nepravomoćne presude. Kao zastupnik HDSSB-a Glavaš se prijepodne nije pojavio ni u Hrvatskom saboru na sjednici, a nije niti u Osijeku u svojoj kući, javilja 24sata.hr.

Šišljagić: Glavaš sklonjen na sigurno
-Javili su nam da Sanader zahtijeva višegodišnju kaznu za Glavaša, zato samo ga odlučili skloniti na sigurno, rekao je HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić nakon presude Branimiru Glavašu (52).
Glavašev sin Filip (18) kazao je nakon presude kako je njegov otac bio heroj.
- Znam tko je bio moj otac 1991., a bio je ratni heroj. Sanaderu će suditi građani - kazao je nakon presude Glavašev sin Filip (18). Prijatelji Glavaševe obitelji rekli su da će se on prijaviti policiji kad mu u Saboru skinu imunitet. Kako je poručio, ne želi stvarati cirkus oko slučaja, te će do tada biti na tajnoj lokaciji.
- Sud otklanja bilo koju konstataciju da je u ovom postupku bila riječ o političkom pritisku. Ne radi se ni o političkom procesu. Ispitali smo 120 svjedoka, a samo na ocijenu zakonitosti tijekom istrage utrošli smo mnogo vremena. Da je bila riječ o političkom procesu postupak bi bio gotov za samo par mjeseci, a ne bi trajao 19 mjesec - kazao je sudac Horvatović obrazlažući presudu.

Istraga i suđenje trajali 4 godine
Istraga i suđenje trajali su gotovo četiri godine. Glavaša je za ratne zločine najviše teretio krunski svjedok Krunoslav Fehir. On je javno svjedočio o ubijanju Srba u Osijeku. Nakon toga krenula je krim-obrada za slučaj "selotejp". U optužnici za "selotejp" teretilo ga ga se da je zapovjedniku Samostalne uskočke satnije, Ivici Krnjaku, izdavao zapovijedi za nezakonita uhićenja i ubojstva osmero srpskih civila na obali Drave 1991. godine.
Pogubljenja je jedino preživio Radoslav Ratković, koji je o tome i svjedočio u postupku. U tom slučaju optuženi su i Tihomir Valentić i Zdravko Dragić. Glavaša su za mučke zločine nad Srbima teretila još dva zaštićena svjedoka.

Tvrdio da je optužnica montirana
Glavaš je cijelo vrijeme odbacivao optužbe. Tvrdio je da je optužnica montirana te da ga ravnatelj policije Vladimir Faber politički progoni. U slučaju "garaža" Glavaš je optužen po zapovjednoj odgovornosti za zlostavljanja i ubojstva dvoje srpskih civila u garažama osječkog Sekretarijata za narodnu obranu. U procesu protiv Branimira Glavaša ispitano je 120 svjedoka. 
Saborsko Mandatno- imunitetno povjerenstvo čeka da im Županijski sud pošalje presudu i zahtjev za skidanje imuniteta zastupniku HDSSB-a Branimiru Glavašu.
- Sve dok Mandatno-imunitetno povjerenstvo ne ukine zastupnički imunitet Glavašu, on ne može biti pritvoren i može slobodno šetati gradom. Očekujemo da će zahtjev sa suda stići tijekom petka. Nakon toga će Povjernstvo održati sjednicu. Odluku povjerenstva mora na prvoj sljedećoj sjednici potvrditi Sabor - rekao je HDZ-ovac Andrija Hebrang.

Pupovac: Ne radi se o presudi za hvatanje kokošiju
Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a, nada se da se nakon izricanja presude Glavašu, neće nastaviti ometanje pravde jer bi to bilo dodatno kompromitirajuće za naše pravosuđe i dodatno opterećenje za javnost.
- Ovdje se ne radi o presudi za hvatanje kokoši niti se radi o pljački trafike nego se radi o onome od čega nikoga ne može zaštititi ni zastupnički imunitet. Nitko ne može imati imunitet od te vrste krimena  i te vrste odgovornosti - rekao je Pupovac, prenose 24sata.hr.
Pincom.info


8. svibnja 2009
Glavašu 10 godina zatvora
Branimiru Glavašu izrečena je jedinstvena kazna od 10 godina. Nepravomoćnom presudom objavljenom na Županijskom sudu u Zagrebu Ivici Krnjaku dosuđeno je 8 godina, Gordani Getoš-Magdić 7, Dinu Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću po 5 godina zatvora. U kaznu će im se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru. Glavaš je u pritvoru bio devet mjeseci.
Glavaš i Gordana Getoš-Magdić nisu se pojavili u sudnici na izricanju nepravomoćne presude u slučajevima garaža i selotejp. Prema zakonu, optuženici koji se brane sa slobode nisu ni obavezni doći na izricanje presude. Ostala četvorica optuženika prisustvovali su izricanju presudu.
S obzirom na to da su sve presude više od pet godina, svi bi automatizmom trebali danas ići u pritvor. Ova situacija otvara nova pitanja. Naime Glavašu je u siječnju 2008. vraćen zastupnički imunitet. Stoga bi Sabor ili Imunitetno povjerenstvo moralo donijeti odluku o tome ostaje li mu imunitet do pravomoćnosti odluke.
Tijekom suđenja Glavaša je najviše teretio krunski svjedok Krunoslav Fehir te dvoje zaštićenih svjedoka. Iskazi većine svjedoka bili su suprotni optužnici. Glavaš i njegova obrana stalno su naglašavali da je riječ o politički montiranom procesu, dok su vladajući govorili da svaki zločin mora izaći pred lice pravde.
U slučaju selotejp Glavaša se tereti da je zapovjedniku Samostalne uskočke satnije Krnjaku i Getoš Magdić izdavao zapovjedi za nezakonita uhićenja, zlostavljanja i ubojstva osmero srpskih civila na obali Drave 1991. Te je egzekucije preživio jedino Radoslav Ratković koji je o tome i svjedočio u postupku. Za taj slučaj još su optuženi Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.
U slučaju garaža Glavaš je jedini optuženi. Na teret mu se stavlja da je po zapovjednoj odgovornosti kao sekretar osječkog Sekretarijata za narodnu obranu odgovoran za zlostavljanja i ubojstvo dvojice srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića.
Suđenje traje od listopada 2007., a ispitano je oko 120 svjedoka. HRT

 

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre