Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

01.travanj 2015.
ODLUKA ŽUPANIJSKOG SUDA
Glavaš na slobodi, stigao u Osijek

Nakon što je u utorak na izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Zagrebu donijeta odluka o puštanju na slobodu Branimir Glavaš je izašao iz pritvora u Remetincu i već sinoć oko 19 sati stigao u
Osijek.Ispred njegovog stana se u trenutku dolaska okupilo nekoliko desetaka njegovih pristaša i suradnika. Odgovarajući na pitanje novinara Glavaš je kazao kako je imao nepošteno i nezakonito suđenje te kako bi poštenije suđenje imao u Beogradu ili Republici Srpskoj.


Odluka o puštanju iz pritvora donijeta je na osnovu žalbe Glavaševih odvjetnika koji su svoju žalbu temeljili na nedavnoj odluci Ustavnog suda.
Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan je izhavila da je Vijeće uvažilo argumentaciju obrane da je veza između presude Vrhovnog suda i naknadno određenog istražnog zatvora toliko slaba da je jedva vidljiva te je prihvatilo novi argument obrane - da je Glavaš 18. 3. 2015. još bio na izdržavanju kazne u BiH, u međuvremenu bi bio pušten na uvjetni otpust . Lasan je kazala da se Glavaš i dalje nalazi u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici te da bi tijekom dana navjerojatnije trebao biti najprije odveden do zatvora u Remetnicu kako bi se razdužio, prenosi hrt.hr.

Tužitelj Silvio Sušac kazao je da se Izvanraspravno vijeće, ukidajući Glavašu istražni zatvor, prvenstveno vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, no dodao je da se Državno odvjetništvo ne slaže s takvom odlukom te najavio da će nakon primitka pisanog rješenja podnijeti žalbu.


Glavaš je u istražnom zatvoru od 5. ožujka kada je počeo štrajk glađu, a zbog narušenog zdravlja u nedjelju je prevezen u zatvorsku bolnicu. Istražni zatvor određen mu je jer Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. 

Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

izvor: hrt/hic

- Branimir Glavaš ostaje u pritvoru najdulje do 5. travnja.
- sve o Glavašu
- sve o Glavasu 2Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre