Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

09.ožujka 2015.
Branimir Glavaš u lošem stanju prebačen u zatvrosku bolnicu u Zagrebu.

ZAGREB: Branimir Glavaš je završio u bolnici. Glavaš je u 5.ožujka priveden ponovo u istražni zatvor, ovaj put u Remetinc. Uhićen je nakon odluke Vrhovnog suda da mu se odredi istražni zatvor. Na Facebooku je tada najavio da će po početi s glađu što je očito i uradio.
Četiri dana nije jeo ni pio i u lošem je stanju zbog čega je hitno prebačenu Zatvorsku bolnicu u zagrebačkoj Svetošimunskoj ulici, piše dnevnik.hr .

hic

ranije objave

05.ožujka 2015.

VRHOVNI SUD
Glavaš ide ponovo u zatvor


Branimir Glavas, slobodan

Branimir Glavaš ponovno se privodi u zatvor. Jutros oko 10,40 sati četvorica policajaca u civilu ušla su
u njegov stan stan u Osijeku noseći uhidbeni nalog u rukama, a u11.20 sati Glavaš je izašao s policajcima iz stana. Znao je da će doći po njega i od sinoć ih je čekao da mu pokucaju na vrata nakon što je Vrhovni sud donio Rješenje za pritvor. Glavaš će biti smješten u Remetincu u Zagrebu.

Prekrasno se osjećam kad vidim vas u ovako velikom broju, znate da to podiže adrenalin. Pravnu bitku nastavljaju moji odvjetnici. Od Ustavnog suda očekujem da poštuju Ustav i pravne konvencije o ljudskim pravima ili neka se raspuste – kazao je kratko Branimir Glavaš nakon što je s policijom izašao iz stana.
Poštovane građanke i građani! Ovo je šesti puta da sam uhićivan od strane hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu. Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska. Znajte, obrana grada Osijeka je čista kao suza i nemate se čega stidjeti. Vama svima, zahvaljujem na dugogodišnjoj potpori. Daljnju pravnu bitku će nastaviti voditi moji odvjetnici, a meni nažalost preostaje jedini način borbe i prosvjeda protiv desetgodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama-ŠTRAJK GLAĐU, sa kojim započinjem ovoga trenutka, odnosno mojim šestim uhićenjem. HDSSB nastavlja političku borbu i pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) je teška sramota za hrvatski narod koji takvo što ne zaslužuje – objavljeno je potom na Facebooku Branimira Glavaša.


Konačnu presudu Glavaš će dočekati u zatvoru

Konačnu će presudu, za ratne zločine u Osijeku, Glavaš tako morati čekati u zatvoru - gdje će ga sprovesti, očekuje se, tijekom dana. Glavašev odvjetnik, Dražen Matijević najavio je tužbu. 

Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske na sjednici održanoj 2. ožujka 2015. donijelo rješenje kojim je prihvaćena žalba državnog odvjetnika, preinačeno je pobijano rješenje na način da je protiv optuženog Branimira Glavaša određen istražni zatvor iz osnove u članku 123. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku koji istražni zatvor po tome rješenju može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen, piše na službenim stranicama Vrhovnog suda. 

Vrhovni sud naložio je policiji da Glavaša odvede u zatvor u Remetincu.


Izjava Glavaša

Branimir Glavaš izjavio je u srijedu navečer, na predizbornom skupu HDSSB-a,u Baranjskom Petrovom Selu kako će odluka Vrhovnog suda da mu se odredi istražni zatvor postići kontraučinak i pridonijeti daljnjoj konsolidaciji stranke za koju, kaže, današnji dan označava početak predizborne kampanje za parlamentarne izbore.
Glavaš je rekao kako se “ponovno pokrenuo represivni aparat, koji misli da će njegovim uhićenjem i zatvaranjem, članstvo HDSSB-a dovesti u situaciju da se razočara i napusti tu političku opciju”.

“Ovaj njihov potez neće doprinijeti našem razlazu ili raspadu, već će izazvati suprotan učinak, a to je homogenizacija članstva i simaptizera te običnih ljudi, Slavonaca i Baranjaca, jer to je još jedan dokaz da se ne biraju sredstva i načini obračuna s HDSSB-om”, ocijenio je Glavaš.

Ustvrdio je da će “takvi pokušaji” biti bezuspješni.

Uvjeravam ih da u tome neće uspjeti, da su im takvi pokušaji bezuspješni, bez obzira zatvorili me na više mjeseci ili godina, duboko sam uvjeren da imamo kvalitetno vodstvo koje će dovesti HDSSB do kvalitetnog rezultata, koji će jamčiti naš presudan utjecaj u konstituiranju buduće hrvatske Vlade”, istaknuo je Glavaš. Poručio je kako HDSSB nije ničiji dužnik, ni lijevih ni desnih, niti će biti nečiji poslušnik, već će znati artikulirati sve probleme Slavonije i Baranje.

Vrhovni sud je, kako je neslužbeno potvrđeno u srijedu, usvojio žalbu zagrebačkog županijskog Državnog odvjetništva na raniju odluku Županijskog suda da se Glavaš može braniti sa slobode, a njegova obrana najavljuje nastavak pravne bitke pred Ustavnim sudom.

Glavaš je prethodno u izjavi za Novu TV rekao da ga ta odluka Vrhovnog suda nije šokirala i da je hrvatska država “pokazala da se uistinu maksimalno izopačila u pravosudnom smislu”.

‘Da sam ostao u mostarskom zatvoru, ja bih 18. ožujka izišao van’

“Uopće me nije šokiralo, jer mene nema što šokirati u hrvatskoj državi. Hrvatska država je pokazala da se uistinu maksimalno izopačila u pravosudnom smislu i to me uopće ne iznenađuje, ja sam spreman na sve. Pravosuđe neka radi svoj posao, policija neka radi svoj posao, ja sad idem u Baranju na predizborni skup u Petrovo Selo. Čujte, to je sve skupa nakaradno. Molim vas lijepo, da sam ostao u mostarskom zatvoru, ja bih 18. ožujka izišao van s dvije trećine kazne. Policija neka postupa po nalogu suda”, rekao je Glavaš za Novu TV.

6.veljače 2015.
ŽUPANIJSKI SUD
Nepravomočna presuda: Glavaš ostaje na slobodi
Izvanraspravno vijeće odbilo je zahtjev DORH-a za istražnim zatvorom Branimiru Glavašu

Branimir Glavas, slobodanBranimir Glavaš danas je u podne došao na zagrebački Županijski sud koji je odlučivao o zahtjevu tužiteljstva da mu se ponovno odredi istražni zatvor. Ispred zgrade suda na Zrinjevcu Glavaš je okupljenim novinarima izjavio kako očekuje da će ročište kratko trajati. Sa mnom ili bez mene moj odvjetnik će izaći, kratko je rekao Glavaš. Njegov odvjetnik Dražen Matijević najavio je da će izjavu dati nakon ročišta.
Odluka nije pravomoćna jer na nju postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tužiteljstvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo prošlog petka, ističući da je nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina. 

"Možda budem Sanaderu cimer"

Glavaš je jutros posjetio Klub HDSSB-a u Saboru. Rekao je da je došao vidjeti kako zastupnici te stranke obavljaju svoj posao. U podne je na  Županijskom sudu u Zagrebu počelo ročište na kojem se odlučuje o određivanju istražnog zatvora na prijedlog DORH-a. U Saboru nisam bio šest godina, rekao je Glavaš novinarima u Saboru te potvrdio da će ići na ročište na Županijski sud. 

Na pitanje kakvu odluku suda očekuje, Glavaš je rekao: Prema mom skromnom tumačenju pravnog znanja i razmišljanja, smatram da nema nikakvih elemenata da mi se odredi pritvor, ali sud može odlučiti ovako ili onako. Kako god sud odluči, spreman sam prihvatiti odluku, pa i pod cijenu da kažu – hajde ti još malo u pritvor. I pritvor je za ljude, možda mi se dogodi - s obzirom da čujem da je Remetinec pretrpan, da nema mjesta - da mi se odredi pritvor pa me zapadne da budem cimer Sanaderu. Možda se nađemo u pritvoru i večeras.

Prioritet je moja pravna bitka, a sve preostalo slobodno vrijeme posvetit ću radu unutar HDSSB-a u savjetodavnom smislu. Nastojat ću da stara garnitura pomogne da mlada novoizabrana garnitura stasa u ozbiljno političko vodstvo koje će biti jamac izbornog uspjeha HDSSB-a na nadolazećim parlamentarnim izborima, poručio je Glavaš.Zatražen istražni zatvor

Branimir Glavas

Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo u petak 30.siječnja je zatražilo od suda da odredi istražni zatvor za Branimira Glavaša jer mu je sada na snazi nepravomoćna presuda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina. Tužiteljstvo traži da se Glavašu odredi istražni zatvor i zbog opasnosti od bijega, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika , piše hrt.
Zahtjev za određivanjem istražnog zatvora uslijedio je nakon što je nedavno izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo tjeralicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je "pritvoren" po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.
Unatoč opasnosti od novog pritvora Glavaš poručio, u nedjelju 1.veljače stiže u Osijek gdje mu prijatelji priredjuju svečeni doček.Povučena tjeralica za Branimirom Glavašem.

Dražen Matijević , odvjetnik nepravomoćno osuđenog Branimira Glavaša, podnio je Vrhovnom sudu RH prijedlog za ukidanje istražnog zatvora određenog nakon donošenja prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu. Prijedlog je Vrhovni sud proslijedio Županijskom sudu u Zagrebu na odlučivanje, kojim povodom je izvanraspravno vijeće u utorak 27.siječnja zasjedalo i odbilo prijedlog za ukidanje istražnog zatvora te istovremeno povuklo nalog za izdavanje tjeralice koja je raspisana prije deset dana nakon donošenja odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta presuda Vrhovnog suda u tom predmetu.

Izvanraspravno vijeće smatra da je rješenje o pritvoru (tada se zvao pritvor jer je postupak vođen po ZKP/97) prestalo važiti po sili zakona u trenutku kad je Branimir Glavaš započeo s izdržavanjem kazne zatvora u BiH. Obzirom na tu činjenicu, kao i činjenicu da se Glavaš faktično sada ne nalazi u istražnom zatvoru, prijedlog obrane je odbijen, a shodno tome je povučena i tjeralica koja, po ocjeni vijeća, ne može opstojati jer nema egzistentnog rješenja o istražnom zatvoru (pritvoru).

Protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena'', stoji u priopćenju koje je objavio Županijski sud u Zagrebu. 

Glavaš pušten iz mostarskog zatvora

Podsjetomo, Branimir Glavaš je u utorak 20 siječnja oko 13 sati pušten iz mostarski zatvora a na osnovu odluka Suda iz Sarajeva kojom je Ministarstvo pravde BIH-a ukinulo presudu Branimiru Glavašu i naložilo njegovo puštanje iz zatvora, a na temelju odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o ukidanju pravomoćne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin.
Po izlasku iz zatvora Glavaš se uputio u obiteljsku kuću koju ima u Hercegovin

IZVOR: hrt /narod.hr / hic

vezane vijesti

- Branimir Glavaš ostaje u pritvoru najdulje do 5. travnja.
- sve o Glavašu

hic


Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručiteCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre