ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


hdz-logo25.veljače 2015.
Obilježena 25.obljetnica prvog Općeg sabora DHZ-a

ZAGREB: HDZ je u utorak u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog proslavio 25. obljetnicu I. Općeg sabora HDZ-a na kojoj je najveći pljesak dobivao spomen prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i njegova supruga Ankica Tuđman koja je sjedila u prvim redovima uz vodstvo HDZ-a. Popriličan pljesak dobivali su i pozdravi upućeni braniteljima.

Iako bi se velebni skup u Lisinskom mogao protumačiti kao svojevrsni početak HDZ-ove kampanje za parlamentarne izbore, to još uvijek nije bio onaj emocijama nabijen hadezeovski događaj kakve ta stranka zna upriličiti za mobilizaciju svog članstva, piše vecernji.hr. I govor Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a, bio je prilično staložen, ne onoliko „nabrijan“ kako njegovi govori znaju biti. U njemu je bilo povijesne dimenzije, prisjećanja na osnivanje države i HDZ-a, obilovao je reminiscencijom na Tuđmana, a iznjedrio je i nekoliko ključnih poruka.

Karamarko je poručio da je HDZ spreman preuzeti vlast, da je u fokusu te stranke gospodarski program, naglasio je pošast bijele kuge, odnosno odumiranja stanovništva, ali i poručio da će HDZ vratiti
pokroviteljstvo Sabora nad Bleiburgom, kao i to da dolazi vrijeme kada će Franjo Tuđman dobiti dostojan spomenik u Zagrebu, hrvatskoj metropoli.

 Punih 45 godina neke su žrtve imale pravo na svoj grob i spomenik, a neke nisu. Zato će HDZ vratit pokroviteljstvo nad Bleiburgom. Zauzet ćemo se da se zaključi tragična bilanca II. Svjetskog rata – poručio je Karamarko.
Ponovio je kako je bolje da oni koji HDZ misle koristiti za svoju osobnu korist sami odu iz te stranke. HDZ je, nastavio je, spreman preuzeti odgovornost za Hrvatsku, a jednako tako spreman je surađivati sa svima koji su spremni raditi na stvarima koje su za dobrobit Hrvatske, a koje zahtijevaju konsenzus. Karamarko je napomenuo kako za HDZ domoljublje nije poza i kako bi bilo neozbiljno ne tražiti tuđa iskustva, misleći na njemački institut koji surađuje na izradi gospodarskog programa HDZ-a, u ovom teškom gospodarskom trenutku. Tuđmana je nazvao najvećim Hrvatom 20.-og stoljeća i utemeljiteljem hrvatske države. Kada se rezimira Karamarkov govor on je bio prigodničarski, vezan za 25. Obljetnicu I. Općeg sabora, a manje kritički nastrojen prema aktualnoj Vladi.Osim njega na u Lisinskom je govorio i Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ (i član Predsjedništva) kao i Antal Rogan, predsjednik Kluba zastupnika Fidesza u mađarskom parlamentu.
Rogan je poručio da Karamarku i HDZ-u prenosi pozdrave Viktora Orbana, mađarskog premijera, ali i govorio kako su ljevičarske vlade u Mađarskoj zadužile i državu i obitelji te kako HDZ-u želi da ponovno postane uspješna desna vlada. Jedini recept je, rekao Rogan, da se HDZ zauzme za sebe i za nacionalne interese.

Milan Kovač u govoru prepunom emocija poseban je pozdrav uputio sudionicima Prvog Općeg sabora HDZ-a koji su 25 godina poslije - nazočni u KD „Vatroslav Lisinski“.

" Pitali su me zašto obilježavamo ovaj dan - kad se održao Prvi Opći sabor HDZ-a. Moj odgovor je jasan: na Prvom Općem saboru prvi put se zagrlila domovinska i iseljena Hrvatska. Tada smo željeli samo jedno - suverenu hrvatsku državu. HDZ je nakon tog povijesnog sabora izrastao u pokret - diljem svijeta su se osnivali ogranci. I još je jedan razlog zašto je Prvi Opći sabor HDZ-a povijesni za našu stranku - odredio je pobjednika na prvim višestranačkim demokratskim  izborima. A prijetili su nam hapšenjem, zabranom, razoružavali su hrvatski narod... U jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske možemo ostvariti sve! Idemo svi ponovno i jedinstveno u nove pobjede - za bolju Hrvatsku! Pobijedit ćemo dvotrećinskom većinom - kao i devedesete godine!Dragan Čović (BiH): Hrvati izvan Hrvatske samo traže da mogu dostojanstveno glasovati na izborima!


Ivica Zdunić (predstvnik iseljeništva)
vezano

Tomislav Karamarko najavio gospodarski program HDZ-a za 1. ožujka.


IZVOR: vecernji.hr/hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre