ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


02.ožujka 2015.
HDZ-ov savjetnik za gospodarski program: Hrvatska ima 'nizozemsku' bolest

IFO Institut iz Münchena savjetnik je HDZ-u u razradi programa, a na skupu će gostovati i prof. Hans-Werner Sinn, predsjednik IFO Instituta, koji će govoriti o utjecaju eura na konkurentnost zemalja EU.

HDZ, unatoč očekivanjima, neće predstaviti detalje svog gospodarskog programa u ponedjeljak na konferenciji Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015.-2020. Okvire, ali ne i detalje, dugoočekivanog programa predstavit će, prema očekivanjima, predsjednik stranke Tomislav Karamarko. Očekuje se da će održati optimističan govor s jasnim porukama pri čemu će naglasak biti na nužnim reformama i analizi stanja.

Osnova fiskalne reforme, kakvu zastupa HDZ, uključuje smanjenje poreznog tereta i pojednostavljenje poreznog sustava za male i srednje poduzetnike, a već je poznato da će jedno od predizbornih obećanja iz ovog područja biti smanjenje PDV-a nakon dva ili tri tromjesečja gospodarskog rasta. Potencijal za oporavak u HDZ-u vide u povlačenju novca iz fondova EU, a u ovom trenutku imaju oko 60 pripremljenih projekata. Među njima su navodnjavanje, nizinska pruga Zagreb – Rijeka te LNG terminal.

Publici će se obratiti i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a okupljeni ekonomski stručnjaci govorit će na tri teme: fiskalna i monetarna politika, nova industrijska politika i energetika, a odabir tema sugerira da je na tim polazištima koncipiran i gospodarski program HDZ-a.Podsjetimo, IFO Institut iz Münchena savjetnik je HDZ-u u razradi programa, a na skupu će gostovati i prof. Hans-Werner Sinn (na fotografiji),predsjednik IFO Instituta, koji će govoriti o utjecaju eura na konkurentnost zemalja EU.

"Temelj ideje je samoodrživost. Stvaranje konkurentnog gospodarstva koje bi privuklo privatna poduzeća, investicije, stvorilo radna mjesta. To je ono što Hrvatskoj najviše treba", rekao je Hans-Werner Sinn za HRT i dodao da Hrvatska ima 'nizozemsku bolest' - ovisna je o novcu iz drugih zemalja, što je pogubno za unutarnje investicije.

"Kada je Nizozemska našla plin, prodali su ga drugim zemljama i zaradili mnogo novca kojim su povisili plaće i to je bilo pogubno za izvoz", obrazložio je. Smatra kako u Hrvatskoj prelazak iz komunističkog gospodarstva u tržišno još nije završen - imamo puno "polujavnih" tvrtki.

Za demografski problem, Sinn je rekao da Hrvatska treba osigurati uvjete da mladi ne odlaze iz zemlje. "Radite dulje i rađajte više djece", poručio je Hans Werner Zin. To je jedino rješenje za demografski problem koji ima Hrvatska, ali i brojne druge zemlje zapadne Europe. 

Nova industrijska politika trebala bi se temeljiti na poticanju investicija u nove tehnologije uz stvaranje poduzetničke klime pojednostavljenjem procedura i administracije. Uvodno će o tome govoriti Domagoj Ivan Milošević, saborski zastupnik HDZ-a, a na panelu o industrijalizaciji čut će se i mišljenje Mikuláša Dzurinde, bivšeg premijera Slovačke, te Josipa Budimira, člana uprave Francka i ekonomskog stratega HSLS-a.

Makroekonomski okvir predstavit će makroekonomist Željko Lovrinčević, a o energetici će govoriti bivši ministar gospodarstva Davor Štern, Mladen Fogec, predsjednik uprave Siemensa, te Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa. Pojavljivanje Kovačevića, koji je član HNS-a, izazvalo je komentare u javnosti, ali u HDZ-u kažu da sudjelovanje članova oporbe na njihovim konferencijama nije presedan.  

 
vezano

Tomislav Karamarko najavio gospodarski program HDZ-a za 1. ožujka.


IZVOR: vecernji.hr/hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre