ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


08.svibnja 2015.
OD DANAS I SLUŽBENO NIJE ZASTUPNIK
Zastupnici pljeskom zahvalili Vladimiru Šeksu za doprinos u radu Sabora

Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Šeks


ZAGREB: Od danas Vladimir Šeks i službeno nije više zastupnik u Saboru. Njegovo mjesto u sabornici dodijeljeno je Tugomiru Kuduzu. Kolege u Saboru danas su pljeskom zahvalile Šeksu na doprinosu koji je u podizanju hrvatskog parlamentarizma na razinu zemalja zapadne Europe dao u svojih 25 saborskih godina. Šeks je bio zastupnik u svih 7 saborskih saziva.

Čin zahvale Šeksu potaknuo je Davorin Mlakar, uime Kluba zastupnika HDZ-a. Istaknuo je da su Vladimira Šeksa mnogi voljeli ili ga nisu voljeli, ali je uvjeren da su ga svi poštovali kao iznimnog stručnjaka čiji je rukopis ugrađen u božićni Ustav te, uz ostalo, u Deklaraciju o ukidanju svih državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ. Predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je kako je cijenio Šeksovu odanost nacionalnim interesima i demokratskim vrijednostima dodajući da se njegova kvaliteta političara s refleksom može prepoznati u mnogim zakonima RH, a osobito u Ustavu. Naglasio je i kako je 'uvijek cijenio Šeksov politički gen i politički refleks bez obzira je li se radilo o stranačkom ili općem, zajedničkom interesu svih građana'.

Šeks se danas nije pojavio u Saboru jer je kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović nazočio sjednici Gradskog vijeća u povodu 766. rođendana Grada Đakova.


Podsjetimo Vladimir Šeks (HDZ) nakon 25 godina rada u Saboru 28.travnja je podnio ostavku na mandat saborskog zastupnika. Njegov budući politički angažbman biri ća u funkciji posebnog savjetnika za ustavno-pravna pitanja na Pantovčaku kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. O takvom potezu, kazao je za Večernji list, razmišljao je već neko vrijeme jer se više nije želio kandidirati za Sabor. Aktivirat će svoju mirovinu koja je ranije utvrđena, a dužnost savjetnika će odrađivati bez plaće.

- Dužnost savjetnika je nespojiva s mandatom zastupnika i zato sam podnio neopozivu ostavku, sutra će ju verificirati najprije MIP-u, a kasnije i sjednica. Nakon 25 godina u Saboru došlo je vrijeme da serastanem od Hrvatskog sabora – komentirao je Šeks svoju odluku koja je, dodaje, rezultat dogovora s predsjednicom.

- Moja je želja bila da se više ne kandidiram za Sabor, da više ne sudjelujem ni u izvršnoj vlasti, odradio sam već dovoljno mandata, bio sam i u Vladi, na različitim drugim državnim dužnostima, a sad je vrijeme za mlađe. Nije ovo iznenadna odluka, već dugo u meni sazrijeva takva želja budući da ne kanim, da bude potpuno jasno, baciti koplje u trnje i da se više ne želim kandidirati za Sabor, dakle biti u zakonodavnoj niti izvršnoj vlasti. Koncem ove godine navršit ću 73 godine i tražio sam način i prostor kako da ostanem u politici, ali u daleko mirnijoj poziciji – pojasnio je Šeks te dodao da će HDZ, njegova stranka odlučiti o njegovu nasljedniku u Saboru koji će morati biti s liste iz 4. izborne jedinice.

Kao jedini zastupnik koji je u Saboru od njegova konstituiranja 30. svibnja 1990. godine, Šeks kaže da mu je najbolji saziv bio upravo taj prvi.

- Taj Sabor je donosio je prijelomne, sudbonosne odluke za sudbinu Hrvatske, donio je Ustav, zato se Dan državnosti i obilježavao 30. svibnja kao dan konstruiranja prvog demokratskog narodnog Sabora. Taj saziv donio je ključne i bitne odluke koje su vezane za samostalnost Hrvatske, od 25. lipnja i 8. listopada kada je donesena odluka o raskidu državno-pravnih veza, taj je saziv udario temelje moderne Hrvatske – zaključio je Šeks koji je jedan od tvoraca tzv. božićnog Ustava, predsjednik Sabora, predsjednik Antikorupcijskog vijeća...
(izvor:hrt/ vecernji.hr/hic)

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre